28.07.2021 - 14:06
|
Actualització: 28.07.2021 - 16:30
La fiscalia ha obert una investigació sobre la decisió de la junta de govern de l’Institut Català de Finances d’avalar la trentena d’ex-alts càrrecs perseguits pel Tribunal de Comptes espanyol per l’acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017. Ho ha anunciat la fiscalia superior de Catalunya, que ha assumit la denúncia feta pel president del grup parlamentari de Ciutadans, Carlos Carrizosa. Segons l’escrit, aquest aval és fraudulent i un cas de malversació perquè va a càrrec de fons públics en una causa que també investiga la malversació de diners públics. A més, Ciutadans va denunciar els membres del consell de govern de la Generalitat, no solament la junta de l’ICF. La fiscalia tan sols ha arxivat la denúncia relativa al president Pere Aragonès, al conseller Jaume Giró i a la consellera Laura Vilagrà perquè ja hi ha un procediment penal obert contra ells al TSJC.
La fiança imposada pel Tribunal de Comptes és de 5,4 milions. Dels trenta-quatre acusats, vint-i-nou s’han acollit al fons de compensació de riscs activat pel govern, que implica un aval que directament fa l’ICF perquè no hi ha hagut cap banc que el vulgui assumir. Però aquesta fórmula és qüestionada pel Tribunal de Comptes mateix, que ha demanat a l’advocacia de l’estat un informe perquè hi digui la seva. Encara no ha decidit si accepta l’aval.
Mentrestant, el Consell de Garanties Estatutàries enllesteix un informe sobre el decret d’aprovació del fons de compensació, que haurà de convalidar el ple del parlament. Però, al mateix temps, Ciutadans activa la via judicial per actuar contra l’ICF i el govern per la validació d’aquest aval.
La decisió de la junta de govern de l’ICF va crear tensió interna en aquest organisme. Tres dels membres de la direcció en van dimitir: Francesc Casas, Mercedes Domingo i Virgínia Verger, tots tres independents. Ja tenien el mandat exhaurit d’ençà del primer de juliol, però continuaven sent-ne membres, a l’espera de renovació.