29.01.2021 - 12:30
|
Actualització: 29.01.2021 - 12:55
La secció cinquena del contenciós-administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha informat que ja ha començat la deliberació final sobre les impugnacions de l’ajornament electoral. En aquest sentit, el tribunal ha començat la deliberació a les dotze del migdia, després de rebre l’informe d’al·legacions de la fiscalia. “Fins que no finalitzi la deliberació, no podrem saber si la sala està en disposició d’avançar el sentit de la resolució o, per al contrari, no serà fins dilluns, amb el document íntegre de la sentència”, destaquen des del TSJC.
Aquest matí, la fiscalia superior de Catalunya ha presentat el seu informe, en el qual demana que les eleccions es facin el 14 de febrer, tal com demanen les diverses impugnacions, i no pas el 30 de maig com va acordar el govern amb la taula de partits. En un informe de quinze pàgines, el ministeri públic diu que la situació actual de la pandèmia ja era previsible el 21 de desembre, quan es van convocar les eleccions, i que el risc de contagi durant la jornada electoral es pot minimitzar amb mesures higièniques i sanitàries.
Així mateix, la fiscalia diu que el decret del govern infringeix la normativa electoral i l’estatut, de manera que fer les eleccions produiria una “anormalitat jurídica i institucional” que pot allargar-se de manera “indeterminada”. Així mateix, el ministeri públic insisteix que la crisi sanitària “és la mateixa” que el desembre, excepte pel que fa a l’augment de contagis, cosa que era “notòriament previsible”. D’altra banda, en el cas que existeixi un “interès superior” que obligui a suspendre les eleccions per ser inviables arran de la situació sanitària, afegeix la fiscalia, és necessari donar-li una “cobertura normativa”, articulant “conforme a la constitució i les lleis les mesures excepcionals que puguin resultar imprescindibles”.
Vegeu l’informe de la fiscalia ací:
L’argumentació del TSJC
La setmana passada, el TSJC va ratificar les mesures cautelars que suspenen temporalment el decret del govern que ajornava les eleccions. En la seva interlocutòria, que tenia un vot discrepant, el tribunal es va comprometre a resoldre el fons de la qüestió no més tard del 8 de febrer.
En l’argumentació, el TSJC assegurava que es mantenia la suspensió del decret perquè en cas contrari seria impossible de fer les eleccions el 14-F. “Els recursos perdrien la seva finalitat”, afirmava. Així mateix, deia que hi ha un interès públic “molt intens” de fer els comicis, “perquè s’obre un període molt perllongat de provisionalitat que afecta el funcionament normal de les institucions democràtiques”.
A més, el tribunal considerava que el decret del govern afecta el dret de vot i assegurava que la seva suspensió electoral no està prevista en el marc normatiu de l’actual estat d’alarma. “Finalment, s’ha considerat que les mesures sanitàries actuals no limiten els desplaçaments per a activitats no essencials, així com la implementació de mesures preventives per part de les administracions amb competència sanitària i electoral”, afegia.