12.06.2024 - 17:32
|
Actualització: 12.06.2024 - 19:59
La fiscalia espanyola calcula que 486 persones es podrien beneficiar de l’amnistia i que vuitanta-dues causes penals decaurien arran de l’entrada en vigor de la llei. Així consta en un recompte que ha fet l’organisme, que ha avançat La Vanguardia i ha pogut consultar VilaWeb.
En el document es recopilen les causes que avui són actives en uns quants jutjats, com ara el Tribunal Suprem espanyol, l’Audiència espanyola, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i les audiències provincials. Hi consten, per exemple, les causes que fan referència al Vólkhov, el Tsunami Democràtic i els CDR de l’operació Judes. També s’hi inclouen els policies.
Les xifres de la fiscalia espanyola són inferiors a les d’Òmnium Cultural. L’equip de Xavier Antich calcula que, per la via penal, hi hauria 697 beneficiats, dels quals 540 continuen amb procediments oberts, i 157 ja tenen una sentència ferma. En total, comptant la resta de causes, segons Òmnium hi hauria 1.616 beneficiats, dels quals 919 per la via administrativa, la immensa majoria dels quals (880) afectats per multes que resulten de l’aplicació de la llei mordassa, i la resta condemnats o encausats pel Tribunal de Comptes.
La fiscalia espanyola explica que el recompte és provisional i que la llei d’amnistia potser no s’aplicarà a tots els procediments perquè hi ha delictes que no s’inclouen en el text legal, com ara el delicte d’odi.
Ahir, es va saber que dos dels fiscals del Tribunal Suprem espanyol que van participar en el judici contra el procés, Javier Zaragoza i Jaime Moreno, mantenen la intenció de fer una rebel·lió contra l’amnistia. Concretament, s’han negat a amnistiar la malversació atribuïda a l’1-O i per la qual es persegueixen Carles Puigdemont i Toni Comín i van ser condemnats Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Jordi Turull. Insisteixen a dir que aquesta malversació tenia un propòsit d’enriquiment personal i de benefici patrimonial i que, per tant, hauria de quedar exclosa de l’amnistia.