La fiscalia espanyola demana d’enviar a judici els encausats de l’operació Judes per delictes de terrorisme

  • Els acusa de formar part d'una organització terrorista · A vuit els atribueix també suposats delictes de tinença, dipòsit i fabricació explosius

VilaWeb
Pol Baraza Curtichs Europa Press
28.06.2023 - 12:40
Actualització: 28.06.2023 - 13:14

La fiscalia de l’Audiència espanyola ha demanat d’obrir judici oral contra els dotze membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) detinguts en l’operació Judes. Els acusa de formar part d’una organització terrorista. A més, a vuit els atribueix també els suposats delictes de tinença, dipòsit i fabricació explosius.

Segons que ha avançat El Mundo i han confirmat fonts de la fiscalia a Europa Press, el ministeri públic ha traslladat aquesta petició a l’Audiència espanyola una vegada el jutge instructor, Manuel García Castellón, va decidir a l’abril –per segona vegada– de cloure la investigació judicial.

En concret, el fiscal demana d’asseure al banc dels acusats Eduardo Garzón, Esther Garcia, Sònia Pascual, Queralt Casoliva, Germinal Tomàs, Alexis Codina, Jordi Ros i Rafael Delgado per delictes de pertinença a organització terrorista; tinença, dipòsit o fabricació d’explosius; i estralls, aquest darrer en grau de temptativa.

Quant als altres processats, el ministeri fiscal assenyala Ferran Jolis, Xavier Buigas, David Budria i Clara Borrero pel delicte de pertinença a organització terrorista.

La primera vegada que García Castellón va processar els detinguts de l’operació Judes va ser el setembre del 2021. Això no obstant, més tard la sala penal el va obligar a reobrir les indagacions per practicar les diligències sol·licitades per alguns investigats.

Una vegada acabades, va tornar a tancar la instrucció enviant el sumari a la sala penal perquè procedís a jutjar-los. Inicialment, hi havia tretze processats, però el jutge va arxivar la causa d’un per raons mèdiques, de manera que el procediment va continuar amb dotze.

Alerta Solidària, que s’encarrega de la defensa dels encausats, ha explicat a Twitter que no té constància que hi hagi novetat en la causa. També lamenta les filtracions a la premsa i l’ús d’imatges que no es corresponen amb la causa de l’operació Judes. “S’apunta a l’acord de fiscalia per tancar el sumari, fet previsible i poc rellevant”, explica.

La fiscalia, obstinada amb la violència del moviment independentista

García Castellón està obstinat amb la violència del moviment independentista català. En la interlocutòria explica que els membres formaven part d’un nucli radicalitzat anomenat Equip de Resposta Tàctica (ERT). El magistrat diu que volien fer servir la violència per aconseguir la independència de Catalunya, cosa que els encausats han negat repetidament.

Segons el relat de la fiscalia, van participar en unes quantes accions, com ara tallar carreteres, aixecar barreres de peatges o abocar oli en un tram de la carretera C-55 per on havia de passar la comitiva que traslladava els presoners polítics des de la presó de Lledoners. I encara més: la fiscalia es mostra convençuda que volien ocupar el parlament.

La instrucció, reoberta al novembre

L’Audiència espanyola es va trobar obligada a reobrir la instrucció de l’operació Judes el novembre passat, després d’haver acceptat un recurs presentat pels detinguts el 23 de setembre de 2019. En aquella ocasió, demanaven de presentar qüestionaments sobre les diligències de la causa a les quals no havien tingut accés fins feia poc temps.

El mes d’octubre, García Castellón va decidir de tancar la instrucció i enviar a judici els dotze investigats. Alerta Solidària havia denunciat que, d’ençà del gener del 2022, hi havia hagut onze resolucions que ordenaven al jutge instructor de lliurar a les defenses el contingut de les diligències secretes. Després de moltes negatives, finalment el jutge instructor els hi havia donat accés, però no va ser fins dues setmanes abans de tancar la instrucció.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor