La fiscalia rebaixa a 3,4 milions la causa del Tribunal de Comptes contra l’independentisme

  • L'import, que representa gairebé un terç dels nou milions inicials, exclou ara les despeses relatives a conferències i actes culturals

VilaWeb
Redacció
13.04.2022 - 13:57
Actualització: 13.04.2022 - 16:35

En la demanda presentada aquest matí al Tribunal de Comptes espanyol, la fiscalia ha rebaixat a 3.429.342,4 euros la demanda per responsabilitat comptable contra els dirigents independentistes, gairebé un terç dels 9.054.005,8 euros inicials.

L’expedient, que afecta trenta-cinc ex-alts càrrecs de la Generalitat, entre els quals hi ha els presidents Carles Puigdemont i Artur Mas, abraça tant les partides per al referèndum d’independència de l’1-O com la despesa exterior del govern català. Segons que explica la fiscalia al document, aquesta reducció respon a “un principi de seguretat jurídica que recull el mateix criteri que el Tribunal Suprem pel que fa als fets provats de la sentència, les condemnes i l’autoria d’aquestes condemnes”. La demanda exclou ara despeses relatives a conferències i actes culturals, com també les despeses associades a l’ús d’equipaments públics per al referèndum i les despeses d’impressió i distribució de material electoral.

El Tribunal de Comptes mateix va acceptar que la Generalitat cobrís les fiances dels acusats mitjançant uns avals creats específicament per a aquest fi, una fórmula que els magistrats havien rebutjat inicialment.

Es tracta d’una reducció altament significativa des d’un punt de vista judicial, perquè implica que el tribunal no podrà condemnar els acusats per una responsabilitat comptable més elevada que no demanen les acusacions. Més enllà de la fiscalia, en el procediment, hi participa Societat Civil Catalana (SCC), que xifra el deute dels encausats en 5,3 milions d’euros, una xifra substancialment menor que no l’estimació inicial però més elevada que l’estimació que ha presentat ara el Tribunal de Comptes.

Sigui com sigui, els encausats esquivaran ara com ara danys patrimonials perquè el seu cas queda sota l’empara dels avals de la Generalitat. L’admissió d’aquests avals implica que els acusats solament hauran d’afrontar de manera conjunta la responsabilitat que se’ls atribueixi en cas de sentència judicial ferma. Ara, aquest pronunciament es pot allargar durant anys, perquè es pot recórrer en contra de la sentència del Tribunal de Comptes, successivament, al Tribunal Suprem, al Tribunal Constitucional i, finalment, a la justícia europea.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb