18.05.2022 - 19:48
La fiscalia anticorrupció ha demanat a la jutgessa que investiga el presumpte desviament de fons del Consell Esportiu de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) que arxivi la causa contra la batllessa, Núria Marín (PSC). Segons que diu, no hi ha indicis que Marín desistís de les seves funcions a l’hora de controlar les subvencions i no es pot considerar que mirés d’ocultar possibles delictes, ja que va encarregar una auditoria per a estudiar que havia passat amb les subvencions.
Marin va ser detinguda el desembre de 2020 per la presumpta relació amb la trama de desviament de subvencions, i la van citar a declarar com encausada per omissió del deure de perseguir delictes davant la seva suposada “inacció” després que l’alertessin de les irregularitats en el Consell Esportiu. No obstant això, després d’haver rebut l’informe policíac amb l’anàlisi del mòbil de la batllessa, el fiscal Luis García Cantó entén que no hi ha cap dada que permeti deduir que actués en “flagrant o evident contradicció amb el dret”, per la qual cosa demana que s’arxivin les diligències contra ella mentre la investigació segueix oberta per a la resta d’imputats.
La fiscalia creu que Marín va actuar “sense cap ànim d’ocultació dels fets que es van posar en el seu coneixement i, en conseqüència, sense fer desistiment de les seves funcions”. Recorda que Jaume Graells, el regidor socialista que va denunciar les suposades irregularitats en el Consell Esportiu, va demanar el 3 de febrer de 2020 de reunir-se amb Marín per advertir-li de les possibles anomalies i que la trobada es va celebrar l’endemà.
Pocs dies després, afegeix el fiscal, la batllessa va demanar explicacions a dos dels principals sospitosos –l’ex-tinent batlle Cristian Alcázar i l’ex-regidor d’Esports Cris Plaza, també investigats–, i van negar-li qualsevol irregularitat. Davant la diferència de versions Marín va ordenar una auditoria per esclarir la veracitat dels fets.
El 16 de juny de 2020, Graells va enviar un correu electrònic a Marín amb tota la documentació relacionada amb les suposades irregularitats, però llavors la batllessa li va contestar que l’ajuntament ja no ho podia investigar perquè hi havia una causa judicial oberta, i va reenviar la documentació al jutjat. Segons la fiscalia anticorrupció, sembla raonable concloure que “l’actitud, el comportament i les decisions” de Marín “no encaixen en la idea d’un desistiment de funcions”. A més, diu que quan Marín va rebre la documentació va fer el que havia de fer: reenviar-la al jutjat d’instrucció, on havia de ser.
Per tot plegat, la fiscalia diu que no hi ha elements, ni tan sols indiciaris, que permetin sostenir de forma fundada una acusació pel delicte d’omissió del deure de perseguir delictes. Retreu a la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la policia espanyola que li atribuís delictes de prevaricació i malversació de cabals al·legant “com a únic motiu el fet que la seva condició de batllessa la converteix, en conseqüència, en la màxima responsable de les decisions que s’adopten a l’ajuntament”.
“Ens sembla excessiu aplicar aquest raonament, sota pena de convertir qualsevol batlle en objectiu, per presumpció extensiva, de les denúncies o querelles que puguin interposar-se contra qualsevol autoritat o funcionari d’àmbit local sense indicis que permetin deduir el contrari”, argumenta la fiscalia.
A la seva declaració com investigada davant el jutge, el 9 d’abril de 2021, Marín va negar que fos passiva davant la denúncia de desviament de fons en el Consell Esportiu del municipi i va al·legar que va activar de forma immediata una auditoria per aclarir-la. La investigació oberta tracta d’aclarir si el Consell Esportiu, que presidia l’ex-regidor d’Esports Cristóbal Plaza va destinar algunes de les subvencions públiques rebudes a finalitats particulars i les va justificar amb documentació falsa.