20.10.2023 - 15:46
|
Actualització: 20.10.2023 - 16:30
La fiscalia ha arxivat la denúncia presentada per l’entitat espanyolista Impulso Ciudadano contra l’Hospital Vall d’Hebron de Barcelona, l’ICS, el Departament de Salut i usuaris de xarxes socials per l’acomiadament i els insults que va rebre una infermera del centre que va criticar públicament el requisit del nivell C1 de català per aprovar les oposicions. L’entitat va presentar una denúncia per prevaricació contra l’expedient sancionador i la finalització del contracte, i per delicte d’odi contra els insults que la jove va rebre a les xarxes socials. El ministeri fiscal no veu delicte en cap dels fets denunciats.
El vídeo de la infermera B. S. es va difondre entre unes quantes plataformes digitals i va originar a una allau de reaccions. A més, a aquest fet s’hi afegia en la denúncia que un mitjà de comunicació havia obert una enquesta sobre si la protagonista del vídeo havia de ser acomiadada, la qual cosa, segons l’entitat espanyolista, és una infracció de la llei catalana d’igualtat de tracte i no discriminació. Igualment, s’assenyalava que l’Institut Català de la Salut (ICS) no li havia renovat el contracte i que el Departament de Salut li havia obert un expedient. Segons la part denunciant, això implicava prevaricació i un delicte d’odi. Després de la pràctica de diligències, la fiscalia conclou que no s’han acreditat els delictes denunciats.
Així, amb relació al delicte de prevaricació, s’entén que no s’acredita prou, atès que la decisió de l’hospital d’incoar un expedient disciplinari no es considera objectivament injusta o que sigui producte de la voluntat de l’hospital, atès que el mateix contingut substancial de la resolució pot ser explicat amb una argumentació mínimament raonable. B.S. era en el seu lloc de feina quan va fer el vídeo, vestida amb l’uniforme i sense les mesures de seguretat requerides per a l’acompliment de la seva tasca, la qual cosa podia ser susceptible d’incompliment de la normativa aplicable. La incoació de l’expedient es va efectuar per l’autoritat competent i dins allò que marca la llei. Tampoc s’entén que existeixi discriminació laboral o s’hagi impedit l’exercici de cap dret cívic.
Amb relació a la comissió del delicte denominat de discurs d’odi, els missatges de reacció publicats en diferents xarxes socials s’emmarquen en el legítim exercici de la llibertat d’expressió, perquè no passen de ser meres crítiques al contingut del vídeo, en alguns dels casos, i en els altres contenen expressions certament ofensives, però que hauria de ser la mateixa infermera qui les denunciés.