La fiscalia demana l’amnistia dels primers investigats per la trama russa del procés

  • La fiscalia anticorrupció diu que la fiscalia del Suprem serà l'encarregada de pronunciar-se sobre la situació de Carles Puigdemont i Artur Mas

VilaWeb

EFE

19.07.2024 - 13:08
Actualització: 19.07.2024 - 13:12

La fiscalia anticorrupció ha donat suport a l’amnistia per als investigats en la peça inicial del cas Vólkhov sobre la suposada ingerència russa en el procés, a l’espera que la seva homòloga del Suprem es pronunciï sobre la que afecta Carles Puigdemont i Artur Mas. Segons que han informat fonts del ministeri públic, anticorrupció considera que la peça inicial és amnistiable, atès que els fets, que podrien constituir un delicte de malversació, s’emmarquen en el procés.

Aquesta investigació, a càrrec del titular del jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona, Joaquín Aguirre, va ser la que l’Audiència de Barcelona va frenar en una resolució del 4 de juny passat, perquè s’havia prorrogat injustificadament.

Per esquivar la decisió de l’audiència, el jutge instructor va obrir el 21 de juny una altra peça separada que ja ha remès al Tribunal Suprem, en la qual implica Puigdemont i Mas en les suposades connexions amb el Kremlin, de manera que demana que se’ls investigui pels delictes de traïció, malversació i organització criminal.

Sobre aquesta nova peça, la fiscalia anticorrupció ha comunicat al jutjat que seran els seus col·legues del Tribunal Suprem els que informaran sobre si és amnistiable, atès que Aguirre la va enviar a l’alt tribunal sense que el ministeri públic es pronunciés sobre la qüestió.

El magistrat va acordar denegar l’amnistia a Puigdemont i la resta d’investigats i enviar la causa al Suprem en una interlocutòria del 9 de juliol, sense esperar que es pronunciés la fiscalia –a qui va donar dos dies per contestar–, malgrat que la llei obliga a resoldre sobre el perdó “prèvia audiència” de les parts.

En el seu escrit, el fiscal Ricardo Sanz Gadea manté que, com el Tribunal Suprem haurà de preguntar a la fiscalia perquè es pronunciï sobre si ha d’investigar Puigdemont i Mas per la suposada trama russa, “ja no és procedent presentar l’informe requerit per l’instructor”.

La investigació inicial sobre les connexions de l’independentisme a Rússia es va obrir el 2018 arran d’una conversa enregistrada que era al telèfon de l’ex-càrrec de CDC Víctor Terradellas, en la qual es mencionava el suport del Kremlin al procés, mitjançant criptomonedes i l’enviament de 10.000 soldats.

En canvi, el ministeri públic s’oposa a l’amnistia per altres tres peces separades que s’investiguen al mateix jutjat i que considera que no estan vinculades al procés. Es tracta de la peça ‘Catmon/Igman‘, de subvencions de la Diputació de Barcelona a entitats properes al sobiranisme. També s’oposa a l’amnistia en la peça ‘Villa Bugatti’, per una requalificació urbanística a Cabrera de Mar i els fons públics rebuts per un centre concertat. Tampoc no és favorable a amnistiar la peça sobre l’ex-regidora de CiU a Barcelona nomenada assessora a la Diputació de Barcelona Maite Fandos.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor