La fiscalia recorre contra l’absolució d’un home que va amenaçar-ne un altre de fer-lo heterosexual “a hòsties”

  • Segons la sentència de l'Audiència, les expressions van ser desafortunades i reprovables, però es poden qualificar de delicte d'odi

VilaWeb
Redacció / ACN
11.07.2024 - 21:03
Actualització: 11.07.2024 - 21:48

La fiscalia ha presentat un recurs contra la decisió de l’Audiència de Barcelona d’absoldre d’un delicte d’odi un home que va insultar i menysprear per motius homòfobs un jove que era a un McDonald’s de la ronda Universitat de Barcelona en la Diada de l’Orgull LGTBI. L’atac, que va ser gravat en vídeo i difós a les xarxes socials fins a fer-se viral. Els fets va tenir lloc passada la mitjanit, quan dos joves van entrar a l’establiment i, quan anaven a demanar, un altre home que era amb la seva família va increpar a un d’ells per la seva forma de vestir.  En les imatges es veu com l’agressor va amenaçar la víctima dient-li que el faria heterosexual “a hòsties”.

Segons la sentència de l’Audiència, les expressions van ser desafortunades i reprovables, però no van tenir entitat per qualificar-se de delicte d’odi perquè el que va molestar l’acusat va ser la forma de vestir de l’altra persona, i no la seva condició sexual. Ara la fiscalia ha presentat un recurs en la qual expressa la disconformitat amb aquest criteri i opina que no s’ha aplicat bé el codi penal i que hi ha hagut errors en la valoració de les proves.

La fiscalia considera provat que l’acusat va recriminar a l’altra persona la seva forma de vestir, i que el vigilant de seguretat de l’establiment es va adreçar a l’indret on hi havia la discussió per evitar que l’incident adquirís gravetat. També que durant la discussió l’acusat va proferir la frase “et faré heterosexual a hòsties” i “val més que duguis un guardaespatlles, perquè ara quan surtis et fotré tal hòstia que se’t traurà la mariconeria”. Tot plegat enmig de retrets per la forma com vestia l’altra persona, que l’acusat considerava una manca de respecte en un lloc públic.

Així, argumenta que la manera de vestir és una de les formes a través de les quals es pot manifestar una orientació sexual i que censurar-la és, sens dubte, menysprear l’orientació sexual dels que decideixen expressar-la d’aquesta manera. Per tant, que la forma de vestir sigui la motivació de l’atac, com diu la sentència, aboca al mòbil discriminatori d’orientació sexual.

El fiscal afegeix que recriminar a una persona una forma de vestir no heteronormativa engloba, necessàriament, la convicció que l’heterosexualitat basada en el gènere binari és la norma o l’orientació sexual predeterminada, i això aboca a situar en el rebuig de l’acusat cap a una orientació sexual diferent.

El fiscal retreu a l’acusat la utilització de mots despectius cap a la condició sexual de l’altra persona, titllant-les de “expressions clares i contundents que reflecteixen el mòbil discriminatori per orientació sexual que el tribunal en la sentència de forma sorprenent descarta”.

Per la seva banda, l’Observatori contra l’LGTBIfòbia ha valorat molt positivament la decisió de la fiscalia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor