El fiscal de l’assalt al Capitoli assegura que Trump hauria estat condemnat

  • L'informe de Jack Smith detalla que hi havia prou proves per a condemnar Trump, però s'ha retirat l'acusació perquè ha estat reelegit president dels EUA

VilaWeb

ACN

14.01.2025 - 09:55
Actualització: 14.01.2025 - 11:27

El fiscal especial pel cas sobre l’assalt al Capitoli dels Estats Units, Jack Smith, assegura que Donald Trump hauria estat condemnat si no hagués guanyat les eleccions. En un informe de 137 pàgines, Smith afirma que tenia prou proves per a obtenir una condemna en un eventual judici. Tanmateix, el fiscal reitera que el Departament de Justícia dels EUA considera que la constitució prohibeix de continuar el processament judicial d’un president en el càrrec, independentment de la “gravetat dels delictes”.

Trump havia estat encausat per conspiració i obstrucció a un procediment oficial en relació amb l’assalt violent al Capitoli el 6 de gener de 2021, que va intentar d’impedir la certificació dels resultats que van fer president el demòcrata Joe Biden. Seguint la doctrina del Departament de Justícia, Smith va retirar les acusacions a final de novembre preveient la tornada al poder de Trump, que el 20 de gener serà investit com a quaranta-setè president dels EUA. 

Smith també va decidir de renunciar al càrrec i va dimitir divendres passat.

L’acusació inicial

En la imputació inicial, el fiscal especial acusava Trump d’utilitzar “mitjans il·legals per a descartar vots legítims i subvertir els resultats electorals” i que va perpetrar tres delictes de conspiració -per defraudar els EUA, per obstruir un procediment oficial i contra el dret de sufragi- i un delicte d’obstrucció i intent d’obstrucció d’un procediment oficial.

Quant als delictes de conspiració, Smith assenyalava que l’objectiu de Trump era “revocar els resultats legítims de les eleccions presidencials del 2020 amb afirmacions deliberadament falses per a obstruir l’acció del govern federal” per a certificar els resultats electorals el 6 de gener de 2021.

A part de difondre “informació falsa”, Smith assegurava que Trump i els seus còmplices havien organitzat “meses d’electors falses” a set estats (Arizona, Geòrgia, Michigan, Nevada, Nou Mèxic, Pensilvània i Wisconsin) per a copiar el procés establert a la constitució per a certificar els resultats electorals.

També va utilitzar “el poder i l’autoritat del departament de Justícia” per a fer investigacions falses sobre el recompte de vots i va pressionar el vice-president dels EUA aleshores, Mike Pence, perquè “alterés els resultats electorals” aprofitant el seu rol institucional en la sessió que havia de certificar-los el 6 de gener.

Quan Pence s’hi va negar, “una gran multitud enfadada –incloent-hi individus a qui l’acusat havia enganyat i havia fet creure que el vice-president podria canviar els resultats electorals– va atacar amb violència el Capitoli i va aturar el procediment”.

“Mentre esclatava la violència, l’acusat i els còmplices de la conspiració van aprofitar els avalots per insistir en les falses afirmacions de frau electoral i convèncer els membres del congrés d’endarrerir més la certificació”, subratllava l’escrit d’acusació.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor