09.05.2024 - 21:40
|
Actualització: 10.05.2024 - 09:34
Entre els mesos de maig i juny, les herbes remeieres arriben al moment màxim de floració i és en aquest estat quan es pot treure el millor rendiment de les seves propietats. Del resultat d’aquest coneixement, que s’ha transmès de generació en generació, en provenen les fires dedicades a les herbes remeieres i medicinals que es fan arreu.
La majoria de fires d’herbes remeieres es fan a partir d’aquest cap de setmana, pels volts de la diada de Sant Ponç, que s’escau l’11 de maig. Aquest sant és el patró d’herbolaris i apicultors, però hi ha folcloristes que creuen que les fires podrien ser hereves de les festes que es feien en temps remots en honor de Flora, la deessa romana de la vegetació. A partir del segle XVI, la celebració pagana que es feia al final de la primavera sembla que es va cristianitzar i es va fer coincidir amb la festivitat de Sant Ponç.
Més enllà de les plantes medicinals tradicionals, en moltes d’aquestes fires també es venen productes de cosmètica natural, teràpies alternatives i, fins i tot, aliments provinents de l’agricultura ecològica o elaborats seguint tècniques artesanals.
També hi ha fires en indrets amb una tradició especialment destacada relacionada amb les herbes remeieres i la medicina tradicional, per exemple a la Vall de la Vansa, on hi havia les trementinaires, dones que, fins ben entrat el segle XX, recorrien totes les comarques venent els seus remeis naturals.
Entre les fires d’herbes remeieres, la del carrer de l’Hospital de Barcelona és la que té més renom, per l’antiguitat. Es fa de l’edat mitjana ençà –i al carrer de l’Hospital, del 1817. La llegenda diu que sant Ponç va arribar a Barcelona fugint dels seus perseguidors romans i va restar sorprès de la misèria i les malalties que hi va trobar. Aleshores, es va afanyar a preparar pocions i ungüents i va esdevenir popular entre els barcelonins. La fira de Ciutat Vella és la més arrelada, però Sant Ponç també se celebra d’una manera semblant al barri de Sarrià i al Farró. Així mateix, hi ha tradicions relacionades, com ara la dansa tradicional de la Rua de Sant Ponç de Sils (Selva) i l’Aplec de Sant Ponç a l’antic monestir de Sant Ponç de Corbera, al terme de Cervelló (Baix Llobregat).
Fires d’herbes aromàtiques i remeieres
Fira de Sant Ponç. Sant Cugat del Vallès. 11 de maig
Fira de Sant Ponç. Sarrià i el Farró (Barcelona). 11 de maig
Fira de Sant Ponç. Castelldefels (Baix Llobregat). 24, 25 i 26 de maig.
Aplec de Sant Ponç. Corbera de Llobregat. 12 de maig.
Fira de Sant Ponç al carrer de l’Hospital. Barcelona. 11 de maig.
Fira de Sant Ponç al Poble-sec. Barcelona. 11 de maig.
Fira-Mercat de Sant Ponç. Cànoves i Samalús (Vallès Oriental). 11 i 12 de maig.
Festa i Fira de les Trementinaires. Tuixent (Alt Urgell). 24, 25 i 26 de maig.
Festa de la Farigola. Prades (Baix Camp). Del 25 de maig al 2 de juny.
Fira d’Herbes Remeieres i Productes Artesans. Vilanova de Sau (Osona). 2 de juny.
Mercat de les Espècies. Argençola (Anoia). 8 de juny.
Fira Remeiart. Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès). 2 de juny.