28.08.2017 - 14:19
L’HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 28 (EUROPA PRESS)
Un nou biomarcador que es detecta mitjançant l’anàlisi de plasma sanguini podria ser útil per predir l’aparició de futurs esdeveniments isquèmics, com ara infarts aguts de miocardi, fins a tres anys abans que succeeixin.
Així es desprèn d’un estudi realitzat pel grup d’investigació de la professora Lina Badimon i la doctora Teresa Padró, a l’Institut Català de Ciències Cardiovasculars, que s’ha presentat en el Congrés de la Societat Europea de Cardiologia, que se celebra al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.
Padró ha afirmat que un dels principals problemes en medicina és que resulta molt difícil predir quan un pacient tindrà un esdeveniment isquèmic agut, ja que els marcadors actuals són “poc sensibles”.
Les microvesícules circulants són com “petites partícules” que deriven de les cèl·lules i que es desplacen per la sang, i poden procedir tant de cèl·lules activades com de cèl·lules que estan entrant en procés de necrosi o mort cel·lular.
Padró ha afirmat que totes les cèl·lules de l’organisme alliberen aquestes microvesícules en quantitats baixes, però que el seu nombre està augmentant davant “la presència de situacions patològiques, com els trastorns aterotrombòtics o la hipercolesterolèmia familiar”, i ha subratllat que és possible identificar l’origen de les microvesícules en funció dels seus components moleculars.
143 PACIENTS
Els investigadors van treballar amb dades de la cohort Safeheart d’hipercolesterolèmia familiar i van analitzar les microvesícules de 143 pacients amb diagnòstic genètic que els ocasiona una exposició perllongada a altes concentracions de colesterol LDL i per això un alt risc cardiovascular, encara que sense manifestació clínica de malaltia al moment d’iniciar l’estudi.
Un total de 95 participants van desenvolupar un esdeveniment aterotrombòtic dins dels tres anys de seguiment de l’estudi.
Padró ha assegurat que aquests pacients estaven controlats i quan es va comparar els nivells de LDL entre els que el van patir i no un esdeveniment cardiovascular aquests tres anys es va poder comprovar que no hi havia “diferència significativa”.
Segons ella, aquest biomarcador permet identificar aquells pacients que estan en un risc de patir un esdeveniment cardiovascular quan altres paràmetres clínics no els permet identificar.
Ha dit que aquells individus que al moment d’iniciar l’estudi tenien nivells més elevats de microvesícules, sobretot procedents de plaquetes i de cèl·lules leucocitàries, són els que van presentar un esdeveniment clínic en el període de tres anys.