10.11.2020 - 21:50
Contra vent i marea, contra la queda i la covid, avui comença a Castelló de la Plana la fira TROVAM Pro Weekend. És el vuitè any que es fa i té com a finalitat fer conèixer la música valenciana i prendre’n les constants vitals. Com que una fira té connotacions comercials, aquesta també és un lloc de trobada per a professionals. Un lloc per a fer contactes i qui sap si també per a tancar actuacions, col·laboracions i intercanvis.
En paraules d’Armand Llàcer, gerent de TROVAM, és una convocatòria al sector, una manera de donar-li visibilitat. “La música és un sector productiu imprescindible per a la vida de les persones. La part professional tocarà temes com ara els reptes de futur postpandèmic.”
Entre avui i diumenge, a Castelló es trobaran programadors, músics, promotors, mànagers i tots els agents que fan possible que la música arribe al consumidor.
La fira la inaugurarà el conseller d’Educació i Cultura, Vicent Marzà, i compta amb un ampli suport institucional.
Concerts a distància i amb aroma de gel hidroalcohòlic
Muntar el TROVAM d’enguany ha estat especialment dificultós perquè les condicions sanitàries i de prevenció de la covid han anat evolucionant i, per tant, han restringit la cabuda d’espectadors a les sales; han reduït i avançat els horaris dels concerts; no se’n farà cap a peu dret i només es podrà accedir als recintes amb acreditació o amb l’entrada adquirida per als concerts.
A més, els problemes per a transitar entre comunitats autònomes i els diversos criteris horaris pels confinaments nocturns han fet que algunes de les xarrades o taules de debat s’hagen de fer en línia.
Amb tot, els organitzadors esperen de mantenir l’esperit inicial de la fira que no és sinó posar en contacte tots els elements de l’escena musical valenciana.
Per a Llàcer, fer la fira és una mena d’exercici de resistència, de demostrar que les coses es poden fer bé. És, també, una manera de donar aire al sector. “Les constants vitals són en fase crítica. Fa vuit mesos que estem aturats. La nova normalitat no ha acabat d’arribar perquè els rebrots han interromput la seguida de la recuperació. La música en directe necessita la proximitat de les persones i de moment no hi ha fórmules que puguen substituir eixe model de goig espiritual o cultural ni tampoc el model econòmic de producció generador de llocs de treball.” Estan molt malament, diu, però apel·la a la capacitat d’adaptació de la música a les noves circumstàncies. “El colp que ha rebut el sector de la música és molt fort, però així, igual de fort, és el sector per a refer-se”, diu.
Diverses veus, diversos estils
Encara que TROVAM és una fira eminentment valenciana, de fa uns anys s’han obert les portes a altres músiques i altres experiències. Enguany, s’hi sentirà cantar també en gallec, en francès i en èuscar.
Entre altres artistes, per Castelló passaran aquest cap de setmana Amazonias, Anna Andreu, Bigott, Cactus, Ciudad Jara, Dois, pois, Elma Sambeat, Funkiwis, Le Nais, Maria Arnal i Marcel Bagés, Xavier de Bétera, Maria Jaume, Néstor Mir, Ovidi 25 i Tardor.
Hi haurà actuacions a l’Auditori, al Teatre Principal, a la plaça Major i a la plaça de l’Hort dels Corders.
Reunions entre professionals
A banda de les actuacions musicals, un dels atractius del TROVAM és la possibilitat d’assistir a tallers per a professionals. En aquest cas, seminaris sobre els agregadors digitals amb Mario Pato, director internacional d’Altafonte; les llistes a Spotify amb Carlos Casany, expert en streaming de Sony Music Spain i director d’Indiemono; la indústria del videoclip amb Karen Saurí, de la productora Canada; la contractació d’artistes, amb l’advocada Belén Gracia; el patrocini amb David Sánchez, CEO de The Music Republic, promotora de festivals com el FIB, l’Arenal Sound, el Festival de les Arts o el Viña Rock; i l’anàlisi de dades amb Alexandre Perrin, professor de Music Business en la Berklee College of Music.
Per segon any consecutiu també es faran les converses del Trovam, amb Raül ‘Refree’, cantant, guitarrista i productor d’artistes com Senior i el Cor Brutal, Sílvia Pérez Cruz, Kiko Veneno, Rosalía i El Niño de Elche; Juanma Latorre, guitarrista i compositor de Vetusta Morla; i Christina Rosenvinge, premi de les Músiques Actuals 2018 del govern espanyol.
Hi haurà temps i espai per a parlar també de l’estatut de l’artista, de la situació en què es troben molts professionals per la crisi ocasionada per la covid i de la importància de la música i els festivals per a un altre sector econòmic com el turisme.
El pressupost del festival és de 217.000 euros, més de la meitat dels quals aportats per l’Institut Valencià de Cultura. També hi col·laboren l’Ajuntament de Castelló, la diputació, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, À Punt, la Direcció General de Política Lingüística i l’INAEM.
“T’has preguntat de què viurem ara”. El crit de socors del sector de la música al País Valencià