08.09.2021 - 21:50
|
Actualització: 08.09.2021 - 22:07
La quarantena Fira de Teatre de Tàrrega es farà del 9 al 12 de setembre. Significarà el retorn de les arts escèniques a l’espai públic després de la pandèmia. Tanmateix, serà una fira molt diferent. No hi haurà lliure accés als carrers i places de la ciutat a causa de les restriccions marcades per la covid-19, llevat d’una instal·lació fixa de gran format i un audiovisual sobre l’aniversari de la fira que es projectarà a la paret de la parròquia.
Alba Pijuan, batllessa de Tàrrega i presidenta del consell d’administració de la fira, celebra que pugui tornar a ser presencial, però destaca la necessitat de transformar-la per adequar-la als protocols sanitaris actuals.
Quatre grans espais a l’aire lliure
Les propostes artístiques es concentraran en quatre grans espais delimitats: Ciutat Reguer, Ciutat Piscina, Ciutat Trepat i el pati de l’escola Àngel Guimerà. En tots quatre hi haurà control de capacitat i reserva prèvia. Els tres primers funcionaran per blocs –matí, tarda i vespre– i s’hi podran veure espectacles diversos. S’han venut unes 25.000 entrades per un preu que oscil·la entre dos euros i cinc i que donen accés a un parell de propostes o tres dins una franja horària determinada.
La Tàrrega Off, que són tots els espectacles no inclosos a la programació oficial, també es farà, però en un format diferent. Enguany, en lloc de trobar-los pels carrers i places, es concentraran al pati de l’escola Maria Mercè Marçal, on s’accedirà sense entrada, però deixant les dades personals.
‼️ATENCIÓ‼️ Si vens a Tàrrega, això és el que et cal saber.
Si sou dels habituals, veureu que és una edició insòlita, extraordinària que requereix algunes indicacions especials. Us hem preparat un glossari a tall de manual bàsic de supervivència:+ℹ️:https://t.co/PuRq6ajQJv pic.twitter.com/0iDBSuWsGU
— FiraTàrrega (@firatarrega) September 1, 2021
Un repertori per a tothom
Enguany la programació de la fira inclou cinquanta-set espectacles, vint-i-quatre dels quals provenen del programa “Suport a la creació“, que té l’objectiu de col·laborar amb els creadors d’ací, en un moment de represa de l’activitat cultural i de retrobament amb el públic.
Entre les creacions artístiques que es podran començar a veure demà, se n’hi destaquen algunes que requereixen un públic actiu. Hi trobarem els Eléctrico 28 amb The Frame, un peça de carrer que parteix de l’observació de la quotidianitat; Kamchàtka, amb Alter, que aprofundeix les migracions humanes amb un recorregut convertit en èxode que fa una simbiosi amb el paisatge; i la versió d’Otel·lo amb mirada femenina, Desdèmona, d’Alba Sarraute i les Ofèlies. Hom també podrà fer, amb audioguia, la travessa dels paisatges de la Manxa que ens proposa la companyia Los Números Imaginarios amb Quijotes y Sanchos.
Així mateix, s’hi podrà veure Àngel Duran amb la seva peça de dansa Papillon; el Centre de Titelles de Lleida amb la balena itinerant Kujira; i la companyia valenciana Maduixa, amb dansa sobre xanques en l’obra Migrare. Afegim-hi encara la companyia Moveo, amb Echoes, en què barreja teatre, dansa i acrobàcia; els targarins Emilia Gargot amb Container, que tracta sobre l’odi a les xarxes socials; i Sandal Produccions amb Animalia Inc., una reflexió entorn de la preeminència de l’espècie humana sobre la resta de criatures del planeta.
Una de les novetats serà l’obra transmèdia d’Indi Gest, que es podrà seguir sense escenari predeterminat, gràcies a la interacció amb el mòbil i la descàrrega d’uns àudios que aniran guiant l’espectador. En l’apartat d’instal·lacions, hi trobarem quatre peces que conviden l’espectador a interactuar amb els elements exposats, com ara el recorregut laberíntic sobre el pas del temps d’El laberinto del cuco, d’Itinerania; el mural fotogràfic participatiu i robotitzat Robot Selfie, de Kaleider; el qüestionament sobre els privilegis que fa l’Espai reservat de Rawscenography; i la instal·lació de jocs familiars Secrets, de Tombs Creatius.
Una altra proposta molt original és la del compositor francès Pierre Sauvageot, que farà l’estrena internacional de Water music, un concert de música sobre el fons marí que s’haurà de seguir amb banyador i dins una piscina.
Novetats i canvis
Una novetat d’enguany és l’espai La Paraula, a la plaça dels Comediants, que aplega propostes en què la paraula és l’eix vertebrador. S’aborda amb formats i aplicacions diverses, com ara la música, la ràdio i la poesia. Hi trobarem, per exemple, Barba Corsini, Laura LaMontagne & PicoAmperio, Ikram Bouloum, Ana Polo i Oye Sherman i Cuartito de Poesía.
Un altre canvi és que no s’hi permet l’acampada lliure amb tenda. De fet, només s’autoritza l’accés d’autocaravanes i furgonetes equipades a l’espai de l’avinguda de Tarragona. Per entrar-hi, cal comprar un tiquet a la web de la fira, per deu euros, que serveix per als quatre dies que duren els espectacles.
És en aquest context de represa de l’activitat escènica, que la fira commemora els quaranta anys. D’ençà del 1981, s’ha mantingut com a símbol del vincle entre el carrer, les arts escèniques i la convivència ciutadana. El lema d’enguany és “Habitar l’espai” i vol fer visible l’espai públic com a espai comú que pren sentit quan l’habitem.