10.05.2023 - 21:40
Avui és Sant Ponç, el patró dels herbolaris i els apicultors. El país s’omple d’herbes remeieres, mel i fires, però la del carrer de l’Hospital de Barcelona és la que té més renom, per l’antiguitat.
Al districte de Ciutat Vella avui s’hi respira l’olor de les herbes aromàtiques de les parades: s’hi ven, per exemple, romaní, farigola, llorer i menta. A més, s’hi poden trobar productes tradicionals, com ara dolços i fruita confitada, i s’han organitzat activitats que giren entorn de la mel.
Aquesta fira de Sant Ponç és una de les més consolidades a la ciutat. Se celebra d’ençà de l’edat mitjana, i al carrer de l’Hospital des del 1817. En el decurs de la jornada es treu en processó la imatge del sant decorat amb herbes remeieres. Les herbes també es beneeixen, perquè hi ha la creença que així tindran més poder guaridor. La superstició diu que cal guardar-les sota el llit tot l’any.
La fira de Ciutat Vella és la més arrelada, però Sant Ponç també se celebra d’una manera semblant al barri de Sarrià i al Farró.
Fora de Barcelona, són populars les fires de Sant Ponç de Sant Cugat del Vallès, Mollet del Vallès i Castelldefels (Baix Llobregat) que també se celebren al voltant de l’11 de maig. Hi ha més tradicions, com ara la dansa tradicional de la Rua de Sant Ponç de Sils (Selva) i l’Aplec de Sant Ponç a l’antic monestir de Sant Ponç de Corbera, al terme de Cervelló (Baix Llobregat).
El llegat de les fires prové del temps en què es va descobrir el poder guaridor de les herbes remeieres i se celebra a la primavera perquè és el millor moment per a aprofitar-ne al màxim les propietats. Sembla que la fira actual pot tenir arrels en les festes que es feien en honor de Flora, deessa romana de la vegetació, però a partir del segle XVI la celebració es va cristianitzar. En aquell moment es va marcar la data de l’11 de maig, per fer-la escaure amb la diada de Sant Ponç.
La llegenda diu que Sant Ponç va arribar a Barcelona fugint dels seus perseguidors romans i va restar sorprès de la misèria i les malalties que hi havia. Aleshores, es va afanyar a preparar pocions i ungüents i va esdevenir popular entre els barcelonins. De fet, la fira del carrer de l’Hospital es fa molt a prop d’on antigament hi havia l’Hospital de la Santa Creu, el principal de la ciutat.