Una fira a Igualada recupera les aplicacions gastronòmiques de les plantes oblidades

  • Un dinar silvestre, xerrades, tasts i tallers són algunes de les activitats de la festa, promoguda pel col·lectiu Eixarcolant

VilaWeb
Redacció
11.04.2019 - 17:00
Actualització: 12.04.2019 - 17:13

Som a la primavera i les plantes s’acosten al punt òptim de floració. Per això ,dissabte és el millor moment perquè a Igualada es faci la Jornada Gastronòmica de les Plantes Oblidades. És una idea del col·lectiu Eixarcolant, que vol difondre els usos i aplicacions gastronòmiques de les plantes. Aquesta entitat sense ànim de lucre fomenta la recuperació dels usos tradicionals de les plantes i en vol difondre la virtut en pro d’una alimentació saludable i una agricultura sostenible.

L’objectiu és recuperar les sensacions, els gustos, les aromes i les textures que experimentaven els nostres avis quan recollien i consumien les mal anomenades ‘males herbes’. Anaven a l’hort, al bosc, al prat, als marges o al tros a omplir el cistell i en feien menges tan simples i bones com ara truites, dolços, amanides, licors de sobretaula o verdures.

La programació de la jornada es divideix, a grans trets, entre els col·loquis i els tallers. En el primer apartat es farà molta difusió de les propietats de les plantes silvestres, tot indicant les que són més freqüents i comestibles, parlant del seu paper creixent en la cuina d’alta gamma i recuperant el paper destacat que havien tingut segles enrere. Però també es parlarà d’altres qüestions relacionades amb el món de les plantes silvestres, l’ecologia i la sostenibilitat amb col·loquis sobre sobirania alimentària i la presentació del calendari del bon consumidor, on s’indiquen els productes de temporada.

Pel que fa als tallers, n’hi ha de molt variats, que toquen qüestions com ara l’elaboració de tinta amb pigments naturals, les propietats nutritives de les algues i els fermentats vegetals. En els de caràcter més pràctic, es podrà aprendre a fer begudes refrescants i còctels amb plantes silvestres, saber com introduir-les a la nostra cuina quotidiana, fer patés vegetals i maridar herbes aromàtiques amb vi. També hi ha molts tallers dedicats a descobrir algun producte en concret i moltes vegades oblidat com ara les nyàmeres, el xampanyet de saüc, el xarop de pi, el licor de marialluïsa, les borraines, les figues esbardades o el pa romà, elaborat amb varietats de cereals antigues.

L’oferta de la fira es completa amb diverses exposicions, tallers per la mainada i una fira on hi haurà tot de productes ecològics, de qualitat i de proximitat que habitualment no es venen als comerços ni a les fires generalistes. Un altre dels elements destacats de la fira és el dinar silvestre, on es pot comprovar de primera mà com plats molt presents en la gastronomia tradicional catalana adquireixen una nova dimensió gràcies a la incorporació a la recepta de plantes silvestres comestibles. Finalment, en el marc de la fira també es faran dues sortides etnobotàniques pels voltants on un guia descobrirà aquelles plantes útils que tenim a tocar i que moltes vegades ens passen desapercebudes.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor