La Fira del Llibre de València es retroba amb els lectors i cerca el públic més jove

  • Segons dades de l’oficina tècnica del gremi, el 40% del conjunt d'activitats programades dins la fira serà en català

VilaWeb

Text

Laura Escartí

26.04.2023 - 21:40
Actualització: 02.06.2023 - 15:37

El feminisme, la distopia, la novel·la negra, l’afrofuturisme i la novel·la gràfica són els protagonistes de la 58a Fira del Llibre de València, que es farà d’avui al 7 de maig als Jardins de Vivers i que enguany té l’objectiu d’atraure la participació del públic més jove. L’encarregada de llegir el pregó en l’acte de presentació serà l’escriptora de literatura infantil i juvenil Teresa Broseta, a les 12.00, a l’Espai Caixa Popular del recinte.

Enguany, tornarà a ser una fira de rècord. L’any passat, ja va registrar un creixement significatiu respecte del 2021, i enguany hi haurà 77 expositors, quasi un 17% més que no pas el 2022, i 117 casetes, vora un 15% més. Amb això, els llibreters esperen bons resultats de vendes i visites.

En els quasi seixanta anys d’història que té la fira, s’han afegit nous esdeveniments i noves propostes culturals. Per a molta gent, principalment de la ciutat de València, però també de les comarques del voltant, s’ha convertit en una cita imprescindible per a gaudir en família, amb la xicalla, amb els amics o en parella. “Ja és una tradició al País Valencià i això fa que la visiten més de mig milió de persones”, diu Juan Pedro Font de Mora, president del Gremi de Llibrers. 

El llibreter assenyala que l’impacte comercial que té per a les llibreries és molt important, especialment per a les generalistes, que hi porten les darreres novetats editorials i poden arribar a fer el 20% de la venda de tot l’any. Esperen un volum de vendes superior al milió d’euros.

Literatura en català

Segons dades de l’oficina tècnica del gremi, d’entre el conjunt d’activitats programades dins la fira (escolars, de l’organització i de les llibreries) un 40% serà en català. També hi participaran autors destacats com Martí Domínguez, Gemma Pasqual, Ferran Torrent, Marta Orriols, Imma Monsó, Marta Pessarrodona, Andrea Genovart, Àngels Gregori, Maria Josep Escrivà, Jaume Subirana, Sebastià Alzamora i Enric Sòria.

Raquel Ricart serà l’autora convidada al club de lectura en català, que tindrà lloc dissabte, 29 d’abril, a les 17.00. En aquest cas parlarà de la seva darrera novel·la, El dit de Déu, un relat dur i colpidor de l’escriptora de Bétera (Camp de Túria) en què s’entrellacen les històries de tres dones, la Nora, l’Escriptora, i Jo.

Així mateix, a la fira hi haurà una gran varietat de llibreries i editorials. Des de la consolidada Fan Set, hereva de la històrica Tres i Quatre, llibreria de referència quant a la literatura catalana a la ciutat de València, fins a la Repartidora, un espai social i cultural al cor de Benimaclet centrat en llibres que fomenten un pensament crític, i que enguany s’estrena a la fira.

La Repartidora opta pel llibre crític. Al seu expositor hi haurà unes quantes editorials, entre les quals Caliu, que és part del projecte de la llibreria. “Nosaltres sempre vam tindre clar que la llengua era una línia roja. Si volíem parlar de territori, de moviments socials, de lluites i resistències, calia editar en català els nostres llibres”, diu Jordi Garcia, membre de la Repartidora i editor de Caliu.

Entre les publicacions de Caliu hi ha llibres de pensament, però també una col·lecció per a la xicalla arrelada al territori i la cultura popular que va començar amb l’Atles de les comarques valencianes i que ha tingut un gran èxit entre tots els públics. “Als adults també els interessen aquests continguts i això explica el buit cultural que tenim al País Valencià a l’hora d’imaginar-nos”, indica l’editor.

Josep Piera, premi de la Fira del Llibre 2023

Enguany, serà Josep Piera el guardonat amb el premi Fira del Llibre per la seua trajectòria. Piera, nascut a Beniopa (Safor) l’any 1947, és un dels màxims representants de la “generació dels 70”. Professor, traductor, activista, poeta, narrador, assagista i articulista, destaca pel seu subtil sentit de l’humor i per l’interès en la cultura mediterrània. Ha rebut unes quantes distincions, la darrera de les quals ha estat el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2023.

L’acte de lliurament tindrà lloc el dissabte 6 de maig. Aquest premi s’atorga d’ençà del 2019 amb l’objectiu de valorar l’aportació literària d’autors amb una trajectòria consolidada. Anys anteriors, han estat reconeguts Marta Pessarrodona, Marc Granell i Jaume Pérez Montaner.

Un canvi de model

Enguany, el Gremi de Llibrers ha volgut impulsar un canvi de model a la fira i ha eliminat el tradicional envelat dels editors perquè s’integren dins el recorregut de les casetes, junt amb les llibreries. “És un model que ja s’ha implantat en fires més importants, com les de Madrid o Sevilla, i que és més integrador”, diu Font de Mora. El llibreter explica que les editorials amb seu al País Valencià han tingut un descompte del 50% per a facilitar-ne la participació.

Tanmateix, l’Associació d’Editors del País Valencià s’ha mostrat reticent a aquest canvi de model i va emetre un comunicat en què criticava la decisió. “L’exposició d’editorials a l’envelat de la fira ha tingut sempre com a objectiu visibilitzar el teixit editorial valencià en conjunt”, assenyalava. “Crec que perdrem aquesta part de bibliodiversitat i d’unitat del sector”, lamenta Àfrica Ramírez, presidenta de l’associació.

Fins ara, la Generalitat era l’encarregada de la instal·lació de l’envelat. Els editors proposaven d’assumir les despeses de l’envelat perquè no suposàs cap cost per a la fira o per al gremi, però finalment no s’ha arribat a cap acord. “No hi ha problema, simplement s’han d’acostumar a la nova fórmula”, assenyala Font de Mora.

Activitats de la fira

La Fira del Llibre de València incorpora, a partir d’enguany, jornades per a reivindicar altres llengües, i s’estrena amb la literatura basca. Diumenge, 30 d’abril, a les 12.00 es farà una presentació en què participaran Mariasun Landa, que conrea sobretot literatura infantil i juvenil, i Fito Rodríguez, escriptor, articulista i blocaire. Ambdós fan servir l’èuscar en les seues publicacions, i han estat traduïts a uns quants idiomes, entre els quals, el català. L’acte serà moderat pel crític de literatura basca Aritz Galarraga.

El dijous 4 de maig tindrà lloc el recital “Els poetes lligen Vicent Andrés Estellés“, un homenatge per a commemorar el poeta en el trentè aniversari de la seua mort. L’acte, organitzat en col·laboració amb l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), serà a les 19.15 a la Sala Museu 1 del recinte.

Per a fomentar la poesia entre les noves generacions, el dissabte 6 de maig hi haurà el recital “Joves poetes a la Fira“. Serà a les 17.00 a l’Espai Caixa Popular, i el presentarà Teresa Pasqual, poeta i vice-presidenta de l’AELC al País Valencià. En l’acte, hi participaran Ximo Cano, Laia Fontana, Jeroni Mas Fiol i Lídia Santacreu.

Com altres anys, la fira també acollirà l’exposició col·lectiva anual de l’Associació de Professionals de la Il·lustració de València (APIV). Amb el títol de “Utopies”, la mostra gira al voltant dels conceptes de justícia, diversitat, sostenibilitat i reivindicació, per reflexionar sobre altres futurs possibles. L’exposició constarà d’una sèrie de tòtems il·lustrats disposats per tot el recinte.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor