Això sí que és un miracle!

  • «Resulta que en aquesta ciutat que han intentat desballestar i convertir en simple sac de cridòries sense arrel ni perspectiva, en aquesta mateixa ciutat, cada any, hi ha un jardí que s'omple de llibres i, per ells, de gent»

Núria Cadenes
08.05.2019 - 21:50
VilaWeb

La mitologia cristiana i popular n’ha comptabilitzats tants que si els comencéssim a enumerar no acabaríem. Tenen noms evocadors de rondalla i cada any la mainada els representa en altarets d’aire barroc: hi ha el miracle del mocadoret, el miracle de la sabateta, el de Morella, el del fill de l’especier, el de l’obrer en l’aire (aquest és preciós: quan li van prohibir de continuar miraclejant i va veure que un obrer queia de la bastida i li va dir que alto i l’home va quedar allà, esbalaït i surant mentre el futur sant corria a demanar permís per al prodigi que ja havia fet), el miracle de la mar, el de la burreta i un llarguíssim etcètera de portents que la imaginació i la tradició han anat atribuint al sant valencià, dominic i tirant també a tremebund (‘Timete Deum’, ai). Ja des de menut, expliquen que en feia, de miracles, en Vicent Ferrer. I abans i tot: des de la panxa de sa mare!

No s’estava de res ni s’hi posava per poc.

Més enllà de la taumatúrgia vicentina, però, i dels interessos i de les devocions que l’han creada (i de les antipaties: diu que els borbons espanyols les van voler prohibir, les representacions dels miracles del sant valencià per excel·lència; també en això van fracassar), més enllà del teatre dels altarets, dèiem, n’hi ha un altre, de miracle, que res té a veure amb la mitologia, que és ben palpable i comprovable i real i, en tot cas, tan laic o tan confessional com siguin cadascuna dels milers, desenes de milers de persones que el practiquen i que el fan possible cada any, a València.

Potser, en comptes de miracle, n’hauríem de dir meravella.

Perquè resulta que en aquesta ciutat que han intentat desballestar i convertir en simple sac de cridòries sense arrel ni perspectiva, en aquesta mateixa ciutat, cada any, al voltant de la Pasqua i del primer de maig, hi ha un jardí que s’omple de llibres i, per ells, de gent.

De moltíssima gent. De rius de gent. De gent de tota mena i de totes les edats que passeja i aprofita el bon oratge i remena llibres i pregunta i comenta i diu allò de ja no sé on els posaré o un altre i prou o has d’escollir perquè tot no pot ser o recomana-me’n un que no conega i que m’agrade.

I és clar que les cues més llargues (llarguíssimes) són per mirar d’aconseguir la signatura del youtubber o blogger de moda (algun dia, per cert, caldria analitzar la dèria que tenen els adalils de la immediatesa i de la banalitat digital per estampar el seu nom a la coberta d’un llibre de paper), i que els best-sellers i els mediàtics i tot això i allò, però el fet és que els Jardins dels Vivers s’omplen de gent perquè hi ha llibres, i que ja és un costum arrelat deixar-s’hi caure un dia, com a mínim, cada any, i firar-s’hi alguna cosa. I que, a més de la fanfàrria dels famosets efímers, també hi ha escriptors, i s’hi fan exposicions, i presentacions, i debats, i que tot bull d’activitat i de cultura, sí, i que enguany hi ha vingut la Marta Pessarrodona, que s’hi ha recordat el Lluís Alpera i el Manel Marí i els seus versos que perduren, que el Martí Domínguez hi ha fet club de lectura, i que ja hi tornem a ser: si mirés de fer llista exhaustiva no acabaria i segur que m’oblidaria algun/a imprescindible; ho deixo aquí.

Però és que és un prodigi, de debò.

L’altre dia, un escriptor, des de dins d’una caseta, contemplant el corrent plàcid de gent amunt i avall del passeig en l’hora en què la llum del sol es fa obliqua i sembla que prepari el món per a les fades, va comentar que hi hauria d’haver una càmera enregistrant-ho tot, simplement, així, el pas del temps i les persones, i ara s’aturen i prenen un llibre i se’l miren i el comenten i el deixen estar o decideixen que sí, que se l’emporten, i troben algú i se saluden, i continuen avant: ‘I que després es pogueren oferir les imatges a tothom, així com les veiem ara, de fons relaxant i civilitzat’, va dir.

En fi, que si mai us malparlen de València i us l’estiregonyen i estrafan, recordeu que aquesta ciutat és moltes coses, i que durant deu dies (deu dies!) és, sobretot, així com ens l’explica la Fira del Llibre: culta, digna, lliure, desvetllada i feliç. Aquest miracle.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor