09.05.2019 - 17:00
‘Entre les lletres de l’abecedari encara resta molt per descobrir.’ Aquest vers de Joan Brossa és el lema de la fira Literal d’enguany, que es fa aquest cap de setmana a l’Ateneu l’Harmonia de Barcelona. És una fira d’idees i llibres radicals on s’ajunten editorials, llibreries, autors i lectors per compartir i debatre. Enguany hi haurà més de cent editorials d’arreu i una vintena d’autors internacionals, com ara l’escriptor islandès Eiríkur Örn i l’economista feminista Silvia Federichi.
Literal vol connectar diversos projectes editorials independents i llibreries amb un públic lector amb inquietuds polítiques i culturals. Per això es complementa amb presentacions de llibres, debats i entrevistes. Dos dels temes centrals d’enguany són la lluita feminista i l’auge del feixisme a tot el continent europeu. Sobre aquest darrer, Eiríkur Örn oferirà dissabte un col·loqui en què conversarà amb la periodista Laura Rosel sobre la xenofòbia.
Quant al tema del feminisme, el certamen s’inaugurarà divendres amb el debat ‘Construint una ciutat feminista’ entre Blanca Garcés, Alba Arellano i Raquel Mortal. Tot seguit la humorista i guionista Ana Polo també oferirà un monòleg titulat ‘Qui ha dit que el feminisme no fa gràcia?’, en què narrarà amb clau d’humor les seves experiències en la societat heteropatriarcal. I diumenge al vespre Silvia Federichi, tot un referent de la matèria, conversarà amb Olga Rodríguez.
A la fira, també s’hi tractarà de més problemes que afecten la societat actual, com ara l’habitatge, la immigració i les condicions laborals.
L’esperit transgressor de Joan Brossa, present a la fira
A més del vessant literari, la fira també inclou programació musical, zones de descans i una dotzena de presentacions de llibres. En l’apartat de poesia i música, la figura de Joan Brossa hi tindrà un protagonisme especial perquè enguany se celebra el centenari del seu naixement. Per això l’art i l’esperit brossians impregnen la fira: del lema a l’espectacle de dansa i poesia ‘Embrossats’, o una lectura de versos seus centrada en els poemes més transgressors.