Fira.- La impressió 3D millora la precisió tècnica per al tancament de l’apèndix auricular esquerre

  • La impressió 3D millora la precisió de l'oclusió de l'apèndix auricular esquerre, també denominada orella esquerra, segons els resultats d'un estudi col·laboratiu de diversos centres, que s'ha presentat en el Congrés Europeu de Cardiologia que se celebra en el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.

VilaWeb
Redacció
30.08.2017 - 13:31

L’HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONA), 30 (EUROPA PRESS)

La impressió 3D millora la precisió de l’oclusió de l’apèndix auricular esquerre, també denominada orella esquerra, segons els resultats d’un estudi col·laboratiu de diversos centres, que s’ha presentat en el Congrés Europeu de Cardiologia que se celebra en el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.

Aquesta intervenció mínimament invasiva és una alternativa no farmacològica per prevenir l’aparició d’ictus en els pacients amb fibril·lació auricular que tenen alguna contraindicació per als anticoagulants orals.

La tècnica consisteix a introduir un petit dispositiu mitjançant un catèter que es col·loca a través d’una vena de la cama i que permet aïllar un àrea del cor denominada apèndix auricular esquerre o orella i que és on s’originen el 90% dels trombes.

El cardiòleg Xavier Freixa, de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha explicat que el dispositiu fa la funció de tap que segella l’orella “de tal manera que els coàguls que es poden formar no poden sortir i dirigir-se al cervell”.

Els pacients amb fibril·lació auricular tenen un alt risc de desenvolupar un ictus que, pel seu tipus, s’associa a una taxa elevada tant de mortalitat com de discapacitat, i per reduir aquest risc se sol indicar una teràpia preventiva basada en anticoagulants orals.

Freixa ha assegurat que aquesta intervenció mínimament invasiva és eficaç, però ha assenyalat que l’anatomia de l’orejuela esquerra és molt variable i és necessari comptar amb informació precisa sobre la seva estructura per “garantir l’èxit” del procediment.

Ha subratllat que amb la impressió 3D del cor i d’aquesta orella, es pot provar el dispositiu per veure com queda posat abans de tenir al pacient sobre la taula, i ha considerat que és una tècnica “una mica desconeguda” per als metges però amb gran potencial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor