El Sónar obre aquest dijous l’edició més reivindicativa amb ‘Become ocean’

  • Jean-Michel Jarre, Anohni, James Blake, New Order i Santigold, caps de cartell

VilaWeb
Redacció
15.06.2016 - 18:49
Actualització: 16.06.2016 - 01:46

Jean-Michel Jarre, Anohni, James Blake, New Order i Santigold, caps de cartell

BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

El XXIII Festival de Música Avançada i New Media Art Sónar, que es farà en gran part al recinte Fira de Montjuïc de Barcelona, inaugurarà aquest dijous la seva edició més reivindicativa amb crítica social amb el concert ‘Become ocean’ (Pulitzer de Música 2014) del compositor John Luter Adams contra el canvi climàtic.

Interpretada per l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) a l’Auditori, la peça proposa una experiència hipnòtica a partir de tres grups orquestrals que fluctuen com si fossin tres onades oceàniques i que evolucionen de manera independent per unir-se en una onada imponent.

Els codirectors del festival Enric Palau i Ricard Robles han subratllat moltes vegades que en l’edició d’aquest any la “música es posiciona” especialment amb temes de denúncia social, polítiques d’immigració, violència de gènere i vigilància massiva.

La cantant d’origen britànic Anohni –ex Antony and the Johnsons–, una de les més esperades de l’esdeveniment, estrenarà a Europa el seu ‘Hopelessness’, disc d’alt contingut polític i contra el canvi climàtic que representa el nou camí electrònic de l’artista.

Per la seva banda, el productor francès Jean-Michel Jarre, pioner de l’electrònica, presentarà el seu projecte de grans dimensions, que ha col·laborat en una cançó amb Edward Snowden per criticar la vigilància global.

Com cada any, el festival serà molt ric i tindrà una “diversitat geogràfica i estilística” notable en què se succeiran fins al dissabte –a Sónar de Dia i Sónar de Nit– 130 actuacions de 250 artistes de 28 països en vuit escenaris, un dels quals s’ha reformat per ser més envolvent –SónarCar–.

El Sónar+D celebra aquest any la seva edició més forta i transversal amb el productor, compositor, artista visual i tecnòleg britànic Brian Eno com a “protagonista absolut” i responsable de la conferència inaugural del IV Congrés Internacional de Cultura Digital i Tecnologies Creatives, que reunirà més de 4.000 professionals.

L’Antropocè –terme usat pels científics per parlar de modificacions de la naturalesa fruit de l’acció de l’home– serà un eix temàtic del festival, en el qual Olafur Eliasson portarà un projecte de carregador solar.

L’edició que està a punt d’arrencar, i que espera aproximar-se als 119.000 participants de l’any passat, comptarà també amb l’actuació dels esperats James Blake, Santigold, New Order, James Rhodes i Boyz Noize amb nous àlbums.

Aquesta edició tindrà una presència important de música urbana i música de ball, i molt aire de ‘clubbing’ nocturn, cosa que convertirà el Sónar de Nit “en el club més gran del món”.

L’escena local estarà representada amb una trentena d’artistes, molts amb nous projectes, entre els quals hi ha El Guincho, El Niño de Elche, Bruna & Wooky i The Spanish Dub Invasion, així com una presència destacada dels espectacles amb presència de la tecnologia, i una recuperació de l’aliança amb l’Auditori per oferir música clàssica i contemporània amb James Rhodes.

SET DJ DE SET HORES

A més del nou escenari que serà una reedició de la proposta ‘Despacio’ de fa alguns anys –un set de dj de set hores amb les sessions ballables de Four Tet i Laurent Garnier–, una altra de les novetats serà el retard d’una hora del Sónar de Dia, de manera que passarà a celebrar-se de 13 a 23 hores, i que els participants tindran una sola polsera per accedir i pagar les consumicions –en lloc de dues–.

El festival tindrà 17 autobusos llançadora que connectaran el Sónar de Dia i el Sónar de Nit i preveu capejar la vaga convocada pels treballadors del Metro –que afectarà el festival dissabte– gràcies a 20 línies regulars d’autobús i vuit de ferrocarril, a més de la complicitat del sector del taxi.

El pressupost del festival és de 7,5 milions d’euros, molt semblant al de la passada edició, amb 5,7 milions de recursos propis, més d’un milió en patrocinis, 700.000 d’aportacions públiques –300.000 de l’Ajuntament, 250.000 de la Generalitat i 150.000 d’ajudes europees–.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor