Fira del Vi de Falset, un reflex de l’evolució vinícola del Priorat

  • Aquest cap de setmana es podran tastar al recinte firal de Falset vins d’una setantena de marques de la DOQ Priorat i de la DO Montsant, i durant el mes de maig la fira continuarà als cellers

VilaWeb
Fira del Vi de Falset.
Montserrat Serra
30.04.2022 - 21:40

Aquest cap de setmana es fa la 27a Mostra de Vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant, coneguda com a Fira del Vi de Falset, a l’espai firal d’Euterpe de la capital prioratina. Més de setanta marques de les dues denominacions d’origen que coexisteixen a la comarca del Priorat ofereixen els seus vins als visitants. El prestigi del vi d’aquest territori fa que sigui una de les cites més destacades del calendari vinícola del país. Alhora, durant tot el mes de maig (del 2 al 31), la Fira del Vi de Falset es trasllada a una trentena de cellers, en què els amants del vi podran fer degustacions, visitar el celler i les vinyes.

L’esdeveniment, que any rere any guanya visitants (excepte aquests dos darrers de pandèmia, a causa de la qual la fira es va alterar), té un caràcter popular, amb un públic interessat pel món del vi, una part del qual s’hi relaciona professionalment.

Quan la fira va néixer, el 1995, impulsada per l’Ajuntament de Falset, tot just s’intuïa que alguna cosa passava al Priorat, però l’eclosió de la fama internacional dels vins del Priorat encara havia d’arribar. En la primera convocatòria, la fira es va fer a la plaça de la Quartera, la de l’ajuntament, i hi van participar deu cellers, perquè en aquell temps en tot el Priorat no n’hi havia més de quinze.

El panorama vinícola del Priorat ha canviat completament en aquestes gairebé tres dècades, de la mateixa manera que ha canviat el panorama vinícola de tot el país. I la fira també n’ha estat un reflex. Quan la Fira del Vi de Falset va començar, encara no existia la DO Montsant, que es va constituir fa vint anys. I la DO Priorat no era una Denominació d’Origen Qualificada. Avui hi ha cent seixanta cellers al Priorat, setanta dels quals participen en la fira.

El batlle de Falset, Carlos Brull, explica que el certamen creix en “dies, territorialitat i ambició”. Perquè durant tot el mes de maig, els cellers participants obriran les portes i es convertiran en estands on poder tastar els vins mentre es trepitja la comarca. “És evident que la fira atreu un públic cada cop més especialitzat, amb la qual cosa es busca que aquests visitants se sentin ben tractats i repeteixin any rere any.”

Les degustacions als cellers, amb cabuda limitada a dotze persones, són una fórmula que es va idear l’any passat arran de la pandèmia per evitar la concentració de gent. Hi va haver gairebé 2.500 reserves de tasts.

Un programa que acompanya la fira

Coincidint amb el cap de setmana de la Mostra de Vins de la DOQ Priorat i la DO Montsant i durant tot el mes de maig, els tasts s’acompanyen d’un programa que aplega una seixantena d’activitats: de tasts i maridatges a mostres de cultura popular i música en directe. A més, municipis prioratins com ara Gratallops, Bellmunt, el Masroig, Porrera, Torroja del Priorat i els Guiamets s’afegeixen al programa de la fira amb diversos actes, com ara el Tast de les Mines a Bellmunt; el Tast amb Llops a Gratallops; el Tast de Blancs; el Tast de Carinyenes de Porrera i el Tast amb Dones. Uns altres establiments, com ara el restaurant de referència Celler de l’Aspic, organitzen tots els caps de setmana de maig uns menús amb maridatge de vins de diferents territoris d’Europa. Aquestes activitats creen un gran dinamisme en tot el territori.

Beques per als estudiants de l’Escola d’Enologia

A més, enguany, per primera vegada, l’Ajuntament de Falset amb el suport del celler Álvaro Palacios impulsa les beques Fira del Vi. El celler de prestigi internacional oferirà uns tasts exclusius durant aquest mes de maig i els diners que en surtin es destinaran a aquestes beques, que són per a estudiants de l’Escola d’Enologia Jaume Ciurana de l’INS Priorat. A més de donar suport als alumnes, les beques també són un reconeixement al paper fonamental de l’Escola d’Enologia en la formació de professionals del sector, molts dels quals s’incorporen a cellers del territori.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor