Torna la Fira de l’Avet d’Espinelves, una de les festes més emblemàtiques de Nadal

  • Enguany, preveu de rebre més de noranta mil visitants i vendre tres mil avets

VilaWeb

Redacció

01.12.2023 - 21:40
Actualització: 02.12.2023 - 12:07

Del 2 al 10 de desembre, torna a Espinelves (Osona) una de les festes de Nadal més emblemàtiques i singulars de Catalunya, la Fira de l’Avet. Enguany, la fira, que fa quaranta-dos anys que es fa, tindrà cent parades –deu més que no l’any passat– que obriran de 10.00 a 19.30 els dissabtes i festius, i de 10.00 a 17.00 la resta de dies.

El gran protagonista de la fira, és clar, és l’avet. Amb set parades dedicades a aquest arbre, esperen de vendre’n uns tres mil exemplars. El més habitual serà trobar les varietats conreades a la zona, el Masjoanis i la Picea Excelsa, que es ven amb pa de terra i es pot replantar.

A banda d’avets, a la fira es poden trobar molts més productes, com ara herbes remeieres, pintura, ceràmica i estris de tota mena. La gastronomia és una altra de les reines de la fira: s’hi poden comprar d’embotits a formatges, passant per una àmplia varietat de torrons. A més, s’ofereixen activitats per a tota la família, com ara tallers de màgia i de tions. Els dies 2, 3, 6, 7, 8 i 9, es faran espectacles itinerants a les 12.00 i a les 17.00, a més de jocs per a la mainada a la pista poliesportiva del poble.

Espinelves, que té poc més de dos-cents habitants, s’omple de gom a gom durant els nou dies que dura la fira, i es calcula que enguany pot arribar a haver-hi més de noranta mil visitants. En aquest sentit, es preveu els dies de més afluència siguin del 6 al 10 de desembre. Per evitar els problemes de mobilitat d’anys anteriors, l’ajuntament ha habilitat unes dues-centes places noves d’aparcament. I per a l’any que ve, estudien de crear un servei de bus que comuniqui Espinelves amb Vic.

Origen de la Fira de l’Avet d’Espinelves

La tradició d’aquesta fira es remunta a l’any 1981, quan un grup de joves del municipi va organitzar l’activitat per recollir diners. Arran de l’èxit que va tenir la iniciativa, cinc anys més tard, es va fundar el Patronat Municipal de la Fira de l’Avet, que d’ençà de llavors s’ha encarregat d’organitzar-la cada any. La Fira de l’Avet d’Espinelves ha aconseguit d’atreure gent de tot arreu i s’ha erigit en una de les fires de Nadal més visitades de Catalunya. De fet, només s’ha deixat de fer una vegada, l’any 2020, a causa de la pandèmia.

Catalunya, un dels principals productors d’avets del sud d’Europa

El Montseny-Guilleries s’ha consolidat com el primer productor d’avets de Nadal del sud d’Europa. A la zona de la Selva i Osona, dins el triangle que formen Sant Hilari Sacalm, Espinelves i Viladrau, s’hi concentra el 95% dels productors de l’associació Cultivadors d’Arbres de Nadal Associats de Catalunya (CANAC).

“Som a mil metres d’altura sobre el nivell de la mar i això ens permet de cultivar aquesta espècie típicament atlàntica en un clima mediterrani amb moltes més hores de sol”, explica el gerent de Can Jover Cultius, Albert Gallifa. Això, segons que detalla, proporciona un verd als avets que és envejable i que fa que molts països del nord d’Europa els vulguin.

Ara bé, l’actual situació de sequera ha posat en alerta els productors de la zona. Malgrat que ara com ara les vendes es poden mantenir, en un futur, el sector preveu un augment de preu derivat de la manca d’exemplars. “D’aquí a cinc anys suposem que hi haurà menys arbres per a vendre, perquè patirem les conseqüències de la sequera”, lamenta Gallifa.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor