26.11.2024 - 21:40
Enguany, la Fira de l’Avet d’Espinelves (Osona) comença abans, el 30 de novembre –aquest dissabte–, i s’allargarà fins el 8 de desembre. Durant aquesta setmana, s’espera que milers de visitants gaudeixin de la fira de Nadal, una de les més emblemàtiques i singulars de Catalunya, i que ja té quaranta-tres anys d’història. Les noranta parades de la fira obriran de 10.00 a 19.30 els dissabtes i festius i de 10.00 a 17.00 la resta de dies.
El gran protagonista de l’esdeveniment és l’avet i, de fet, esperen de vendre’n uns tres mil exemplars, com és habitual. S’hi trobaran les varietats conreades a la zona, l’avet de Masjoan i l’avet roig, que es ven amb pa de terra i es pot replantar. També s’hi podran trobar molts més productes, com ara herbes remeieres, pintura, ceràmica i estris de tota mena. A més, s’hi podran comprar embotits, formatges i una gran varietat de torrons. Els qui hi vagin amb infants, podran gaudir d’activitats familiars, i també es podran veure demostracions en viu d’algunes arts i oficis artesanals.
Espinelves, que té poc més de dos-cents habitants, s’omple de gom a gom durant els dies de la fira. Per evitar els problemes de mobilitat d’anys anteriors, l’ajuntament ja va habilitar l’any passat places noves d’aparcament. Enguany, la novetat és la creació d’un servei de bus que comunica Espinelves amb Vic.
Origen de la Fira de l’Avet d’Espinelves
La tradició d’aquesta fira es remunta a l’any 1981, quan un grup de joves del municipi va organitzar l’activitat per recollir diners. Arran de l’èxit que va tenir la iniciativa, cinc anys més tard, es va fundar el Patronat Municipal de la Fira de l’Avet, que d’ençà de llavors s’ha encarregat d’organitzar-la cada any. La Fira de l’Avet d’Espinelves ha aconseguit d’atreure gent de tot arreu i s’ha erigit en una de les fires de Nadal més visitades del país. De fet, només s’ha deixat de fer una vegada, l’any 2020, a causa de la pandèmia.
Catalunya, un dels principals productors d’avets
El Montseny-Guilleries s’ha consolidat com el primer productor d’avets de Nadal del sud d’Europa. A la zona de la Selva i Osona, dins el triangle que formen Sant Hilari Sacalm, Espinelves i Viladrau, s’hi concentra el 95% dels productors de l’associació Cultivadors d’Arbres de Nadal Associats de Catalunya (CANAC).
Ara bé, aquests darrers anys la sequera ha posat en alerta els productors de la zona. Malgrat que, ara com ara, les vendes es poden mantenir, el sector preveu, en el futur, un augment de preu derivat de la manca d’exemplars.