FIPSE i MIT seleccionen un kit per detenir el càncer d’endometri desenvolupat al Vall d’Hebron

  • La Fundació per a la Innovació i la Prospectiva en Salut a Espanya (FIPSE) i l'Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) han seleccionat el kit CEMARK per al diagnòstic molecular de càncer d'endometri, que estan desenvolupant els investigadors Antonio Gil i Eva Colás del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

VilaWeb
Redacció
04.09.2017 - 15:45

MADRID, 4 (EUROPA PRESS)

La Fundació per a la Innovació i la Prospectiva en Salut a Espanya (FIPSE) i l’Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) han seleccionat el kit CEMARK per al diagnòstic molecular de càncer d’endometri, que estan desenvolupant els investigadors Antonio Gil i Eva Colás del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR).

“En estar basat en proteïnes, el test es pot fer al propi hospital i és més senzill i econòmic. S’ha aconseguit que CEMARK sigui un algorisme de cinc proteïnes el que permet diagnosticar si existeix o no càncer i, en el cas de ser positiu, de quin tipus de tumor es tracta”, ha declarat Colás, membre del grup d’Investigació Biomèdica en Ginecologia del VHIR.

En concret, CEMARK és una eina molecular que analitza l’expressió de biomarcador en una biòpsia líquida obtinguda mitjançant aspiració. Aquesta biòpsia es realitza introduint una cànula dins de l’úter per recollir, per buit, el fluid, i ja es podria indicar si hi ha càncer i de quin tipus és.

En millorar el diagnòstic, simplificar el procés, accelerar els resultats i reduir el cost, el kit permetrà accedir a un diagnòstic menys invasiu, augmentar la capacitat d’anticipació i, amb ella, reduir els índexs de mortalitat dels pacients.

El projecte, desenvolupat a través del programa IDEA Global, s’ha realitzat en dos estudis clínics retrospectius en 39 i 116 pacients en els quals es valida un potencial superior al 90 per cent de sensibilitat i especificitat per al diagnòstic i predicció el tipus tumoral.

A més, el kit es troba en la fase primerenca de desenvolupament del prototip i està previst que es finalitzi en dos anys. En aquest moment es realitzaran els assajos clínics necessaris per aconseguir les corresponents autoritzacions, i s’espera que arribi al mercat el 2020.

Des del punt de vista traslacional, l’equip treballa en diversos projectes orientats a millorar el diagnòstic i també en el tractament per arribar a una medicina personalitzada del càncer d’endometri.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor