06.05.2017 - 22:00
El País Basc viu avui la quarta onada de les consultes populars sobre el seu futur polític, la més gran que s’ha fet fins ara. Uns 250.000 bascs tindran dret de vot en cinquanta-dos municipis i un barri de Guipúscoa, Zubieta. La plataforma ciutadana Gure Esku Dago n’és l’organitzadora, com en les ocasions anteriors.
Les consultes es faran en diverses localitats de les comarques de Debabarrena, Durangaldea, Lea-Artibai, Uribe Butroe, Uribe Kosta i Urola Kosta, a més dels pobles de Lasarte-Oria, Legutio, Orozko, Urkabustaiz, Usurbil i Zeanuri. Les preguntes variaran en funció del municipi. Tot i els matisos que introdueix cada poble, la qüestió de fons és si es desitja o no ser ciutadà d’un estat basc sobirà, lliure o independent.
Gure Esku Dago ha explicat que milers de voluntaris havien fet possible les consultes i que hi participarien observadors locals i internacionals. Entre ells, hi haurà el president de l’ANC, Jordi Sànchez. Tanmateix, la plataforma treballa en un pacte ciutadà per recollir els consensos pel dret de decidir del País Basc, i ha anunciat que el presentarà el 10 de juny en una mobilització a Bilbao.
Els precedents
La primera onada va ser el 5 de juny de 2016, quan es va votar en trenta-quatre municipis bascs: vint-i-tres, de la comarca de Goierri, i vuit de Debagoiena, i també a Azpeitia, Aramaio i Ispaster. El cens total dels possibles votants era de 125.000, de manera que la participació va ser del 30%.
La segona onada va ser el 19 de març d’enguany. Es podia votar en diversos municipis de les comarques guipuscoanes de Tolosaldea i Oarsoaldea, a més d’Hernani, Astigarraga i el poble biscaí de Larrabetxu. El cens era de 150.000 persones i la participació va ser del 25%. El 2 d’abril es van fer consultes en divuit municipis i hi van votar unes 18.000 persones, un 28% del cens total.
Pel que fa a la primera consulta popular sobre la independència del País Basc, es va fer a Etxarri Aranatz (Navarra) el 2013, i posteriorment se n’han organitzat a Arrankudiaga-Zollo (Biscaia) el 2014, i Bakaiku (Navarra) i a Dima (Biscaia).