Finlàndia i Argentina podrien debatre sobre la independència de Catalunya als seus parlaments

  • Diputats d'aquests dos països han anunciat que presentarien una moció per a reconèixer la República Catalana

VilaWeb

Redacció

28.10.2017 - 15:07
Actualització: 28.10.2017 - 17:15

Mentre la posició oficial dels governs que s’han manifestat sobre la proclamació de la República Catalana ha estat de suport a la integritat territorial de l’estat espanyol, hi ha hagut diputats de parlaments estrangers que han reconegut la independència de Catalunya a títol personal i que han assegurat que presentarien una moció al parlament del seu país perquè sotmetés a debat el reconeixement de la sisena República.

S’ha manifestat en aquests termes el diputat lapó Mikko Kärnä, que ha felicitat la ‘República independent de Catalunya’, en un piulet, i ha anunciat que presentaria una moció al parlament finlandès per sotmetre a debat el reconeixement de la República Catalana. A Twitter, Kärnä es defineix com a ‘defensor de Lapònia i Catalunya’. Vegeu el piulet:

A més, Kärnä ha anunciat que ja havia demanat als diputats finlandesos que signessin la moció de suport a la independència de Catalunya:

Per una altra banda, Juan Carlos Giordano, diputat argentí del Front d’Esquerra i dels Treballadors, també ha comunicat a Twitter que havia lliurat una petició al parlament argentí perquè reconegués la República Catalana.

Així mateix, una vintena d’eurodiputats de quatre grups parlamentaris han defensat el dret d’autodeterminació de Catalunya i s’han mostrat a favor del diàleg i la democràcia. També han rebutjat la violència de la policia espanyola el primer d’octubre.

Un dels discursos més encoratjadors és el del diputat nord-irlandès Matt Carthy, que ha fet una crida a Europa a reconèixer la República Catalana:

Quant a la negativa del govern irlandès de reconèixer la República Catalana, Carthy li ha recordat que quan Irlanda va declarar la independència, fa noranta-vuit anys, tampoc no va tenir el reconeixement immediat de cap país i que, en conseqüència, hauria de tenir més present el seu passat:

L’eurodiputat nord-irlandès ha remarcat que ‘tot i que molts governs europeus romanen en silenci, tot i que les institucions europees romanen en silenci, el poble d’Europa fa costat al poble de Catalunya’.

El secretari general del partit socialista eslovè, Dejan Levanic, i el diputat Jan Skoberne van felicitar, amb un vídeo a Twitter, ‘el poble valent de Catalunya’ en la proclamació de la nova República. Van recordar que els catalans hi tenien dret i que els eslovens ‘sempre estaran al costat dels catalans’. I acabaven dient: ‘Solidaritat, igualtat i llibertat per a tothom. Llarga vida a la República Catalana.’ Vegeu el piulet:

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor