El Financial Times aprofita el debat de l’amnistia per fer-se ressò del cas de Max Castellarnau

  • El diari britànic assenyala que si Sánchez no és capaç de garantir l'amnistia, enviarà l'estat espanyol a unes eleccions que seran una rifa

VilaWeb

Redacció

21.09.2023 - 10:14
Actualització: 21.09.2023 - 11:09

El debat de l’amnistia en les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez ha arribat a la premsa internacional. El diari britànic The Financial Times (FT) li dedica avui un reportatge (“L’espanyol Pedro Sánchez pondera el cost de l’amnistia per als separatistes catalans“) en el qual destaca que “perdonar polítics i manifestants donaria al president en funcions el suport parlamentari per a continuar al poder”.

L’article, que signa el corresponsal Barney Jopson, comença relatant la història de Max Castellarnau, un dels represaliats per les protestes contra la sentència que es podria beneficiar de l’amnistia. “No pots processar la idea que t’estan acusant quan no has fet res […] els teus antecedents penals diuen que ets una persona perillosa que va ferir un policia. És completament irreal, però et marca de per vida”, explica sobre el seu cas.

Castellarnau va ser detingut de manera violenta pels Mossos d’Esquadra durant les protestes i un dels agents li va posar el genoll sobre el cap. La fiscalia el va acusar de desordres públics, atemptat contra l’autoritat i lesions i li demanava set anys i mig de presó. Finalment, tot i considerar que era víctima d’un muntatge, el jove va pactar una condemna d’un any i nou mesos per esquivar l’empresonament.

“Però les coses poden estar a punt de canviar pels polítics i manifestants independentistes perquè el partit que té els vots per atorgar la majoria a Sánchez és Junts per Catalunya. Un grup secessionista radical, el fundador del qual és Carles Puigdemont, que el 2017 va encapçalar l’intent d’independència, i ara condiciona el suport a Sánchez amb l’amnistia”, escriu el periodista del FT, que reconeix l’amnistia ha generat un “debat visceral” sobre la moralitat, la justícia i la visió de l’estat.

“Per alguns dels aliats de Sánchez, l’amnistia podria ajudar a desactivar el conflicte a Catalunya que ha afectat Espanya per més d’una dècada i seria com un pas natural més després dels indults a nou dirigents separatistes el 2021. Però els oponents polítics i fins i tot alguns membres del PSOE argumenten que l’amnistia esbudellaria l’estat de dret. Si el president en funcions rebutja de garantir l’amnistia, enviarà Espanya a una repetició electoral que serà una rifa”, continua.

Així mateix, el corresponsal menciona que Òmnium Cultural ha xifrat en 1.400 pel cap baix les persones que s’han de beneficiar de l’amnistia, entre els quals hi ha condemnats, altres que estan a l’espera de judici o han rebut sancions administratives.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor