El finançament crispa el primer debat d’unes eleccions valencianes a À Punt

  • El PP i Cs han fet tenalla contra el Botànic, que també ha rebut algunes crítiques d'Unides Podem

VilaWeb

Redacció

25.04.2019 - 23:56
Actualització: 26.04.2019 - 00:11

Els cinc candidats a la presidència de la Generalitat a les eleccions valencianes de diumenge dels partits que tenen representació a les Corts han fet aquesta vesprada el primer debat electoral a À Punt. Ximo Puig (PSPV), Mónica Oltra (Compromís), Isabel Bonig (PP), Toni Cantó (Cs) i Rubén Martínez Dalmau (Unides Podem-Esquerra Unida) s’han vist les cares en un debat, moderat per Jèssica Crespo, amb una clara divisió entre el bloc de la dreta i el de l’esquerra, que cerca la revalidació de l’Acord del Botànic.

Els dos partits de la dreta valenciana han fet tenalla contra el govern del Botànic, que se n’ha desfet defensant l’acció de govern i fent propostes de cara a la pròxima legislatura. Entre les dues aigües ha quedat Unides Podem, que ha criticat algunes polítiques del PSPV i Compromís durant aquests quatre anys de govern conjunt. La qüestió que ha causat més debat i crispació ha estat el finançament.

Defensa de l’acció de govern

El primer bloc s’ha destinat a l’economia. Bonig ha promès una ‘revolució’ amb una baixada d’imposts, proposta amb què ha coincidit Cantó i que ha rebut les crítiques d’Oltra. Puig ha defensat l’acció de govern: ‘El País Valencià està millor hui que fa quatre anys’. En aquest sentit, la candidata de Compromís ha reivindicat també la gestió del Botànic, ha destacat el canvi de model productiu i ha celebrat que s’hagi expulsat la corrupció.

Martínez Dalmau, soci parlamentari de l’executiu, ha posat l’accent en la necessitat de lluitar contra l’economia submergida i ha criticat la falta de model econòmic del govern i que el Consell ha ‘d’escoltar més’. Puig ha definit com a ‘ridícula’ la política de ‘tómbola fiscal’ que proposa Bonig i ha promès a Unides Podem que prendrà mesures contra el frau fiscal. Puig i Bonig també s’han enganxat per les xifres de l’atur.

El segon bloc s’ha dedicat a medi ambient i gestió del territori. Cantó ha obert foc defensant l’impuls del reciclatge, la lluita contra el canvi climàtic, definit per Oltra com ‘el major desafiament de la humanitat’. Bonig ha tornat a insistir en la creació de llocs de treball, i Martínez Dalmau li ha respost: ‘El planeta no és com les seues “caixes b”, és finit’. El candidat d’Unides Podem també ha argumentat que cal fer una transició verda i ha defensat una taxa turística, mentre que Oltra ha dit que l’adaptació al canvi climàtic pot ser una oportunitat per a crear llocs de treball.

Oltra i Bonig han coincidit en apostar per un pacte de l’aigua i la candidata de Compromís ha proposat d’aprovar una llei contra el canvi climàtic, mentre que Puig ha defensat que cal fer polítiques per al món rural i la taronja. El candidat socialista també ha dit que el PP ha ‘fracassat’ quan ha governat en les polítiques mediambientals.

El finançament i el model d’estat fa créixer la tensió

La qüestió del finançament ha protagonitzat el tercer bloc del debat, juntament amb el model d’estat. Martínez Dalmau ha proclamat que l’estat de les autonomies s’ha esgotat i ha reivindicat que cal caminar cap a un model federal i un finançament just. Oltra també ha reivindicat un finançament just i ha criticat que el problema s’arrossega amb governs del PP i del PSOE a la Moncloa. ‘No volem que ens manen des de Madrid ni des de Barcelona’, ha dit. ‘Els valencians estem farts de ser espanyols de segona’, ha afegit.

Cantó ha criticat el ‘tuf nacionalista’ la proposta d’À Punt perquè es parli de la relació amb el govern espanyol. Puig ha dit que cal arribar a un ‘gran acord per a un finançament just’, ha argumentat que cal resoldre el dèficit històric i l’infrafinançament i s’ha compromès a no fer retallades. En aquest sentit, ha destacat que Pedro Sánchez s’ha compromès a solucionar-ho la pròxima legislatura si governa a Madrid.

Bonig ha criticat la ‘submissió’ del PSPV als ‘partits separatistes catalans’ i ha reivindicat que el PP va signar una declaració institucional perquè el govern de Rajoy millorés les inversions al País Valencià. Martínez Dalmau ha retret al PP i Cs que només es fixen en l’article 155 de la constitució espanyola.

Per la seva banda, Oltra ha denunciat el ‘saqueig’ del PP de les arques públiques. Ha posat condicions al pròxim candidat al govern espanyol: finançament just, inversions en infrastructures i Rodalia, regularització del deute i suspensió del pagament dels interessos del FLA. Cantó ha respost que Sánchez no ha fet res en deu mesos per a solucionar el problema del finançament i ha criticat la ‘influència nul·la’ de Puig i Oltra sobre el govern del PSOE. El candidat de Cs també ha carregat contra Bonig perquè el PP renunciés a fer res pel finançament valencià quan tenia majoria absoluta al congrés espanyol, mentre que Martínez Dalmau ha assenyalat que Cantó critica el PP quan vol governar amb aquest partit.

Puig ha relatat que hi ha dos camins: avançar en la defensa de l’autogovern o liquidar-lo. Ha acusat el PP i Cs de voler acabar amb l’autogovern del País Valencià i ha recordat a Cantó que el candidat de Cs a la batllia de Barcelona, Manuel Valls, ha dit que no pot pactar-se amb l’extrema dreta. ‘Vostès no tenen cap altra esperança que pactar amb l’extrema dreta (…) perquè són incapaços de liderar el seu espai polític’, li ha etzibat. Cantó ha respost que Cs no ha pactat amb Vox a Andalusia i li ha dit que és el PSPV qui pacta amb l’extrema esquerra.

La dreta ataca la llengua

En el quart bloc s’ha parlat de polítiques socials. Bonig ha defensat un pla per a recolzar ‘tot tipus de famílies’ i ha criticat l’augment de la pobresa al País Valencià des de l’any 2007, just abans que comencés la crisi econòmica, però el president ha contestat que les dades desmenteixen la candidata del PP. Pel que fa a la sanitat, Puig ha reivindicat que la sanitat valenciana ‘és una de les millors del món’, Oltra ha destacat la reducció del temps de les llistes d’espera i Bonig ha criticat l’augment del nombre de les llistes d’espera, a les quals s’ha adherit Cantó.

Martínez Dalmau ha dit que el PP no pot parlar de la protecció de les dones perquè és ‘el partit de les retallades’ i perquè ‘la desigualtat té cara de dona’. En aquest sentit, ha criticat que el model de les ‘kellys’ va implantar-se sota els governs del PP, que van instaurar la ‘precarització femenina’. Puig ha dit que la violència de gènere és el primer problema del País Valencià i de l’estat espanyol i ha afegit que cal posar un cordó sanitari a aquells que ataquen la lluita contra la violència de gènere. ‘Violència masclista’, l’ha puntualitzat el candidat d’Unides Podem. Oltra ha dit que cal prioritzar la lluita contra ‘el terrorisme masclista’ i que cal protegir les víctimes.

L’últim tram s’ha dedicat a l’educació i investigació. Cantó ha posat l’accent en els barracons i ha criticat À Punt dient que és un ‘xiringuito’ de Compromís i a Puig per donar les regnes de l’educació a la coalició valencianista. Martínez Dalmau ha assenyalat que Cantó critica els barracons que va instaurar el PP, amb qui vol governar. Puig ha fet autocrítica amb els barracons per part del govern.

Bonig ha defensat el model del PP de llibertat educativa i de llengua dels pares, mentre de Cantó ha dit que no hi ha bilingüisme a l’escola valenciana i ha justificat també el model d’elegir la llengua vehicular. ‘Vostès parlen de xecs i nosaltres de drets. Eixa és la diferència, senyor Cantó’, ha respost Oltra, que ha reivindicat que les taxes progressives per a les famílies. Martínez Dalmau ha defensat la llengua dels atacs del PP i de Cs i Puig ha criticat que el mateix model de llengua sigui vàlid pel PP a Galícia i en canvi no al País Valencià.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor