El final d’una era: els “M’agrada” a X ara són anònims

  • Voleu saber si la persona que us agrada troba interessant la vostra publicació? A partir d'ara serà un misteri etern

VilaWeb
The Washington Post
16.06.2024 - 21:40

The Washington Post · Will Oremus i Tatum Hunter

Encara mireu si el vostre amor platònic ha fet “M’agrada” a la vostra última publicació enginyosa a X? Això s’ha acabat.

X, la xarxa que abans era coneguda per Twitter, ocultarà qui ha fet “M’agrada” a una publicació, segons una alerta a l’aplicació i les actualitzacions del director executiu, Elon Musk, i del compte oficial d’enginyeria de X. Segons l’empresa, aquesta mesura té l’objectiu de protegir la privadesa dels usuaris.

Quan publiqueu, X us mostrarà mesures com ara el recompte de “M’agrada” a les vostres notificacions, però no podreu veure qui ha tocat el cor petit. La gent encara podrà revisar quines publicacions els han agradat, a la pestanya de “M’agrada” dels seus perfils. I encara us pot agradar el contingut d’unes altres persones.

Aquest darrer ajust forma part d’un seguit de canvis que Musk i el seu equip han fet a l’aplicació d’ençà que va comprar la plataforma, el 2022. El més notable és la introducció d’un nivell de pagament que dóna als subscriptors accés a missatges més directes i la famosa marca blava de verificació. Si voleu una marca de verificació, normalment heu de pagar. La setmana passada, X va canviar les polítiques per permetre oficialment el contingut per a adults després d’anys de permissivitat en la pornografia.

Que X parli de privadesa pot semblar estrany, però no ho és tant si penseu en escàndols passats, quan gent poderosa va fer un “M’agrada” a alguna publicació que probablement no havia d’haver clicat. Per exemple, el 2017 un compte vinculat al senador Ted Cruz, polític republicà de Texas, va fer “M’agrada” a un piulet sexualment explícit. Cruz va acabar culpant-ne un membre del seu equip. És un dels molts errors de relacions públiques que ajuden a explicar per què a les biografies de X de figures públiques s’hi inclou la frase “Els ‘M’agrada’ i repiulets no són una mostra de suport”.

L’empresa no ha respost a una sol·licitud de comentaris sobre el canvi.

El “M’agrada” de Twitter (ara X) fa temps que ha ocupat un lloc especial en els nostres cors. Aconseguir un “M’agrada” del vostre amor platònic o d’una celebritat era una gran notícia. Acabar una conversa incòmoda amb un simple “M’agrada” encara era millor. El 2015 Twitter va eliminar la icona de “preferit” amb el polze cap amunt, en favor del “M’agrada”, simbolitzat amb un cor. És una manera fàcil de saber quan alguna cosa es fa viral, part del joc de publicar en línia.

X ha seguit algunes altres plataformes a l’hora d’amagar o negligir el “M’agrada” o senyals similars. El 2021 Instagram va començar a permetre als usuaris d’amagar els comptadors de “M’agrada” de les seves publicacions, un canvi destinat a disminuir la pressió social a l’aplicació, va dir la companyia. A TikTok, els usuaris decideixen si els altres poden veure quins vídeos els han agradat.

YouTube va prendre una estratègia diferent: el 2021 va amagar el recompte de “no m’agrada” dels vídeos. Segons que va dir, volia protegir els creadors més petits contra les campanyes d’assetjament.

Us preocupa que més canvis en els “M’agrada” puguin danyar el vostre estatus a X? Sempre podeu provar de publicar contingut més picant o decantar-vos cap a la ultradreta.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb