Filtracions i divisió dins del TC per uns recursos de Junqueras

  • Els mitjans espanyols posen èmfasi en la unanimitat mostrada fins ara pel tribunal, ja que els vots particulars podrien tenir valor de cara els recursos davant el Tribunal d'Estrasburg

VilaWeb
Els membres del TC: María Luisa Balaguer, Ricardo Enríquez, Antonio Narváez, Juan Antonio Xiol, Juan José González, Andrés Ollero, Encarnación Roca, Fernando Valdés, Santiago Martínez-Vares, Pedro González-Trevijano, Alfredo Montoya i Cándido Conde-Pumpido

Redacció

27.11.2019 - 20:07
Actualització: 27.11.2019 - 20:11

El ple del Tribunal Constitucional (TC) no ha aconseguit sortir de la reunió amb una resolució sobre els dos recursos d’empara presentats per la defensa d’Oriol Junqueras. Després de dues hores de deliberació, els dotze magistrats han decidit de continuar demà. La digestió de la resolució està sent molt complicada, especialment després d’una filtració al diari El Mundo. El rotatiu va publicar dilluns a la portada que un dels magistrats proposava d’emparar Junqueras en un dels recursos i que això podria causar la divisió interna al TC per primer cop en una resolució sobre el procés.

Segons aquest mitjà el jutge Juan Antonio Xiol, que forma part de l’anomenat sector progressista del TC, proposa d’estimar el recurs de Junqueras contra la decisió del jutge Pablo Llarena, que com a instructor del cas del procés va impedir al líder republicà d’assistir a la sessió constitutiva del Parlament. Només li va deixar delegar el vot, fet que segons l’advocat de Junqueras, Andreu Van den Eynde, suposa una vulneració dels drets polítics.

El Mundo assegurava en la notícia que Xiol estimaria el recurs entenent que el Suprem hauria d’haver concedit a Junqueras un permís extraordinari per assistir a la sessió. La notícia anava acompanyada d’un perfil del magistrat, ‘Juan Antonio Xiol, un català progressista‘, on es lloava la seva alta qualificació com a magistrat i es feia un repàs dels vots particulars que ha emès.

A partir de l’avançament publicat pel Mundo, altres mitjans com El País o l’agència Europa Press també s’han fet ressò de la divisió que podria causar Xiol en el si del ple, posant encara més focus sobre la decisió que s’acabi prenent. Destaquen que si Xiol podria arrossegar altres magistrats a aquesta decisió i que es podria trencar la ‘unanimitat’ que fins ara ha mostrat el TC envers les resolucions que afecten el procés. Una unitat molt preuada perquè els vots particulars podrien tenir valor de cara els recursos davant el Tribunal d’Estrasburg.

Tanmateix, cal recordar que la divisió s’ha pogut visualitzar en el passat. Abans de l’estiu tres magistrats, Fernando Valdés, María Luisa Balaguer i el mateix Juan Antonio Xiol, van discrepar d’una resolució que inadmetia un recurs de Jordi Sànchez contra la sanció que li va imposar Institucions Penitenciàries per usar un mòbil en la presó per a fer campanya electoral. Una setmana més tard, això sí, tots tres van decidir corregir el vot particular.

Quant al segon recurs d’empara, el que protesta contra la presó provisional, el ponent és Juan José González Rivas. Segons Europa Press, el magistrat ja va intentar portar aquest assumpte en el ple abans que comencés el judici del procés, però va retirar-ho en entendre que anava a tenir la unanimitat desitjada. La raó és que alguns magistrats van expressar els seus dubtes respecte a l’argumentació i van demanar més concreció al ponent donada la doctrina existent sobre aquesta qüestió per part el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Segons Efe, González Rivas advoca per desestimar la protecció Junqueras, però el dubte és si aquest recurs també podria aixecar vots discrepants.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor