Arrenquen a Oslo les converses de pau entre el govern filipí i els rebels comunistes

  • Les negociacions estan encallades des del 2012

VilaWeb

Europa Press

22.08.2016 - 10:48
Actualització: 22.08.2016 - 12:13

El govern filipí i les guerrilles maoistes han iniciat avui a Oslo les converses de pau per intentar posar final a gairebé cinc dècades de conflicte en el qual han mort més de 40.000 persones.

Les dues parts, que van acordar una treva durant el cap de setmana, s’han establint un front a una altra a la sala Nobel de l’hotel Holmenkollen Park, batejada pel Nobel de la Pau i amb fotos d’antics guardonats com el dalai-lama en els seus murs.

‘Aquest és un conflicte que ha estat durant massa temps’, ha sostingut el ministre d’Exteriors noruec, Boerge Brende, en la trobada, defensant que sembla que s’està generant un ‘impuls històric’ per acabar el conflicte.

‘Realment estic encreuant els dits’ perquè hi hagi progressos ha declarat a les parts, representada cadascuna per sis negociadors.

Les converses facilitades per Noruega entre el govern i el Front Democràtic Nacional (FDN) van quedar blocades el 2012 per la negativa de l’executiu de l’època a alliberar líders comunistes empresonats des de feia dècades.

Els dos bàndols van declarar una treva el cap de setmana per aplanar el camí per a les converses a Oslo, que es prolongaran durant una setmana. La setmana passada, Manila també va alliberar 17 líders de la guerrilla comunista capturats amb la finalitat que poguessin acudir a la cita de Noruega.

El president filipí, Rodrigo Duterte, també havia declarat prèviament una treva unilateral amb el Nou Exèrcit del Poble (NPA, comunista) a final de juliol després que els rebels no responguessin a temps al termini donat pel govern per adoptar una mesura recíproca en aquest sentit.

El NPA, que té 3.000 homes, és el braç armat del Partit Comunista i opera sobretot a l’est i el sud de les Filipines.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor