09.12.2023 - 10:09
|
Actualització: 09.12.2023 - 11:19
Les nevades al Pirineu i el pont de la Puríssima han implicat el primer gran desembarcament de turistes de la temporada a les muntanyes. Ara, el guia de muntanya i professor de geografia a la UB Òscar Alemán ha posat el crit al cel quan ha vist certes escenes, com ara grups d’excursionistes mal preparats caminant sobre estanys gelats. Per això, ha fet un enfilall amb consells per a evitar sorpreses desagradables.
Assenyala que a final de la tardor els estanys es comencen a congelar, però no tenen prou gruix de glaç per a caminar-hi, especialment en grup. “A partir de gener, després d’unes quantes nevades o fred continuat, els estanys gelats són més segurs que ara”, escriu.
Per tant, recomana de fer inspeccions visuals del gel i portar estris per a mesurar-lo, com ara un caragol de gel o una pica de gel. “A partir de 10 centímetres de gruix s’hi pot circular a peu, però per tot un grup a la vegada calen uns 20 centímetres”, continua.
“A vegades mesurar el gel dels estanys als Pirineus no és gens fàcil, ja que sovint hi ha barreja de gels diferents, aigua i neu, en una estratificació gruixuda i complicada”, diu, i demana als turistes que es formin en l’àmbit de muntanya.
D'entrada dir que no pensava pas que algun dia faria aquesta explicació en el context pirinenc, ja que aquí els estanys són més inaccessibles que als països nòrdics. Però davant de l'augment de turistes que s'estan endinsant a l'alta muntanya durant l'hivern, cal fer pedagogia. pic.twitter.com/SkWoad1lre
— Òscar Alemán Milán (@oscaraleman_m) December 8, 2023
de vegades és la neu qui activa el procés de congelació fent-se una mena de granissat, o gel gris (que significa que hi ha bombolles d'aigua a l'interior). En ambdós casos es tracta de gel poc resistent. Quan cau una primera nevada a sobre d'aquest gel inicial, el debilita, i… pic.twitter.com/i75NHN2hhh
— Òscar Alemán Milán (@oscaraleman_m) December 8, 2023
el procés de ruptura i descongelació, entra aigua a la coberta de gel i torna a debilitar-se. Per tant, aquest és un altre moment delicat per circular-hi per sobre. Per anar bé, abans d'entrar-hi hauríeu de fer una inspecció visual, i posteriorment, davant de qualsevol dubte… pic.twitter.com/yYuHdOH8h9
— Òscar Alemán Milán (@oscaraleman_m) December 8, 2023
Ah! Els estanys represats són més perillosos. I com es pot mesurar el gel? Doncs amb un cargol de gel, o un pica gel. I què passa si el gel es trenca i caic a l'aigua? Doncs que la roba mullada et farà molt difícil sortir, i si hi ha algú a l'exterior amb una corda de rescat, o..
— Òscar Alemán Milán (@oscaraleman_m) December 8, 2023
tu portes uns punxots específics per sortir de l’aigua, tens més possibilitats d’èxit. Als països on la pesca en estanys gelats i d’altres activitats són més habituals ho saben prou! https://t.co/trZ32YjCJq pic.twitter.com/jn4PcfeAUn
— Òscar Alemán Milán (@oscaraleman_m) December 8, 2023
A vegades mesurar el gel dels estanys als Pirineus no és gens fàcil, ja que sovint hi ha barreja de gels diferents, aigua i neu, en una estratificació gruixuda i complicada de més d'un metre. No obstant, espero que el que he comentat ajudi, ja que aquí tenim poca tradició. pic.twitter.com/w9gFqgOAQI
— Òscar Alemán Milán (@oscaraleman_m) December 8, 2023
Finalment, voldria compartir la preocupació de veure tanta gent inexperta a l'hivern. Ahir la major part no portava ni un equipament bàsic: botes, bastons, guants, ulleres de sol i una motxilla amb alguna cosa més a dins. I ja no entro en grampons, dva, etc. Formeu-vos!
— Òscar Alemán Milán (@oscaraleman_m) December 8, 2023