06.12.2021 - 16:41
|
Actualització: 06.12.2021 - 18:30
El doctor en física i investigador de la Universitat Rovira Virgili, Àlex Arenas, ha publicat un breu fil a Twitter, en què resumeix tot allò que se sap, però també les incògnites, sobre la variant òmicron del coronavirus. Hi destaca que aquesta nova variant presenta trenta-dues mutacions a la proteïna de l’espícula, que és allò que li permet d’aferrar-se i infectar les cèl·lules.
Arenas assenyala que fins ara s’han detectat casos d’òmicron en una trentena de països –als Països Catalans se n’han registrat vuit casos– i s’espera que a poc a poc desplaci la variant delta i es converteixi en l’hegemònica.
3⃣ Òmicron desplaçarà a Delta.
🟥Estimem:
4⃣Transmissibilitat. L'estimació més robusta és R0 aprox. 3-3,5, amb escapament immunitari del 83%. Situació molt similar a la de la primera onada de COVID a EU. (2/4)— Alex Arenas (@_AlexArenas) December 6, 2021
Per una altra banda, el físic estima que la variant és més transmissible i també té més capacitat de reinfecció. Ara bé, detalla que encara no hi ha prou informació per a saber quina probabilitat hi ha d’escapament vaccinar i de casos crítics.
8⃣L'escapament de la immunitat cel·lular, cèl·lules-T.
9⃣La probabilitat de casos crítics.Seguim treballant, i tan aviat tinguem més dades, presentarem escenaris. Que continueu gaudint del pont. Salut i cuideu-vos. (4/4)
— Alex Arenas (@_AlexArenas) December 6, 2021