12.05.2022 - 21:40
|
Actualització: 12.05.2022 - 22:39
La companyia Pep Bou s’ha trobat obligada a posar punt final a una trajectòria de quaranta anys d’espectacles de bombolles a tot el món per dificultats econòmiques. L’any 2019 va ser un bon any i les previsions es mantenien per al 2020, però la pandèmia va fer suspendre espectacles, primer, i reduir la cabuda dels locals, després. La manca d’ajudes els van dur a un concurs de creditors que no han pogut superar: “Arriba un moment que no pots continuar fent crèdits i més crèdits per mantenir-te.”
El Departament de Cultura va compensar les entrades que es deixaven de vendre per les restriccions de cabuda, però la situació va ser massa difícil d’encarar per a una companyia de nou persones. “Si hagués anat, com m’havien proposat, a França, que no és exemple de res, potser no estaríem així –diu el director de la companyia, Pep Bou–. El pressupost de Cultura és del 0,7%, oi? A Europa s’han donat més ajudes per recuperar allò que es perdia o es deixava de guanyar.”
Pep Bou: ‘No puc callar per a tenir més actuacions’
Malgrat algunes actuacions i reprogramacions, sobretot a l’estat francès, on els seus espectacles han tingut més demanda, ahir es va saber que la companyia no havia superat el concurs de creditors. De manera que Bou no podrà continuar fent els espectacles que feia la societat desapareguda. “Ja no ho podrem fer més i ens causa una tristor absoluta.”
Nous camins per a les bombolles de Pep Bou
Tanmateix, Bou hi cerca el costat positiu: “Tot això ens obliga a descarregar l’estructura i canviar la intensitat, però pot aportar un moment de calma per a pensar en nous projectes.” Un jove artista de bombolles li ha demanat que sigui el seu director i això li ha fet pensar no tan sols en aquesta opció, sinó a posar-se a disposició de possibles deixebles. “Has d’aprendre què farà la bombolla i com es comportarà; cal tenir cura de molts detalls per a emocionar”, diu.
L’11 de setembre de 1982 Pep Bou va estrenar el primer espectacle de bombolles a la Fira de Tàrrega. Explica que el poeta Joan Brossa, que era entre el públic, va aprovar-lo amb una abraçada i un encàrrec que encara l’acompanya: “Tens la imatge poètica per excel·lència, no l’abandonis.”
De llavors ençà, la vida de Bou ha estat lligada a la bombolla, que considera el seu ofici o vocació. Ara té la idea, fins i tot, de dedicar-hi una exposició artística, tot i que de moment és un projecte i prou. La idea és mostrar la bombolla amb un altre perfil, aplicant-hi unes altres disciplines i recursos tecnològics, per donar-hi un enfocament històric i de poesia visual.
I la tercera possibilitat és fer espectacles petits i que no entrin en contradicció amb el resultat del concurs de creditors. Diu que aquest camí, ara com ara, no el recorrerà, però faria possible que els seus seguidors el tornessin a veure, ni que fos en espais reduïts i sense els qui l’han acompanyat fins avui.
La companyia i els grans espectacles no han pogut sobreviure tots sols als impactes de la pandèmia. Tanmateix, Pep Bou i les bombolles es mantindran units en una relació poètica que va beneir Brossa fa quaranta anys i que la investigació i la cura dels detalls fa que sembli improbable que esclati.