Sónar 2019: marges geogràfics, sonors i de gènere a la cita entre música i tecnologia

  • Més d’un centenar d’artistes de trenta-sis països actuaran al festival Sónar del 17 al 20 de juliol

VilaWeb
Redacció
16.07.2019 - 21:50

Cent quaranta actuacions i més de vuitanta estrenes omplen la programació del festival Sónar 2019, que es fa del 17 al 20 de juliol al recinte de la Fira Barcelona i la Fira Gran Via l’Hospitalet. Excepcionalment, enguany, el Sónar es fa en ple mes de juliol, però la direcció del festival ja ha anunciat que l’any vinent tornarà a les dates habituals, entre el 18 i el 20 de juny.

Entre els noms més destacats hi ha A$AP Rocky, una de les figures més rellevants del hip-hop i la música urbana contemporània, el rei del grime britànic Skepta i el porto-riqueny Bad Bunny, que trenca els motllos del hip-hop i la música llatina. També hi actuaran Kaytranada i Vince Staples, noms destacats de la música negra que acosten el hip-hop a l’electrònica. També destaca l’actuació de la vilassarenca Bad Gyal, que ja s’ha guanyat un lloc en el panorama musical internacional.

Un dels leitmotivs d’enguany és la radicalitat als marges: geogràfics, polítics, sonors i de gènere. L’electrònica més futurista i radical de la veneçolana Arca arribarà amb força a l’escenari del Sónar, on presentarà un espectacle dissenyat especialment per al festival inspirat en el cabaret i la ficció especulativa. Arca treballa per desestabilitzar allò binari i resistir-se a qualsevol categorització, proposant una tercera via que incorpora a parts iguals joc i sensibilitat.

També destaquen les actuacions de l’artista sirià K Á R Y Y N, la texana Lotic, la discjòquei Jlin, el palestí Muqata’a, la tunisiana Deena Abdelwahed, la iraniana Sevdaliza i la DJ i activista cultural ugandesa Hibotep.

El festival incorporarà noves sonoritats africanes de la mà dels sud-africans Petite Noir, Sho Madjozi, DJ Lag i el duet queer Faka. També trepitjaran l’escenari Obongjayar, Slikback i Hibotep. Els ritmes llatins hi seran ben presents amb Nicola Cruz, Dengue Dengue Dengue i Jesse Baez.

sónar 2019

A més, mantenint-se fidel al vincle amb els avenços tecnològics i també amb la voluntat de connectar la programació del Sónar amb la del Sónar+D, el festival presenta diversos espectacles que exploren la relació entre cervell i música; el diàleg entre llum i so; i la intel·ligència artificial, que per primera vegada fa el salt als escenaris aplicant idees explorades en anys anteriors al Sónar+D i que enguany cobren vida als escenaris, com SonarHall i SonarComplex.

Podeu consultar tota la programació del Sónar 2019

Sónar+D

Des de fa set anys, un dels grans atractius del Sónar, com dèiem, és el Sónar+D, el congrés de tecnologies creatives que explora les sinergies entre tecnologia i art. Enguany, s’hi esperen més de vint mil assistents i cinc mil professionals de seixanta països, que indagaran en les experiències immersives i en la intel·ligència artificial aplicades a les arts. 

Entre els noms destacats hi ha Robert del Naja, de Massive Attack, i Andrew Melchion, ‘chief techical officer’ de la banda de Bristol i col·laborador d’artistes com David Bowie i Björk, que seran els encarregats d’inaugurar el certamen. A més, hi haurà projeccions multisensorials i la primera plataforma d’àudio ‘espacialitzat’, que permet de crear composicions musicals per les quals l’usuari pot caminar. També hi haurà una masterclass sobre computació espacial, i en el camp de la intel·ligència artificial hi haurà experts internacionals, tant artistes com tecnòlegs, com ara Holly Herndon, Mat Dryhurst i Jules LaPlace. Un dels grans atractius serà la presentació del projecte de Daito Manabe i el doctor Yukiyasu Kamitani, que recrea imatges que produeix el cervell capturant l’activitat neuronal.

sónar +D
‘Workshop’ del Sónar.

El Sónar+D reforça l’oferta formativa amb classes magistrals, conferències i tallers de creadors, tecnòlegs i científics de primer nivell mundial. A més, el SonarHub es reorganitzarà i es potenciarà com a espai de trobada per a la comunitat creativa amb l’objectiu de presentar totes les fases de concepció, creació i comercialització d’un projecte.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor