27.08.2024 - 21:40
|
Actualització: 28.08.2024 - 12:04
Haver de passar l’estiu amb anades i vingudes a l’hospital, però acabar el dia amb un concert –gairebé privat– al pati de casa. Aquesta és l’original idea amb què neix Ràdio Pati, el cicle de música que han organitzat l’Anna i els seus amics mentre ella fa radioteràpia per a eradicar el càncer. L’objectiu? Que l’Anna pugui gaudir d’una de les coses que més li agraden de l’estiu: la música.
Fa dos anys, quan en tenia vint-i-vuit, a l’Anna, li van diagnosticar càncer de mama amb metàstasi al fetge i als ossos. Durant tot aquest temps, s’ha estat medicant per reduir-la. Al juny, va rebre la notícia que feia tant que esperava: la metàstasi havia desaparegut i, per tant, podien operar-la. A final de juny, van extirpar-li el tumor inicial. Ara fa rehabilitació i dilluns va començar la primera sessió de radioteràpia de les quinze previstes. Tot i les bones previsions, s’ha quedat sense estiu i sense alguns dels plans que més il·lusió li feien d’aquesta època: anar a la platja i a concerts. Sense sol, sense aigua i sense música, l’Anna estava força desanimada. “M’he quedat sense estiu. Quan al maig van dir-me que em podrien operar, vaig preguntar si me’n podria anar de vacances. Em van dir que no, que al juliol i a l’agost m’havia de quedar aquí. Em vaig enfonsar només de pensar que m’havia de passar l’estiu a l’hospital entre l’operació, la rehabilitació i la radioteràpia.” Va ser llavors quan l’Elies, un dels amics de l’Anna de sempre, va demanar-li: “Què podem fer perquè casa teva sigui el lloc més guai de Barcelona on ser aquest estiu?” Al cap d’unes poques setmanes, ja organitzaven el cicle de concerts de petit format Ràdio Pati al pati de casa els pares de l’Anna, al cor de Barcelona.
Portar la música al pati de casa
L’Anna defineix l’Elies com una persona amb molt bones idees i molta energia. “És el típic que xerra i es fa amic de tothom allà on va, saps?” Com que tots dos han anat a molts concerts i festivals junts, l’Elies va proposar-li de fer concerts al menjador del seu pis. “Va ser llavors quan vaig plantejar de fer-ho al pati de casa els meus pares durant les tres setmanes que fes radioteràpia”, explica l’Anna. A partir d’aquell moment, van començar a posar-se en contacte amb artistes locals emergents per Instagram i a programar el cartell de Ràdio Pati, que va començar dilluns amb les actuacions de Carlota Flâneur i Ouineta, i que també compta amb artistes com Socunbohemio, Galgo Lento, Le Nais, Júlia Colom i Rémi Fa, entre molts més. Així doncs, del 26 d’agost al 12 de setembre, passaran per aquest cicle de concerts més d’una desena d’artistes, dos cada dia. Una de les actuacions que fa més il·lusió a l’Anna és la de l’artista holandesa Naaz, que viu una situació personal molt semblant a la seva, atès que la seva mare també té càncer amb metàstasi.
Però la cosa més especial de totes és l’escenari: el pati de casa. Per a l’Anna, obrir les portes de casa seva i oferir un concert de petit format amb una cabuda màxima de quaranta persones ho fa tot més únic i proper. “Hem convertit casa els meus pares en una sala de concerts: l’habitació de quan era petita és el camerino dels artistes, tenim dos lavabos: un per als artistes i l’altre per al públic… És molt bonic que els artistes puguin venir a tocar aquí i tenir en compte els petits detalls: els hem preparat un dossier amb tot el material tècnic del qual disposem per saber què necessiten; informació de la taula de marxandatge, un mapa de la distribució del pati, etc. Estan molt agraïts”, comenta l’Anna. Per fer-ho possible, ha estat imprescindible l’ajuda de més amics amb la part tècnica, amb la decoració i el disseny. “Tenim un molt bon equip que ens ajuda cada dia a muntar això. Seran diversos dies continuats muntant aquest xou i, per sort, hi ha molts amics que ens donen un cop de mà. Tots sols no podríem fer-ho.”
Un cicle solidari i divulgatiu
Tan sols un dia després d’haver començat Ràdio Pati, ja no hi havia espai per a ningú més en cap dels concerts organitzats. Ara bé, qui ho vulgui, pot apuntar-se a la llista d’espera per si s’allibera alguna entrada. Per assistir-hi, primer cal omplir un formulari de registre de la jornada de concerts a què es vol assistir. Després, cal fer un donatiu de quinze euros, com a mínim, al Repte Metàstasi de l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona . Un cop fet el donatiu, s’ha d’indicar a la casella de comentaris per a quin concert es fa la reserva. Una vegada fets tots aquests passos, es rebrà un codi QR que caldrà mostrar el dia del concert.
A banda de ser un cicle de concerts solidari, l’Anna també ha volgut que sigui divulgatiu: per a cada jornada, ha convidat dones que tenen càncer de mama amb metàstasi perquè expliquin com és el seu dia a dia i com els ha canviat la vida d’ençà del diagnòstic. “Quan et diagnostiquen, et canvien molt els hàbits de vida, que han de ser molt més saludables”, explica.
En menys de vint-i-quatre hores d’ençà que van anunciar el projecte, ja havien recaptat més de dos mil euros i havien exhaurit dues de les set jornades anunciades. El dia abans de començar el cicle van arribar al seu objectiu inicial de cinc mil euros, que ara han ampliat als deu mil. Tota la recaptació que s’aconsegueixi anirà directament a Repte Metàstasi, una crida de l’IRB Barcelona a tota la societat per a combatre la metàstasi i conscienciar-ne la societat, atès que la metàstasi continua essent responsable del 90% de les morts per càncer.