Festival MOT: quaranta-cinc autors i artistes per a reflexionar sobre la por

  • Comença demà a Girona i clourà la setmana vinent a Olot
  • Fem un repàs de les activitats més destacades, totes centrades en la por, que és la temàtica d'enguany

VilaWeb
Fotografia: Martí Albesa
Redacció
14.03.2023 - 21:40
Actualització: 14.03.2023 - 22:39

Compte enrere per al festival MOT de literatura. Comença demà, dijous, 16 de març, a Girona, i hi participaran quaranta-cinc autors i artistes del teatre, el cinema i el còmic. A Olot, el festival es farà el cap de setmana vinent, a partir del dijous 23 de març. En tots dos casos es faran col·loquis i activitats centrades en la por, que és la temàtica d’aquest novè certamen. El MOT 2023 vol aprofundir en les diferents cares d’aquesta emoció, “una de les més paralitzants i traumàtiques que guien i condicionen inexorablement el comportament humà”, diuen els organitzadors.

Pel comissari del festival, el professor i assagista Àlex Martín Escribà: “La por connecta sensorialment amb qualsevol persona, mitjançant aquelles sensacions que hem experimentat o mitjançant les que vivim més o menys de prop cada dia.” Amb el format de converses, autors i públic reflexionaran sobre el tema i el vincularan amb les inquietuds i preocupacions més importants de la societat. S’hi parlarà de fòbies, dolor, angoixa i altres sensacions vinculades al sentiment de la por.

Tot i que el festival no s’ha centrat en la novel·la negra, hi haurà molts autors del gènere, com ara Andreu Martín, Núria Cadenes, Carlos Zanón, Silvestre Vilaplana i Pau Vidal.

Us expliquem tot allò que heu de saber de les activitats que es faran a Girona i a Olot.

Girona: del 16 al 18 de març

El festival comença demà, 16 de març, amb un dels plats forts: una conversa amb Ariana Harwicz, Dominique Manotti i Isaac Rosa, tres autors que han denunciat, des d’òptiques diferents, la manipulació i el control d’altri mitjançant la por.

El mateix dia, també és molt esperada la conversa entre Camille Kouchner i Alejandro Palomas, titulada “No digui res“. Parlaran amb l’escriptor Sebastià Portell sobre les seves experiències traumàtiques i com van vèncer el silenci i la por en unes infanteses marcades pels abusos i els assetjaments de tota mena.

L’endemà, 17 de març, hi haurà una activitat titulada “Com es dibuixa la por?“, amb el guionista de còmics Antonio Altarriba i l’il·lustrador Keko, que explicaran com es fusiona la imatge i el text amb l’emoció de la por.

El Ver-MOT de Girona

El Ver-MOT és una de les activitats amb més èxit. Dissabte, 18 de març, a les 11.00, l’escriptora i periodista Núria Cadenes, l’escriptora i redactora de crònica negra de TV3 Fàtima Llambrich i l’escriptor i mosso d’esquadra Marc Pastor conversaran sobre la crònica negra en la taula rodona “La realitat supera la ficció?”. El col·loqui es fa en un moment d’auge de la crònica negra.

Podeu consultar totes les activitats de Girona.

Olot: del 23 al 25 de març 

El MOT acabarà a Olot. La capital de la Garrotxa prendrà el relleu del festival el 23 de març amb la conversa “Que no ens guanyi la por”, en què Lolita Bosch i Josep Maria Miró conversaran amb la periodista Núria Juanico per abordar la por d’un punt de vista assagístic i teatral.

El 24 de març serà el torn de Silvestre Vilaplana i Alfons Cervera, que amb la moderació del professor Javier Sánchez Zapatero participaran en la taula rodona “La memòria soterrada”, en què dialogaran sobre la por de parlar de determinades qüestions de memòria històrica, com ara la pèrdua, l’exili i les morts violentes en temps de dictadura.

El mateix dia, el cinema i el còmic tindran moments estel·lars amb el col·loqui “Horror“. Hi participarà l’autor de la sèrie literària “Apocalipsi Z”, Manuel Loureiro, i la cineasta Carlota Pereda, que parlaran amb Mònica Garcia, directora de la Fundació Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya, de com es manifesta l’horror en la literatura i el cinema.

Podeu consultar totes les activitats d’Olot.

El Ver-MOT d’Olot

El Ver-MOT d’Olot es farà el dissabte 25 amb els escriptors Xavier Aliaga, Jordi Dausà i Rosa Ribas, juntament amb Rafel Vallbona. Amb el títol “Vindrà la mort“, els participants provaran d’esbrinar com la mort és una debilitat i, alhora, una experiència traumàtica del dolor. “Creiem que és important parlar de la por de la mort, entendre-la i, fins i tot, acceptar-la”, explica l’organització.

Les escoles s’incorporen al MOT

Enguany, el MOT serà present a les escoles de Girona. Hi participaran nou centres i uns cinc-cents alumnes llegiran una obra d’Andreu Martín. Després, els escolars podran parlar amb l’autor sobre fragments de l’obra i també de la seva trajectòria.

El festival continuarà fent-se als instituts d’Olot i Girona. Enguany, uns dos-cents vuitanta joves experimentaran la por amb tallers literaris. La directora del MOT, Glòria Granell, ha destacat que són tallers que tenen molt bona rebuda.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Fer-me'n subscriptor