El festival Mot celebra deu anys mirant cap a les profunditats de l’ànima de l’escriptor

  • Té un pressupost de 82.000 euros i es farà a Olot i Girona del 14 al 23 de març

VilaWeb
Xavier Pla, Josep Quintana, Josep Calatayud, Glòria Granell, Josep Berga, Quim Ayats i Jordi Camp
Sebastià Bennasar
27.02.2024 - 01:50
Actualització: 27.02.2024 - 21:23

Analitzar la literatura de dins estant és un dels principals propòsits del festival Mot, que es farà a Olot i Girona entre el 14 i el 23 de març. L’esdeveniment literari arriba als deu anys i ha escollit com a comissari per a aquesta efemèride el reconegut professor i escriptor Xavier Pla. La despesa total del certamen és de 82.000 euros, que aporten els ajuntaments d’Olot i de Girona, a raó de 35.000 euros cadascun, i la resta l’aporten la diputació i la Generalitat també a parts iguals. Cal destacar que, a banda de les activitats obertes a tots els públics, el Mot compta amb activitats específiques per a nens i adolescents, vinculades a la relació amb les escoles i els instituts, que faran que 600 alumnes de primària i 300 de secundària hi participin. També compten amb la implicació directa de cinc clubs de lectura de Girona i un altre d’Olot.

Glòria Granell i Judit Badia, directores, respectivament, de la biblioteca Carles Rahola de Girona i la Marià Vayreda d’Olot i directores del Mot, han explicat que, a més del festival d’enguany, s’ha recollit tota la feina feta durant aquests deu anys perquè sigui més fàcil de trobar, tant a la web –on hi ha un seguit d’enllaços directes que permeten de recuperar totes les converses d’aquests deu anys– com físicament, amb un gran mosaic que es farà a les dues ciutats i que permetrà de veure la totalitat de la feina feta, atès que pel Mot han passat 375 autors diferents.

“En el context actual pensàvem que era el moment de parlar de l’escriptor, de veure qui hi ha darrere el llibre, perquè tots els llibres són fets des de dins, però molts des de la biografia, ficcionant-la tant com es pugui, i establint un joc entre realitat i ficció, i per a això mateix vàrem pensar que el millor comissari possible era Xavier Pla, que ha treballat sempre aquesta mena de literatura i l’ha estudiada a través, sobretot, de Josep Pla (cal recordar que és a punt d’aparèixer la monumental biografia que el professor gironí ha dedicat a l’autor d’El quadern gris), Simenon, Semprun o Claudio Magris, entre més.”

Així, doncs, Pla ha escollit els 39 escriptors que participaran al festival, que serà a Olot els dies 14, 15 i 16 –amb la sala el Torin i la plaça de Braus com a escenaris–, i a Girona el 21, 22 i 23 de març –amb la biblioteca Carles Rahola com a epicentre, però també la plaça de la Guingueta al barri de Fontajau.

El comissari destaca del Mot que és un festival que treballa per engrandir la base de lectors treballant amb instituts, biblioteques i clubs de lectura. “Havíem tingut la idea de convidar Martin Amis, però es va morir, perquè és un autor que exemplifica perfectament aquesta literatura feta des de dins. De fet, els últims anys veiem com s’estan trencant molts tabús i molta literatura es fa a partir de l’experiència personal i biogràfica: la del dol i la pèrdua, per exemple; la d’haver estat víctima d’abusos sexuals; o altres traumes. A partir de la matèria biogràfica ja s’arriba a la literatura, i per això el programa del Mot parteix de la novel·la –al programa hi ha molts novel·listes–, però també es reflecteix en altres gèneres, com les cròniques, els dietaris, els llibres híbrids, o la no-ficció. Ara toca posar sobre la taula totes aquestes vivències, soterrades pel silenci, perquè ara es pot parlar de tot i verbalitzar el dol, la pèrdua i la desgràcia.”

Parafrasejar Sartre

El comissari del Mot ho explica amb una paràfrasi de Jean-Paul Sartre. Si el filòsof existencialista francès del segle XX va encunyar la dita que marca que “l’infern són els altres”, per a Pla, “l’infern som nosaltres”, i assegura: “Hem fet un pas endavant cap a la maduració col·lectiva, i la matèria literària i artística som nosaltres mateixos.” Quant a alguns grans noms del programa, Pla ha volgut destacar la presència de Sergi Pàmies, “que és un dels millors narradors actuals, que publica pocs llibres i cada vegada més breus i intensos i en els quals en els últims temps inclou narracions sobre la seva vida, la mare i el pare, i sobre l’exili”. “Aquesta matèria autobiogràfica ha costat d’emergir”, diu. També destaca noms com el d’Enrique Vila Matas, “un dels grans autors castellans vius, que des del primer moment ha escrit des de dins i ha aconseguit desdoblar-se i jugar amb ell mateix”, i també  una “quantitat important d’escriptors sèniors com Julià de Jòdar, Mònica Zgustovà i Marta Marín-Dòmine”. Així mateix, el Mot es complementa amb la figura d’altres autors, com Jordi Amat, “amb la seva novel·la sobre el personatge real d’Alfons Quintà, que ha tingut un gran èxit”, o la periodista Anna Pazos. Sense cap mena de dubte, un dels més esperats serà Eric Vuillard, l’escriptor francès que, amb les seves visions de la petita història al voltant de la Segona Guerra Mundial, ha conquerit una legió de lectors a casa nostra. “Tot això és un símptoma de la literatura que es fa avui, sobre una base real, una base històrica, que mescla elements de ficció i de no-ficció i que reflexiona sobre la identitat i, per tant, interessa al lector”, afirma Pla.

Tant el regidor de Cultura d’Olot, Josep Quintana, com el de Girona, Quim Ayats, han volgut remarcar la sinergia de les dues ciutats per a organitzar aquest festival i han remarcat que és important poder fer “un projecte literari de país que no passa ni a Barcelona ni per Barcelona”. Per la seva banda, Josep Calatayud, delegat de Cultura de la Generalitat de Catalunya a les comarques gironines, ha volgut remarcar la coincidència del tema del festival amb la celebració de l’Any Estellés, “el poeta que sap que tot es pot dir en gran mirant el més petit que t’envolta, un tema que lliga amb els altres grans debats que s’han escoltat al llarg d’aquests deu anys i que mostra que des del primer dia s’ha tingut ambició per fer un festival de nivell internacional”. El president de la comissió de cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camp, també destaca el model de col·laboració entre dues ciutats, “una idea que s’hauria d’exportar i repetir més sovint”. Així les coses, Josep Berga, batlle d’Olot, ho resumeix perfectament: “375 autors en deu anys i tot el gruix de col·laboracions demostra la passió de dues ciutats perquè un festival cultural surti bé.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb