Intactvs, Tasto Solo, Ensemble Ekiyat i Ensenble Irini, entre els músics del quart festival Jordi Savall

  • El festival s'allargarà fins el 18 d'agost

VilaWeb
Redacció
12.08.2024 - 11:38
Actualització: 12.08.2024 - 12:50

Avui i fins el 18 d’agost, a Montblanc (Conca de Barberà) i els monestirs de Poblet (Conca de Barberà) i Santes Creus (Alt Camp), s’hi farà el quart festival Jordi Savall, el festival de música que va crear el reconegut intèrpret i director Jordi Savall. Presenta un programa de concerts amb músiques que van de l’edat mitjana fins a la música contemporània, a més dels repertoris propis de diverses tradicions musicals. El festival compta amb la participació dels conjunts musicals fundats i dirigits pel mestre Jordi Savall, com són Hespèrion XXI, La Capella Reial de Catalunya, Le Concert des Nations i Orpheus 21, a més de músics internacionals convidats, la celebració de conferències i la promoció de joves propostes emergents. En total, s’han programat tretze concerts, quatre conferències i unes quantes visites guiades pels monestirs, Montblanc i Valls (Alt Camp).

El certamen arrencarà avui amb la lectura del manifest inaugural del festival, que anirà a càrrec de Kristian Herbolzheimer, director de l’Institut Català Internacional per la Pau. Aquest manifest es llegirà minuts abans de l’inici del primer concert, Amor Mi Fa Cantar –del conjunt Intactvs–, que es farà a les 22.00 a l’església de Sant Francesc de Montblanc. El concert inaugural del festival està dedicat a l’amor. Intactvs és un conjunt referent en la interpretació de la música medieval i del renaixement. En aquesta ocasió ens ofereix un espectacle que explora les diferents manifestacions de l’amor a la música italiana del segle XIV: des de la profunda devoció espiritual de les laude marianes contingudes als manuscrits de Cortona i Florència, a l’amor cortès de les balades de Francesco Landini o les composicions anònimes del Còdex Rossi.

Demà, 13 d’agost, al Casalot (Santes Creus), es durà a terme la conferència Els viatges de Marco Polo, amb Manuel Forcano, qui aprofundirà en el llibre i els viatges de Marco Polo. A les 19.30 al Dormitori del monestir de Santes Creus començarà el concert La flor en paradis, de Tasto Solo sota la direcció de Guillermo Pérez. Tasto Solo aproximarà el públic a la música de les darreries de l’edat mitjana, a mig camí entre l’Ars Antiqua i l’Ars Nova. Una selecció de motets compostos entre els anys 1250-1350 i interpretats amb la singular associació del cant i l’organetto i acompanyats de la fídula. A les 22.00, a la plaça de Sant Bernat del mateix monestir, es commemoraran els set-cents anys de la mort de Marco Polo amb l’Homenatge a Marco Polo (1254-1324).  El primer gran viatge del venecià va iniciar-se el 1271, amb només disset anys i acompanyat del seu pare. Aquesta aventura és la que s’explica en aquest concert que permetrà escoltar els sons i músiques del seu periple, des de Venècia a la Xina passant per Acre, Turquia, Armènia i Bagdad. Un pont entre cultures interpretat pels músics d’Orpheus 21 i d’Hespèrion XXI sota la direcció del Jordi Savall.

Dimecres 14 d’agost a les 19.30 al dormitori del monestir de Santes Creus, es podrà gaudir del concert La veu dels Tàrtars, d’Ensemble Ekiyat, que representen el patrimoni musical dels tàrtars en els seus diversos grups ètnics, un conjunt de poblacions d’estirp turca i mongola presents en vastos territoris de Rússia, Mongòlia, Àsia central, Orient Mitjà, Balcans i Crimea. Un recorregut musical que travessa tant la cultura dels nòmades com dels pobles pels quals van ser influïts. A les 22.00, a l’església del mateix monestir, els solistes de La Capella Reial de Catalunya i els músics d’Hespèrion XXI –sota la direcció del mestre Jordi Savall–, interpretaran Pro Pacem, un concert que advoca per un món en pau, lliure de violències.

Dijous, 15 d’agost, l’Ensemble Irini –un dels conjunts vocals joves amb més projecció de França– presentaran un projecte inèdit: Pythia. Un concert meditatiu i espiritual a l’Església de Santes Creus el dia de Santa Maria, que es farà a les 19.30. A les 22.00, Jordi Savall torna al capdavant de l’orquestra Les Musiciennes du Concert des Nations per a interpretar diversos concerts barrocs dels principals compositors europeus tals com Vivaldi, Bach, Händel, Corelli, Avison i Geminiani. Es farà a la plaça de Sant Bernat del mateix municipi.

El divendres 16 d’agost, a les 19.30 a l’església de Sant Miquel de Montblanc, Paolo Pandolfo, un dels màxims exponents internacionals en la interpretació de la viola de gamba i juntament amb Amélie Chemin oferiran un programa dedicat al repertori per a aquest instrument. Una selecció d’obres que van des de composicions del Renaixement fins al Classicisme, d’Anglaterra a França passant per Alemanya. A les 22.00 a la Sala dels Cups del Monestir de Poblet, la Jove Capella Reial de Catalunya, capitanejada per Lluís Vilamajó, presenten un programa dedicat íntegrament a una de les obres més importants dels primers anys del barroc musical: Membra Jesu Nostri.

Les activitats del dissabte 17 arrencaran amb la conferència “Trencant el silenci, teixint solucions”, que anirà a càrrec de Marta Segarra i Elisabeth Baldor, que parlaran de la vida del dia a dia dels monjos del monestir de Santes Creus. A les 19.30, a l’església d’aquest mateix monestir, el conjunt Intonationes –sota la direcció del contratenor David Sagastume–, oferiran un concert que aproximarà el públic a la música ibèrica del Renaixement i particularment a l’obra d’un dels compositors bascos més interessants de la història: Juan de Antxieta (1462-1523). A les 22.00, a la plaça de Sant bernat, Jordi Savall al capdavant de Le Concert des Nations s’enfronta per primera vegada a la interpretació de l’obra de Maurice Ravel (1875-1937) i en les músiques que el van inspirar, en un concert titulat Inspiracions & Metamorfosis.

Finalment, l’últim dia del festival, el 18 d’agost, en el Casalot de Santes Creus es farà la conferència “L’esclavatge”, conduïda per Gustau Nerín,  antropòleg i historiador especialitzat en l’estudi del colonialisme espanyol a l’Àfrica. Mozart i Eberl a Viena 1786-1807 és el concert que es farà a les 19.30 al monestir de Santes Creus, en què s’interpretaran diverses sonates i quintets i a càrrec de l’ensemble Concerto Madrigalesco, dirigit pel reconegut Luca Guiglielmi. Un mar de músiques clourà el certamen a partir de les 22.00 a la plaça de Sant Bernat, i comptarà amb la participació de músics d’arreu del món.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor