Música per a atenuar l’aïllament: festivals en directe des de casa

  • Us presentem una llista de concerts per internet

VilaWeb

Redacció

18.03.2020 - 21:50
Actualització: 06.04.2020 - 18:07

La música, com la resta del sector cultural, es troba greument perjudicada per la crisi sanitària del coronavarius 2019 i per això molts artistes, orquestres i festivals apleguen forces per organitzar propostes i continuar oferint música durant el confinament. Totes van adreçades al públic que és a casa, aïllat, i que només pot assistir a aquests concerts particulars per mitjà d’una pantalla. Us oferim una llista d’algunes de les iniciatives impulsades:

Cuarentena Fest

Cuarentena Fest, iniciativa sorgida arran del confinament general de la població, vol donar veu als artistes i la cultura per oferir-los una alternativa a l’estat de reclusió imperant. S’hi han trobat més d’un centenar d’artistes independents oferint concerts al seu espai de creació: el dormitori, l’estudi, el terrat… Concerts diaris amb una filosofia clara: la música no es pot aturar ni tan sols en temps tan difícils com aquests. Hi han passat noms com el Petit de ca l’Eril, Pavvla i Kids From Mars.

Ara, per encarar el mes d’abril, han decidit fer una gira virtual amb les millors veus de llatinoamèrica. S’inicia amb el planter de músics provinents d’Argentina i seguirà amb un recorregut a través de Xile, Uruguai, Colòmbia i Mèxic. 

Stay Home Festi

El divendres 10 d’abril s’organitza un festival solidari a través d’Instagram per recaptar fons per a la Creu Roja. El festival s’emmarca dins la campanya #SeremLliures, en la qual el grup Pepet i Marieta ha impulsat una sèrie d’accions, com la creació d’aquest festival o la realització d’un videoclip. Així doncs, artistes com Suu, Gemma Humet, Joan Rovira, Roba Estesa, Ebri Knight o Pepet i Marieta actuaran de 16.00 de la tarda a 21.00 del vespre, oferint concerts a través dels seus comptes d’Instagram.

#LaCulturaNoSatura

A través del hastag #LaCulturaNoSatura, aquesta iniciativa pretén ser una nova sala de concerts online per descobrir nous artistes. Està formada per tres línies d’actuació per reactivar la indústria musical del país, col·laborar amb el fons de la OMS per llluitar contra el COVID-19 i pal·liar els efectes del confinament. Segueix-los al seu twitter @laculturanosatura.

#ConfinamentOCM

L’Orquestra Simfònica Càmera Musicae ha organitzat un cicle de vídeos en què repassa els millors moments de la temporada, editats en HD i publicats a YouTube. Algunes propostes són un concert especial basat en la saga de Star Wars i més bandes sonores de John Williams, dirigit per Vladímir Kulenòvic i El Cant dels ocells amb Tomàs Grau de director.

La Cultura a Casa

Una de les iniciatives íntegrament en català és la Cultura a Casa, que cada dia ofereix propostes musicals per a gaudir des del sofà. Qui vulgui participar-hi s’hi pot afegir amb l’etiqueta #laculturaacasa. Ja hi han participat artistes com ara Sílvia Pérez Cruz, Miquel Gil, la Pegatina, Miki Núñez o Clara Peya però encara n’hi ha molts pendents d’actuar. Al compte d’Instagram podeu consultar la proposta de cada dia.

Tu hi toques?

El concurs Maria Canals promou la pràctica amateur del piano durant el confinament amb el concurs ‘Tu hi toques a casa’. Penjant un vídeo a través del hastag #JoHiTocoACasa tothom pot participar en aquest certamen i optar a un dels tres premis: el vídeo amb més visites, el vídeo més ben editat o el vídeo amb una millor descripció. Entre tots els participants que hagin penjat els seus vídeos fins el dia 15 de maig com a data límit, se sortejarà l’experiència de tocar el piano de gran cua del Palau de la Música Catalana.

#VidaAtHome

El VIDA (Festival Internacional de Vilanova i la Geltrú), a banda de col·laborar amb una aportació econòmica a la lluita contra la covid-19, també ha impulsat el Vida At Home, una iniciativa que posa a l’abast del públic confinat les actuacions dels músics del cartell del VIDA 2020, així com d’altres que han participat en edicions anteriors del festival. Cada dia a les 19.00 podeu gaudir d’un concert a través de les seves xarxes socials.

https://www.instagram.com/p/B-XXusRi7d9/

Palau Digital

El Palau de la Música ha adaptat la seva plataforma digital, Palau Digital, on ofereix en streaming i gratuïtament una marató de les nou Simfonies de Beethoven amb Gustavo Dudamel i ben aviat la Segona Simfonia de Mahler amb el mateix director durant els dies que duri el confinament.

Aviat també hi haurà disponibles algunes de les darreres produccions del Cor de Cambra del Palau: A prayer for Peace, que va incloure l’estrena de l’obra d’encàrrec a David Lang Stateless; Tradició i creació, un recorregut per la història del patrimoni coral català; i La justa, una versió escenificada d’aquesta ensalada de Mateu Fletxa. A més, continua disponible el documentari elaborat pel Palau titulat Palau de la Música Catalana. Resurrecció, en què s’explica per primera vegada des de dins què ha permès al Palau de superar la crisi de l’escàndol Millet.

Share Festival

El Share Festival, que s’ha de fer els dies 17, 18 i 19 de juliol a Barcelona, també fa una versió en streaming. Gràcies a la Creu Roja, ofereix un seguit de concerts de petit format per Instagram. De moment, ja hi han tocat grups com la Pegatina i LilDami. A més, tots els concerts van acompanyats de consells sanitaris per als dies que vivim.

Cançons de confinament per Cesk Freixas

Des de l’inici del confinament per la pandèmia de la COVID-19, cada dia (més o menys a les 19.00 hores del vespre) el cantautor Cesk Freixas penja a Youtube i a Instagram una versió d’una cançó.

#ElLiceuACasa

El Gran Teatre del Liceu ha aplegat un ampli contingut audiovisual amb alguns dels èxits d’aquestes darreres temporades amb el lema #ElLiceuaCasa. Gràcies a la col·laboració amb el Teatro Real, espectacles d’òpera com Aida, Madama Butterfly, Roméo et Juliette, La traviata’, La Bohème, o Macbeth són disponibles de franc a la plataforma My Opera PlayerTambé són d’accés lliure la primera òpera de Benet Casablancas, amb text de Rafael Argullol, L’enigma di Lea, que es va estrenar mundialment el febrer de l’any passat al Liceu. El Gran Teatre del Liceu ha penjat també a Youtube tres dels espectacles més reeixits del Petit Liceu: La petita flauta màgicaLa ventafocs i Pere i el Llop.

https://www.youtube.com/watch?v=x-c0pcZ_39M&list=PL96865ECCC1F75C19

JoEmQuedoACasa Tarragona

Artistes de les comarques del sud de Principat s’uneixen per dur a les xarxes el festival JoEmQuedoACasaTGN. Cada vespre ofereixen concerts, espectacles d’humor i de màgia. Hi han actuat artistes com Roba Estesa, Xeic, Pepet i Marieta i Maria Jacobs.

Les miniatures de piano d’Albert Guinovart

El pianista i compositor Albert Guinovart, creador de bandes sonores com ara Nissaga de poder i Mar i cel, en un un gest solidari cap a tothom qui pateix a causa de la Covid-19, ha compost una sèrie de miniatures de piano. Cada dia podem trobar una nova peça al seu Instagram: @albertguinovart.

Òpera en directe amb Begoña Alberdi

Begoña Alberdi és una soprano que al seu balcó, a l’Eixample de Barcelona, regala concerts d’òpera als seus veïns. Cada dia, així que s’ha acabat el moment dels aplaudiments cap al personal sanitari, canta una cançó en honor de tothom qui lluita contra l’expansió de la pandèmia.

Yo Me Quedo en Casa Festival

Arriba la tercera part de #YoMeQuedoEnCasaFestival, esdeveniment musical nascut de la crisi de la Covid-19. Aquest cap de setmana, del 27 al 29 de març, hi tornarà a haver una programació de dotze hores de música ininterrompudes. L’organització no ha confirmat cap actuació, però fins ara hi han passat artistes com ara Ramon Mirabet, la Pegatina i Miki Nuñez, amb una tria de cançons presentades a Instagram.

L’auditori a casa teva

Seguint la iniciativa del Teatre Lliure #TheShowMustGoOn, l’Auditori de Barcelona fa accessibles gratuïtament alguns dels seus concerts. Han inaugurat un espai web on podem trobar una gran oferta de continguts digitals per a tots els públics. Per exemple, ‘Music of the day from Europe’s concerts halls’, en què cada dia a les 20.00 es retransmet un concert en directe a Facebook des de les principals sales d’Europa.

El #confinamusic

Aquesta darrera iniciativa és una mica diferent de les altres: proposa de trencar l’aïllament fent xarxa veïnal. Impulsada per Cases de la Música, ofereix concerts en directe als balcons i finestres cada dia a les 19.00. Les actuacions es poden compartir a les xarxes socials amb l’etiqueta #confinamusic.

A banda tota aquesta oferta, hi ha grups que fan propostes pel seu compte. Per exemple, els Amics de les Arts han començat una sèrie al seu canal de YouTube per a explicar com viuen el confinament i Joan Dausà ofereix un concert des de la dutxa de casa seva.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor