Festival Grec 2018: un passeig per la ruta de la Seda sense moure’s de Barcelona

  • Durant tot el mes de juliol el festival programa més de vuitanta-tres espectacles de teatre, dansa i circ

VilaWeb

Redacció

02.07.2018 - 01:55

El poema de Guilgamesh, rei d’Uruk dirigida per Oriol Broggi i amb la companyia La Perla 29, inaugura avui al vespre el festival Grec de Barcelona. Aquest és un dels 83 espectacles que programa el festival durant tot el mes de juliol: n’hi ha 22 de teatre, 17 de creació, 25 de música, 11 de dansa, 6 de circ i 2 de cinema, que s’incorpora per primera vegada al certamen. En total hi ha 34 coproduccions, 33 propostes internacionals, 14 espectacles recomanats per a públic familiar i 15 activitats paral·leles repartides en 30 espais de la ciutat. Entre els noms internacionals destacats hi ha Jan Fabre, Milo Raw i Katie Mitchell. Enguany, Sílvia Munt dirigirà La resposta, de Brian Friel; Pere Arquillué, Audiència i Vernissatge, de l’autor txec Václav Havel; Mario Gas, Humans, de Stephen Karam, i Àlex Rigola, Vania, d’Anton Txèkhov.

Tema central: la ruta de la Seda
D’ençà que Francesc Casadesús en va assumir la direcció l’any passat, el festival cada any té un eix temàtic diferent. El d’enguany és un viatge a través de la ruta de la Seda, un camí mil·lenari que uneix la Xina amb Istanbul i que durant segles ha servit de punt entre l’orient i l’occident. A través de la ruta de la Seda ens han arribat productes exòtics, s’han expandit religions, s’han difós cultures i idees…

I precisament aquesta és la voluntat de Casadesús, qui explica que en la programació d’enguany s’ha decidit per propostes que siguin un diàleg entre aquestes dues cultures. Això es nota en la programació, que passa per l’antiquíssima Sumèria en l’espectacle inaugural, viatja fins a l’Índia de Raimon Pànikkar amb Lídia Pujol i acaba a la Xina amb una versió de L’art de la guerra de Sunzi. També hi ha moltes companyies de dansa procedents de l’Àsia com ara Singapur, Bangladesh, Corea del Sud, Taiwan i el Japó o bé que hi tenen arrels.

Una epopeia mesopotàmica dirigida per Oriol Broggi n’és l’espectacle inaugural
L’espectacle inaugural està basat en un text de la mitologia sumèria que és un dels més antics del món i que conté dins seu històries tan conegudes com ara la del diluvi universal. El poema de Guilgamesh, rei d’Uruk és una història d’amistat i de la vida i la mort. L’obra és protagonitzada per Màrcia Cisteró, Toni Gomila, Clara Segura, Lluís Soler, Sergi Torrecilla, David Vert, Ramon Vila, Ernest Villegas. L’espectacle gaudeix de la col·laboració de la coreògrafa Marina Mascarell i de la música en directe del llaütista i multi-instrumentista grec resident a Barcelona Yannis Papaioannou.

Un festival amb menús diversos
L’organització del festival troba que no hi ha un sol Grec sinó molts. I que cadascun s’adreça a un perfil d’espectador diferent. Per això han dissenyat un seguit de menús que apleguen propostes agrupades en temàtiques diverses.

Viatgers de la ruta de la seda. Espectacles que plantegen un diàleg entre l’orient i l’occident per als qui els abelleixi conèixer les cultures que hi ha al llarg d’una de les rutes comercials i culturals amb una història més llarga.

Exploradors de nous sabors. Voleu descobrir noves formes escèniques? Sou amants de les hibridacions, de les creacions contemporànies i les darreres tendències escèniques? El festival ha trobat uns quants gustos diferents i us convidem a venir a tastar-los.

Per als qui viatgen amb guia. Una tria per a espectadors exigents, als qui agrada anar una mica més enllà d’allò que ja coneixen. En aquest itinerari hom pot gaudir de la novetat i d’uns artistes amb una trajectòria ferma, sempre amb la seguretat d’una recomanació.

Caçadors de bones estones. Qui vulgui viure una nit d’estiu amb resultat garantit trobarà en els espectacles d’aquest itinerari un seguit de propostes de qualitat i uns artistes coneguts. Propostes fresques i entretingudes.

El festival més enllà del teatre Grec
El festival Grec deu el nom al teatre Grec de Montjuïc, però amb el pas dels anys ha crescut tant que actualment es fa en més de trenta espais de la ciutat, que normalment es divideixen en dos apartats: els equipaments culturals de Montjuïc i encontorns i els de la resta de la ciutat.

Grec a Montjuïc: Teatre Grec, Teatre Lliure de Montjuïc, Mercat de les Flors, Teatre Lliure de Gràcia, Sala Hiroshima, Fundació Joan Miró, Sala Apolo, Castell de Montjuïc, Jardí Botànic, Plaça de Margarida Xirgu.

Grec a la Ciutat: La Villaroel, Teatre Goya, Teatre Romea, Sala Beckett, Teatre Nacional de Catalunya, Sala Muntaner, Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, Sant Andreu Teatre, Teatre Akadèmia, Teatre Tantarantana, Espai Francesca Bonnemaison, La Seca Espai Brossa, La Caldera, Antic Teatre, l’Auditori, Biblioteca de Catalunya, Filmoteca de Catalunya, sala Barts, Jamboree, Harlem Jazz Club.

Comencem el viatge? El més destacat de la programació

TEATRE
Una gossa en un descampat. Autora: Clàudia Cedó. Direcció: Sergi Belbel. Sala Beckett. Del 25 de juny al 29 de juliol. L’artista resident d’aquesta temporada a la Sala Beckett es demana com fem front a l’arribada de la mort quan esperàvem la vida. Una dona jove ha de fer servir tots els recursos de què disposa per tal d’enfrontar-se a la mort d’un fill no nat.

Audiència / Vernissatge. Autor: Václav Havel. Direcció: Pere Arquillué. La Villarroel. Del 26 de juny al 29 de juliol. L’actor i director Pere Arquillué posa en escena dues de les peces teatrals breus més populars de l’autor txec, amb les quals Havel va explorar els aspectes més absurds i grotescs del seu temps.

La Resposta. Autor: Brian Friel. Direcció: Sílvia Munt. Teatre Goya. Del 27 de juny al 12 d’agost. La complexitat de les relacions humanes és el tema d’una història en la qual el dramaturg irlandès ens ofereix una lliçó per entendre i acceptar la vida. Interpreta la peça un repartiment que aplega la flor i nata de l’escena catalana.

Humans. Autor: Stephen Karam. Direcció: Mario Gas. Teatre Romea. Del 28 de juny al 5 d’agost. Un autor nord-americà multi-premiat signa aquesta peça, un retrat precís de les imperfeccions i els secrets d’una família de classe mitjana-baixa on, malgrat tot, hi ha marge per a l’esperança.

Vania. Autor: Anton Txèkhov. Direcció: Àlex Rigola. Sala Muntaner. Del 5 al 29 de juliol. Públic i actors comparteixen l’espai reduït d’una caixa, a l’interior de la qual es desenvolupa una versió, íntima i despullada, d’una de les grans obres de la dramatúrgia del segle XX.

Belgian rules / Belgium rules. Direcció: Jan Fabre. Teatre Lliure Montjuïc – Sala Fabià Puigserver. Del 20 al 21 de juliol. Un dels creadors europeus més avantguardistes posa en escena un himne coreogràfic i teatral dedicat a Bèlgica, el seu país, un estat boig i complex que es riu de si mateix.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

DANSA
Cuculand Souvenir. Companyia: Roberto Olivan Performing Arts. Teatre Grec. 6 de juliol. Dansa i circ contemporanis es fusionen en una producció de gran format que explora l’impacte de l’evolució tecnològica en la nostra quotidianitat.

Dancing Grandmothers. Companyia: Eun-me ahn. Mercat de les Flors – Sala Maria Aurèlia Capmany. Del 9 al 10 de juliol. La coneixen com ‘la Pina Bausch de Seül’ i és una coreògrafa que ha atret poderosament l’atenció del públic occidental barrejant tradició i modernitat. Ara converteix l’escenari en una gran pista on posa a ballar… un grup d’àvies!

Pine Smoke. Companyia: Cloud Gate Dance Theatre of Taiwan. Teatre Grec. Del 10 al 12 de juliol. La bellesa de la cal·ligrafia esdevé moviment en un muntatge que torna a portar als escenaris barcelonins la que ha estat considerada la principal companyia de dansa contemporània de tot Àsia.

Pasionaria. Companyia: La Veronal. Teatre Lliure Montjuïc – Sala Fabià Puigserver. Del 25 al 26 de juliol. Quina idea del progrés ens volen imposar? Cap a quin món artificial ens volen empènyer? Hi reflexiona, mitjançant la dansa, una companyia que ens proposa de donar un cop d’ull a un esdevenidor sense passions.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

CIRC
Là. Companyia: Baró d’Evel. Teatre Lliure Gràcia. Del 8 al 10 de juliol. Poesia, moviment i circ contemporani formen part de l’univers insòlit i personal d’uns artistes que porten al festival la primera part del díptic escènic Là, sur la falaise, en el qual tenen la complicitat d’un ocell.

Minuit. Companyia: Yoann Bourgeois / Ccn2-Centre Chorégraphique National de Grenoble. Mercat de les Flors – Sala Maria Aurèlia Capmany. Del 15 al 16 de juliol. Referent del nou circ contemporani francès, l’artista ens presenta un espectacle que parla de la condició humana a cop de circ, moviment i grans dosis de poesia.

Tabarnak. Companyia: Cirque Alfonse. Teatre Grec. Del 23 al 24 de juliol. Els integrants d’aquesta companyia del Quebec us esperen amb les portes obertes. Entreu a la seva església perquè, a dins d’aquest temple peculiar, us han preparat una autèntica festa de circ i música.

Flou Papagayo. Companyia: Mumusic Circus. La Seca Espai Brossa. Del 5 al 15 de juliol. Una companyia de circ amb un llenguatge plural i divers recluta nous còmplices per posar en escena un muntatge per a tres artistes, protagonistes d’una petita gran història que transcorre en un escenari de fusta.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor