El festival Dau Barcelona omple la Fabra i Coats de jocs de taula

  • El programa del festival inclou una gran varietat de seccions i activitats paral·leles per a totes les edats

VilaWeb

Redacció

17.11.2023 - 21:40
Actualització: 17.11.2023 - 21:46

A la Fabra i Coats, al barri de Sant Andreu de Barcelona, s’hi farà, una vegada més, el festival de jocs de taula Dau Barcelona. I ja en són dotze. Després de l’èxit de l’any passat, que va assolir una xifra de trenta-cinc mil assistents i el va col·locar entre els cinc esdeveniments de jocs de taula més importants d’Europa, el festival torna amb més entusiasme que mai. Ahir el van engegar amb els premis Dau, que reconeixen autors emergents i consagrats i artistes de jocs. En aquesta edició s’ha reconegut Klaus Teuber, creador del Catan, que va morir el passat mes d’abril. El premi a una vida dedicada al joc ha recaigut sobre Fred Horn, un dels grans creadors, i sobretot investigadors, del món del joc europeu. Com ha millor autor novell ha estat guardonat Dani García, pel seu joc Barcelona, on els jugadors assumeixen el paper de constructors que han de treballar en l’expansió de la ciutat a l’eixample. El premi al millor autor, en aquesta ocasió, ha sigut per als creadors del joc Revive: Helgue Meissner, Kristian Amundsen Østby, Eilif Svensson i Anna Wermlund, un joc en el que els participants han d’aconseguir reviure la civilització que va ser destruida cinc mil anys enrere. Per últim, el premi a la millor artista ha recaigut sobre Amelia Sales per Insecta, un guardó en què s’ha valorat la importancia de la creació artística d’un joc a nivell global, no només en la portada del joc, si no en la implementació de tots els elements, per fer una experiència de joc totalment inmersiva.

Durant el cap de setmana, la iniciativa impulsada per l’Institut de Cultura de Barcelona agruparà grans editorials del sector, autors consagrats i novells, artistes del joc i jocs contemporanis i tradicionals perquè petits i grans puguin jugar durant dos dies seguits. A més, enguany, posen el focus en el paper de la dona al món del joc en tots els seus àmbits.

El programa d’activitats inclou una gran varietat de seccions, com ara el Gran Dau, amb desenes de taules per a jugar tant a les últimes novetats com als jocs més clàssics; el Dauet, per a infants entre tres anys i deu; el Dau Expert, per als jugadors de llarg recorregut; el Dau Històric, amb les millors maquetes; el Dau Tradicional, per a gaudir dels jocs tradicionals catalans; els Daus de Rol, el gran espai de descoberta i d’iniciació dels jocs de rol, i el Dau dels Autors, en què divuit autors presentaran les seves creacions.

A part d’aquestes seccions, el Dau també té una llarga llistes d’activitats paral·leles, com ara l’Espai TotJoc, un espai polivalent on jugar; l’Espai 0-99 Clariana, un espai dedicat a acostar el món del joc de taula a tota la ciutat, que hi serà present per compartir la passió pels jocs i explicar en què consisteix el projecte –serà al parc de les Glòries–; el circuit en cadira de rodes al pati de l’escola Can Fabra; el Devir Show, el lloc on els amants dels jocs de taula poden submergir-se en un món d’estratègia, creativitat i entreteniment; el Softcombat, en què s’aprendran tècniques d’esports de combat; el Game JAM, a l’auditori Harmonia de la Fabra i Coats; i una exposició d’art gràfic en què explorar la intersecció entre el món dels jocs i la literatura.

Entre les novetats d’enguany, Oriol Crespo, director del festival, en destaca la recuperació de l’horari complet, sense pausa a migdia. “Amb la covid i la situació d’emergència, havíem de tancar el recinte a migdia per a netejar i desinfectar.” Ara ja no cal: les portes del festival seran obertes de 10.00 a 20.00 ininterrompudament. A més, el Dau de Nit s’expandeix: si bé abans solament es feia la nit de dissabte, enguany també s’ha fet divendres, tots dos dies entre les 22.00 i les 06.00.

També s’han volgut potenciar els campionats de jocs: a diferents sales de la Fabra i Coats, algunes editorials organitzen torneigs dels seus jocs de taula. En total, hi haurà nou jocs possibles, entre els quals destaca el popular Carcassona, el Nil o el Rei dels Daus. La cabuda dels campionats és limitada, i per això cal inscriure-s’hi. En aquests espais també s’hi faran presentacions de jocs nous i de guies de jocs de rol, una varietat com més va més popular i que té el suport de les biblioteques municipals, que com més va més n’afegeixen als catàlegs.

D’una altra banda, per segon any consecutiu s’afegeix al festival un espai que reivindica la il·lustració com un dels elements clau dels jocs de taula, atès que no solament els embelleix sinó que també ajuda a narrar-ne les històries i guiar els jugadors. Per això, Crespo explica que l’any passat ja es va voler introduir la categoria d’il·lustració als premis Dau. Enguany, també té molta presència a la imatge gràfica del festival, obra de Natàlia Romero.

Si bé l’any passat el festival va aconseguir un rècord d’assistència, Crespo diu que encara els agradaria créixer una mica més bo i aprofitant que el món del joc és en un moment molt dolç per a tots els públics. “Som en un moment de creixement semblant al que va passar amb els videojocs ara fa vint-i-cinc anys”, explica. I rebla: “Els jocs de taula sempre s’han relacionat amb la infantesa, la mainada… i això és totalment fals.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor