Oriol Comas: “Enguany el Dau es juga a casa i a la xarxa”

  • Oriol Comas explica com serà el Dau Barcelona del 2020

VilaWeb
Anna Díaz
12.11.2020 - 21:50
Actualització: 13.11.2020 - 09:05

Oriol Comas explica com serà el festival del joc Dau Barcelona, que s’inaugura avui i durarà tot el cap de setmana. Enguany serà en línia: des de la web del festival es podrà jugar, però també, per exemple, aprendre sobre els jocs basats en la història, sobre jocs tradicionals, sobre com jugar a la xarxa i sobre on comprar jocs. Fins a l’últim moment es va intentar conservar que el festival fos presencial, però, en vista dels darrers indicadors de la pandèmia, es va traslladar al format virtual.

Com serà el Dau virtual?
—Hem intentat de traduir tot allò que passava a Fabra i Coats al lloc web. S’ha produït molt de contingut, s’ha donat paraula a les entitats, associacions i autors, perquè pugui arribar a tothom i es pugui continuar creant espai de suport al món del joc. Abans el Dau a la xarxa era un acompanyament de tot allò que passava al festival. A partir d’enguany, tot quedarà a la web i es podrà consultar quan es vulgui, cosa que trenca amb allò que era efímer dels anys passats. A la web, hi ha una trentena de vídeos explicant jocs nous d’enguany que duren un minut, vídeos sobre prototips de jocs encara no existents, sobre explicacions de jocs històrics i més. També hi podeu trobar una entrevista al creador del joc Catan, Klaus Teuber, conduïda per Màrius Serra. La inauguració del Dau començarà divendres [avui], amb una conferència de Noemí Blanch, psicòloga i formadora de formadors, que parla del poder del joc, i es podrà seguir des de la pàgina principal del Dau.

L’any passat hi havia més de cinc-centes taules amb possibilitats de conèixer jocs diferents, taules amb jocs històrics, amb campionats. Com s’ha traduït tot això?
—Els vídeos generats per l’organització, juntament amb les entitats, associacions i autors, intenten de traslladar tot aquest coneixement que s’oferia al festival. A més a més, s’ha creat l’etiqueta #ElsDausDelDau en què proposem de publicar fotografies a Instagram on es vegi la gent jugant. Espero que hi hagi més de cinc-centes taules de persones a casa, jugant. És una manera de demostrar al virus que som vius. De totes les fotografies publicades, l’Institut de Cultura de Barcelona triarà les vint-i-cinc més originals i els autors guanyaran un exemplar del joc Enigmàrius, de Màrius Serra.

I els trets característics del Dau, com els Premis Dau o el joc de Participació, continuen enguany?
—Tot es manté com els darrers anys. El joc de Participació, els creadors l’han traslladat al format digital i hi haurà quaranta-vuit hores per a descobrir l’enigma. Es podrà resoldre si es donen voltes pel lloc web i, entre tots els qui l’encertin, se sortejaran una pila de jocs. Posats l’un sobre l’altre, passen del metre i mig d’alçada. Els Premis Dau també es faran, en un lloc que encara no puc revelar, dissabte a les set del vespre. Tot es podrà seguir des de la web del Dau, és clar.

Com s’ha adaptat el Dau a les escoles?
—Cada any es conviden les escoles al festival i es fa un petit festival. Enguany, cada matí d’aquesta setmana hi ha més de cinquanta escoles apuntades. A més, el curs per a professors, l’any passat va agrupar vuitanta persones, i enguany, en format virtual, n’ha agrupades cent quaranta. Encara que no és igual, penso que s’ha traduït força bé al lloc web tot allò que es feia.

Hi ha res que no s’hagi pogut adaptar?
—Cada any al festival comptàvem amb una botiga de jocs, i enguany no ha estat possible. Per a mirar de substituir-ho s’ha fet una declaració de la importància de comprar jocs a les botigues de Barcelona i s’ha inclòs un mapa on es poden trobar totes les botigues de jocs. Anar a una botiga on parles amb persones que coneixen els jocs que et venen i, a més, te’ls expliquen i els pots veure no és igual que comprar-los a qualsevol pàgina web.

Amb la pandèmia, el joc ha tingut molta importància, ha crescut. Penseu que es té en compte aquesta importància enguany?
—Sí, totalment. Durant la pandèmia les botigues en línia de jocs en van vendre molts. Si es pot dir que n’hem tret res de bo, del confinament, és que, havent estat vint-i-quatre hores tancats junts, alguna cosa havíem de fer i hem descobert i redescobert que una de les millors és jugar. Aquesta vegada s’ha donat importància a aquest fet i es diu que el Dau enguany es juga a dos llocs: a casa i a la xarxa.

Finalment, quines recomanacions faríeu als participants del Dau d’enguany?
—Que no parin de jugar, que juguin molt a casa. Que esperem que trobin alguna cosa a la web que els ajudi a millorar la seva manera de jugar o que aprenguin a jugar a molts jocs nous. Que juguin cada dia una mica, que es viu millor.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor