El Festival Dansàneu més embruixat: la llengua catalana i la cacera de bruixes en seran els eixos centrals

  • Presentem les propostes més destacades del Festival de Cultures del Pirineu d’enguany

VilaWeb

Redacció

19.07.2024 - 21:40
Actualització: 26.07.2024 - 16:53

El Festival de Cultures del Pirineu, el Dansàneu, donarà enguany un pes destacat a la llengua catalana i a la commemoració dels sis-cents anys de les primeres lleis contra la bruixeria a Europa. Del 26 de juliol al 4 d’agost, els espectadors podran gaudir d’una programació plena d’artistes dels Països Catalans i d’activitats que volen restaurar la memòria de les persones perseguides pels crims de bruixeria, mantenint la perspectiva de gènere.

“A les nostres línies habituals de dansa, música i patrimoni, hem afegit dues línies temàtiques: una de llengua i una de bruixeria”, explica Rut Martínez, directora del Dansàneu i vice-presidenta del Consell Cultural de les Valls d’Àneu. Pels organitzadors, és important de fer promoció del conjunt del país, per això han convidat artistes del País Valencià, de les Illes i de Catalunya Nord, a més del Principat. “Creiem que aquest any el Dansàneu havia de prendre partit en una qüestió tan central des del punt de vista cultural com és la llengua. En aquest cas, la unitat de la llengua catalana”, afegeix. Així, Pau Alabajos i Albert Turull faran un homenatge a Vicent Andrés Estellés el 31 de juliol a les 12.00, a l’església de Sant Esteve de Gavàs. El 2 d’agost, es farà una trobada literària dels Països Catalans als jardins de l’escola llar Joaquim Morelló a les 12.00, amb Pep Coll, Joan-Lluís Lluís, Sebastià Alzamora, Enric Sòria, Carlota Gurt i Àngels Gregori.

D’altra banda, el 20% de la programació del Dansàneu presentarà propostes artístiques relacionades amb la qüestió de la bruixeria, perquè aquest estiu farà sis-cents anys de les ordinacions d’Àneu, la primera condemna legal per bruixeria a Europa. De fet, les valls pirinenques es van convertir en un dels epicentres de la cacera de bruixes, que va durar de final de l’edat mitjana fins al segon terç del segle XVIII. Per això, enguany, el Consell Cultural de les Valls d’Àneu ha impulsat unes quantes activitats per a commemorar aquests fets de la nostra història amb unes quantes propostes artístiques i de divulgació. Algunes d’aquestes propostes entren en sinergia amb el festival Danàsneu, i unes altres es podran gaudir més enllà del Pirineu i al llarg de l’any 2024. Podeu consultar totes les activitats culturals i artístiques.

A continuació, us expliquem algunes de les propostes artístiques més destacades que podreu trobar al Dansàneu d’enguany.

“Sursum” 

Les arts visuals que presenta l’artista Marta Ricart donaran el tret de sortida al festival. Decoraran l’església de Sant Joan d’Isil, que es podrà visitar del 26 de juliol, a les 12.00, fins el 31 d’agost.

Exposició itinerant “Bruixes de dol. De les ordinacions d’Àneu a les caceres actuals”

Del 27 de juliol al 31 d’agost, es podrà veure l’exposició a lo Ventador de la Guingueta d’Àneu. A partir del novembre, la mostra arribarà a Terrassa i, a començament del 2025, a la seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs a Lleida.

Pietat II. Obra de Cesca Gelabert. Forma part de l'exposició 'Bruixes de dol. De les ordinacions d'Àneu a les caceres actuals'
‘Pietat II’, obra de Cesca Gelabert. Forma part de l’exposició “Bruixes de dol. De les ordinacions d’Àneu a les caceres actuals”.

Presentació del llibre Salvador Puig Antich, cas obert

El 28 de juliol a les 12.00, a la placeta de l’església de Jou (la Guingueta d’Àneu), el periodista Jordi Panyella presenta una revisió definitiva del cas de Salvador Puig Antich. Aquella mateixa nit, a les 22.00, es projectarà el film Salvador, nominat a onze premis Goya i guanyador del premi al millor guió adaptat.

Joan Isaac, ronda de cinquanta anys

El 28 de juliol a les 19.00, l’artista Joan Isaac portarà les cançons del seu 23è disc a les Valls d’Àneu. El repertori fa una mirada a tota la trajectòria i inclou algunes de les cançons emblemàtiques de la seva àmplia discografia.

Maria Hein

L’artista mallorquina del moment, Maria Hein, farà un concert el 29 de juliol al poliesportiu d’Esterri d’Àneu a les 22.30, en què farà vibrar el públic amb les cançons del seu segon àlbum, Tot allò que no sap ningú.

La cantant mallorquina Maria Hein durant l'entrevista.

Júlia Colom

El 30 de juliol a les 19.00, Júlia Colom actuarà a l’església de Santa Maria d’Àneu a Escalarre (la Guingueta d’Àneu), on presentarà el seu disc de debut, Miramar.

Alidé Sans

L’artista i activista aranesa Alidé Sans presentarà Arraïtz, el seu primer disc autoproduït després de dotze anys de carrera, i que consisteix en l’actualització d’unes quantes cançons occitanes de tradició oral. Actuarà el 30 de juliol a les 23.30.

Anna Ferrer

L’artista menorquina Anna Ferrer actuarà el 31 de juliol a les 19.00 a l’església dels sants Just i Pastor a Son, on presentarà Parenòstic, un espectacle musical en què posa en equilibri la creació i la tradició.

Roger Mas i la Cobla de Sant Jordi 

En aquest espectacle, el singular repertori del cantautor solsoní Roger Mas es presenta acompanyat per una de les cobles més sòlides: la Cobla Sant Jordi – Ciutat de Barcelona. Actuaran el 31 de juliol a les 22.30.

“Folk as queer”

És una peça artística que es presentarà a la plaça major de Borén l’1 d’agost a les 12.30. Uns quants artistes i ballarins exploraran la relació que hi ha entre la construcció de la identitat i la influència del llegat cultural.

“Fargar”

El 2 d’agost a les 19.00, a la central hidroelèctrica d’Esterri d’Àneu es farà l’espectacle de dansa vertical de la mà de Berta Baliu Franquesa i Pere Vilarrubla. Després de fer residència l’any 2023 al Dansàneu, la companyia torna al festival i hi afegeix la participació de la colla castellera Malfargats del Pallars, a més de la música en directe de Manu Sabaté.

Tastàneu 

El 2 d’agost a les 21.00 es farà un tast gastronòmic i maridatges amb producte de proximitat coordinat per Carme Mestre. Enguany, el Tastàneu incorpora per primera vegada un plat elaborat típic pallarès, el palpís.

Marala 

Després del Tastàneu, el 2 d’agost a les 23.00, a la Borda de Nando, a Esterri d’Àneu, s’hi farà el concert de Marala, el trio format per Selma Bruna, Clara Fiol i Sandra Monfort. Presenten un àlbum contundent i esperançador a partir d’una investigació sobre la mort en la música tradicional.

Marala
Marala, al Teatre Principal de Palma l’any passat.

‘Fandango reloaded’

El dissabte 3 d’agost, a les 12.00, a la placeta d’Estaís (Espot) es podrà gaudir de la proposta d’Inka Romaní, Fandango reloaded, que posa en comú la dansa tradicional i les danses urbanes com a mecanisme per unir la comunitat.

La Ludwig Band

La banda de rock barcelonina la Ludwig Band oferirà al públic del Dansàneu unes quantes cançons del seu tercer disc, Gràcies per venir, i dels tres anteriors, que els situen com una de les propostes més originals i irreverents del panorama musical català actual. Quim Carandell, Gabriel Bosch, Andreu Galofré, Pau Esteve, Lluc Valverde i Roger Cassola actuaran el 3 d’agost a les 22.30 al poliesportiu d’Esterri d’Àneu.

‘Locus Amoenus’

La Rufaca Folk Jazz Orchestra, la big band d’arrel creada pel compositor, arranjador i trombonista Sergi Vergés, ha enregistrat un segon àlbum centrat en les danses tradicionals del Pirineu. La combinació de la música d’aquest disc i els balls de l’Esbart Català de Dansaires i els alumnes de l’institut escola Oriol Martorell es podrà veure en directe el 4 d’agost a les 12.30 al poliesportiu d’Esterri d’Àneu.

‘Les filles de Lilit’

Serà l’espectacle de cloenda del Dansàneu, però també s’emmarca en la commemoració del sisè centenari del document sobre bruixeria més antic d’Europa. És una producció feta entre el Dansàneu, el festival Clàssics i el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). Per això, es farà el  4 d’agost a Borén (Alt Àneu), a les 21.30; i el 4 de desembre al CCCB a Barcelona.

Sol Picó interpreta 'Les filles de Lilit'
Sol Picó. Interpreta ‘Les filles de Lilit’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor