Festival Clownia 2018: música i consciència a Sant Joan de les Abadesses

  • Guia per a viure a fons el festival impulsat per Txarango

VilaWeb
Redacció
28.06.2018 - 17:00
Actualització: 28.06.2018 - 17:38

Aquest cap de setmana, Sant Joan de les Abadesses es transforma en la ciutat somiada pel grup Txarango. S’hi fa el festival Clownia, impulsat pel grup des de fa cinc anys en aquest poble del Ripollès d’on provenen la majoria dels components. És un festival molt personal, estretament lligat a l’imaginari de Txarango, i el programa musical es combina amb espais per a prendre consciència de diverses causes i lluites. Enguany, l’oferta musical és molt potent, hi ha grups d’arreu i es complementa amb espectacles d’altres disciplines: arts de carrer, circ, teatre, espectacles infantils…

Dijous: el festival arrenca en obert
El Clownia començarà dijous al vespre amb tres concerts a la plaça Major oberts per a tothom. Hi haurà Suu, tot un fenomen que s’ha fet popular a les xarxes socials; O Sonoro Maxin, que reinterpreten la tradició musical gallega; i el grup lleidatà Koers, que mescla new wave, dub, pop i rock.

Divendres: fusió musical, cançó d’autor i Txarango i amics
Els encarregats d’obrir divendres el festival seran els rumbers Sabor de Gràcia (12.45 a la plaça Major), que presenten un disc d’homenatge a Peret. Tot seguit, a l’Àgora, hi actuaran el Diluvi (16.30), el grup que revisita el repertori d’Ovidi Montllor, i Marinah (18.15) l’ex-cantant del grup Ojos de Brujo que presenta el seu treball en solitari.

Al vespre, els concerts es traslladen a l’escenari principal, on se succeiran les actuacions del grup alemany Bukahara (20.30) i Txarango (22.00), que oferirà un concert molt especial en què interpretarà les seves cançons més estimades amb diversos artistes amb qui han compartit escenaris i estudis d’enregistrament. Després, serà el torn de Xavi Sarrià (23.45), que debuta al Clownia amb el primer disc com a cantautor rocker, i Roba Estesa (01.30), una formació femenina amb uns valors ben clars: combinar música d’arrel amb els sons festius més actuals com a dones apoderades. La vetllada continuarà amb el concert de Doctor Prats (03.15), sempre coloristes, vitalistes i amenitzadors, i acabarà amb la mescla de ritmes ska, pop i rock dels holandesos Bazzookas.

Dissabte: Ovidi Montllor, australians, colombians, argentins i els Catarres
Dissabte a la tarda, les cançons d’Ovidi Montllor tornaran a escena de la mà de Mireia Vives, Borja Penalba, David Caño i David Fernàndez. Plegats, formen Ovidi4 i se’ls podrà veure a les 18.00 a l’Àgora. A la mateixa hora, a l’espai Ciutat Clownia es farà el ‘Cabaret Clownia’, un espectacle de circ protagonitzat pel pallasso Guillem Albà i la companyia la Marabunta.

Quan es faci fosc, els espectacles es traslladaran a l’escenari Principal, amb Amparanoia (20.30), els Catarres (22.15) i The Cat Empire (00.00). Aquesta formació australiana que fusiona jazz, reggae, ritmes llatins i un ska iniciàtic oferirà al Clownia l’únic concert que farà aquest estiu al país. Tot seguit, hi haurà les actuacions d’Auxili, que presenta el disc Tresors (01.45); el grup de rock colombià Doctor Krápula (03.30) i la formació argentina Los Caligaris, que fa una barreja de cúmbia i ska amb una posada a escena plena d’humor i màgia (05.00).

 

Diumenge: tancar el festival amb solidaritat
Diumenge, l’activitat ja davalla, però encara hi haurà alguns actes. Al migdia, es farà una arrossada solidària a benefici de la plataforma No Callarem. I a les 18.00, Joan Garriga i el Mariatxi Galàctic clouran el festival a la plaça Major a ritme de rumba i cúmbia mestissa.

Al Clownia, no s’hi va per la música i prou: les propostes de l’espai Consciència
Més enllà de l’oferta musical, el Clownia també destaca per l’espai Consciència, un indret per a fer reflexionar els assistents amb col·loquis i tallers. Enguany, aquest espai porta per lema ‘Ser iguals vol dir ser igual de diferents’, una frase extreta de la cançó de Txarango ‘El tren del temps’. S’hi tractaran qüestions com ara dones i cultura, com fer el futbol més inclusiu, racismes quotidians o el feixisme.

Divendres, la periodista Natza Farré, la cantant Marinah, l’actriu Elisabet Casanovas i la poetessa Estel Solé debatran sobre dones i cultura en una conversa en què s’abordarà, per exemple, la manca de posicionament de les dones al sector cultural, la sexualització dels personatges femenins i la bretxa salarial (15.00). Tot seguit, es farà un taller-espectacle sobre la cadena d’injustícies que genera la producció tèxtil massiva (17.00). Després, Carles Viñas i Nacho Parra, autors de Sankt Pauli, un altre futbol és possible; Oleguer Presas, ex-jugador del F.C. Barcelona; i Andrea Porta, capitana de l’equip femení de l’Europa, debatran sobre com es pot transformar el futbol per fer-lo socialment més inclusiu (18.15). La jornada s’acabarà amb un taller per a conèixer, per mitjà del ball, l’experiència que ha viscut la Makady com a víctima d’ablació.

Dissabte, a l’espai Consciència es parlarà de relacions de parella saludables (15.00) i es farà un col·loqui sobre la cultura en temps de guerra (16.15). A les 18.00, Sos Racisme impulsa un taller sobre racismes quotidians, i a les 19.15 es farà un col·loqui sobre feixisme. Es titula ‘Feixisme, l’ombra d’un estat impune’ i hi participaran Jordi Borràs, fotoperiodista especialitzat en extrema dreta, Laia Serra, advocada especialitzada amb crims d’odi, Miquel Ramos, activista antifeixista, en Víctor, un testimoni, i Yus, membre d’UCFR.

 

Els espais del festival
El festival es divideix en quatre grans espais: la plaça Major del poble, l’Àgora, la ciutat de Clownia i l’escenari principal. La plaça Major és un espai obert a tothom situat al centre de Sant Joan de les Abadesses. Els espectacles que es fan en aquest indret no són de pagament i s’hi barregen els assistents del festival amb la gent del poble i els passants.

La resta d’escenaris se situen als afores del poble, dins el recinte del festival, i per tant són de pagament. L’Àgora està dedicada als col·loquis i a concerts de format més íntim i la ciutat de Clownia és un espai dedicat al circ i al teatre.

Quan es fa fosc, l’activitat es trasllada a l’escenari principal, on es fan els concerts més multitudinaris fins ben entrada la matinada. És aquí on actuaran alguns dels grans convidats del Clownia.

 

Zona d’acampada, serveis i més
A prop de la ciutat de Clownia hi ha una zona d’acampada lliure que estarà disponible del dijous 28 de juny a les 17.00 fins al diumenge 1 de juliol a les 17.00. En aquesta zona hi ha dutxes d’aigua freda i lavabos i també s’hi pot cuinar amb precaució, sempre que es facin servir fogonets petits. I dins l’espai d’acampada, hi ha una zona exclusiva per a famílies.

L’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses cedeix, per a qui ho prefereixi, les dutxes amb aigua calenta que hi ha al camp de futbol. Estaran disponibles de les nou del matí a les vuit del vespre, tant divendres, com dissabte i diumenge. L’organització recorda que cal fer servir els WC químics que hi ha disponibles per tot el recinte i també els contenidors per a llençar la brossa.

Com arribar-hi?
La millor manera d’arribar a Sant Joan de les Abadesses és amb autobús. La companyia Teisa opera regularment des de Barcelona i Girona i amb motiu del festival reforça el servei. Podeu consultar-ne els horaris.

De manera indirecta, també es pot arribar al festival amb tren. Cal agafar la línia que va de Barcelona a Puigcerdà i baixar a Ripoll, l’estació més propera a Sant Joan de les Abadesses. Des d’allà, es pot agafar un autobús que porta al poble en un trajecte de quinze minuts.

Aquesta és una de les moltes propostes que us oferim per al cap de setmana. Si voleu descobrir-ne més, cliqueu a Què podem fer aquest cap de setmana: deu propostes

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor