04.12.2018 - 21:50
De Valtònyc a Senyor Oca passant pels Catarres i Kepa Junkera, i així, fins a catorze actuacions que omplirandissabte la sala La Tentation (rue de Laeken, 28) de Brussel·les. Un any després de la gran manifestació que va omplir els carrers de la capital belga per a demanar la llibertat dels presos polítics i exiliats catalans, el Festival City Zen programa dotze hores ininterrompudes de música, dansa i art fotogràfic per la llibertat i els drets civils.
El festival, que va fer-se per primera vegada coincidint amb la inauguració de l’exposició ’55 urnes per la llibertat’, pretén ser un espai de reivindicació dels drets humans que serveixi per a cridar l’atenció sobre la repressió de l’estat espanyol a Catalunya i sobre les greus deficiències democràtiques que es viuen arreu del món. De fet, la data commemora un doble aniversari: el 7 de desembre de 2017, Brussel·les s’omplia de quaranta-cinc mil catalans que exigien llibertat i denunciaven la vulneració dels drets humans. Drets recollits, precisament, el 10 de desembre de 1948, en la Declaració Universal dels Drets Humans, aprovada per l’Assemblea General de les Nacions Unides a París.
Durant tot el festival, les arts escèniques i plàstiques aniran acompanyades d’unes altres arts: les gastronòmiques. El col·lectiu la Cuina a Sils oferirà tastets de cuina catalana, com ara el pa amb tomàquet i pernil, anxoves, fideus a la cassola, mandonguilles amb sípia i pèsols, vedella amb bolets, costella amb verdures i bunyols de poma. Els tiquets es podran adquirir a la mateixa sala de concerts.
Música i tradicions
El programa del festival és farcit d’artistes de renom catalans i belgues. Les actuacions començaran a les tres de la tarda amb la Banda de Matadepera, que amb la seva música festiva i enèrgica inauguraran la jornada amb entusiasme. El festival continuarà amb la música del basc Kepa Junkera i les actuacions dels belgues Sitardust Duo i Geneviève Laloy & Cie.
Per l’escenari també passaran artistes com el Petit de ca l’Eril, Gerard Quintana i Josep Thió, Ernest Crusats (la Iaia), Miquel Abras, els iraquians Nawaris, els Catarres, Germà Negre, Valtònyc i Senyor Oca. A més, hi haurà un toc especial: l’actuació de dansa de Clàudia Gómez i Raquel Viñuales amb l’espectacle Pilar de dos, un homenatge al món casteller fusionat amb dansa contemporània.
La manifestació de Brussel·les, a través de l’objectiu
El 7 de desembre de l’any passat, Brussel·les es va pintar de groc. Joves i grans, famílies senceres, grups d’amics i veïns, arribats en avió, tren, cotxe o autocar, vestits amb bufandes i roba grogues, amb estelades i pancartes, i amb un únic objectiu: reivindicar el mandat democràtic del primer d’octubre i exigir el respecte dels drets civils.
Quaranta-cinc mil catalans manifestant-se a Brussel·les. Era una imatge per a la història, i els fotoperiodistes no s’ho van perdre. Per això, el festival City Zen també tindrà una exposició fotogràfica amb les obres de Delmi Álvarez, Jordi Borràs, Lluís Brunet i Roser Vilallonga.