03.10.2018 - 22:00
|
Actualització: 04.10.2018 - 15:37
Fins al 14 d’octubre, el millor del cinema fantàstic i de terror serà a Sitges, on es fa el Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya. Durant onze dies, el festival serà un gran aparador on es mostraran les últimes propostes d’aquests gèneres: s’hi projectaran més de 250 films de diversos països. Amb una programació que inclou tant les grans produccions com les petites joies del cinema independent més arriscat, el certamen és el capdavanter dels festivals del món especialitzats en aquest gènere.
Un dels temes centrals d’enguany és el 50è aniversari del film de Stanley Kubrick 2001 Una odissea de l’espai. Per això, el cartell i la posada en escena s’inspiren en aquesta obra mestra de 1968, i també per aquest motiu el certamen el clourà una versió remasteritzada del film. Aquest també serà un Festival de Cinema de Sitges amb grans noms: Tilda Swinton, Nicolas Cage, Ed Harris i Peter Weir (director d’El show de Truman, El club dels poetes morts i Master and Commander) són alguns dels més destacats.
Aquests són els vint noms, films i actes més rellevants del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya d’enguany:
Obertura amb un ‘remake’ de Dario Argento. Per a la inauguració del festival, s’ha seleccionat l’esperada nova versió del clàssic de 1977 de Dario Argento Suspiria. Dirigit per Luca Guardagnino (responsable de Call me by your name) i protagonitzat per Tilda Swinton, el film és una de les cintes que més expectació desperta entre els amants del cinema de terror.
Remirar ‘2001: Una odissea de l’espai’. El leitmotiv del festival d’enguany s’inspira en aquesta obra mestra de Stanley Kubrick de 1968. Per això, com que enguany fa cinquanta anys que es va estrenar, durant la gala de cloenda es tornarà a projectar el film restaurat en 4k.
Tilda Swinton, l’actriu més enigmàtica. L’actriu britànica rebrà el Gran Premi Honorífic en reconeixement a una trajectòria que brilla pel seu talent, versatilitat i una predilecció per un cinema atrevit i independent. Entre els títols que ha protagonitzat destaquen Orlando, Burn after reading, The curious case of Benjamin Button i The Grand Hotel Budapest.
Nicholas Cage també fa terror. Un dels rostres més populars de la gran pantalla rebrà el Gran Premi Honorífic del festival. Durant la seva carrera, l’actor californià ha protagonitzat èxits de tots els gèneres, amb una notable predilecció per l’acció i el terror. A més, presentarà Mandy, el film de terror de Panos Cosmatos que protagonitza.
Ed Harris, un actor fantàstic. L’actor, productor i director nord-americà també rebrà el màxim reconeixement del festival, el Gran Premi Honorífic. La carrera de Harris està farcida d’èxits i grans interpretacions en el gènere fantàstic: Apollo 13, The rock, The Truman show, etc.
Peter Weir, el pare de ‘The Truman show’. El director australià, una de les grans figures del cinema contemporani, rebrà el Gran Premi Honorífic del festival i serà homenatjat amb la projecció d’un dels seus films icònics: The Truman show (1998).
Night Shyamalan: una carrera dedicada al gènere fantàstic. El director nord-americà d’origen indi visitarà Sitges per presentar un tast del seu esperat nou film, Glass, i rebrà el Gran Premi Honorífic del certamen. Shyamalan ha destacat per una carrera vinculada sempre al gènere fantàstic amb títols imprescindibles com The sixth sense, Unbreakable, Signs o Split.
Pam Grier, musa de Tarantino. Amb més de cent títols, aquesta actriu nord-americana és la gran diva de la blaxploitation. Ha col·laborat amb directors com ara John Carpenter o Tim Burton, encara que va ser Quentin Tarantino qui la va immortalitzar amb el paper de Jackie Brown el 1997. Enguany, l’actriu rebrà el premi Màquina del Temps.
John Carpenter, la banda sonora de la por. Una de les figures essencials del cinema de terror de culte d’aquestes últimes dècades serà un dels convidats estel·lars. A més, exhibirà el seu talent com a compositor de bandes sonores amb un concert molt especial.
L’última de Lars Von Trier. A The House that Jack built, Lars von Trier presenta un film que capgira amb ironia el relat de l’assassí en sèrie i aprofundeix en els lligams entre art i violència. I ho fa, tot plegat, des de l’autoconsciència: el director danès filma el psicòpata per reflexionar sobre la seva pròpia obra.
L’opció de Netflix. Un dels títols destacats de la secció oficial està dirigit per un vell conegut del festival, el director gal·lès Gareth Evans. El realitzador, que va revolucionar el gènere d’acció amb The raid, presentarà la producció de Netflix Apostle, un enjòlit fosc ambientat en el món de les sectes a l’Anglaterra de començament del segle XX.
El film polèmic. A la secció oficial, també hi competirà una de les cintes més polèmiques de la temporada: Assassination nation. Ambientada a la ciutat nord-americana de Salem, segueix les peripècies de quatre noies acusades de robatori i perseguides com si fossin de les bruixes del nostre temps.
Terror durant la Segona Guerra Mundial. Overlord és una de les propostes estrella del festival: produïda per Bad Robot, la companyia de J.J. Abrams, ha estat dirigida per Julius Avery. Retrata la vigília del dia D, moment en què un grup de soldats aliats són enviats a la França ocupada pels nazis on els espera un laboratori d’allò més terrorífic.
Una dona en crisi. A Fugue, la directora polonesa Agnieszka Smoczynska explica la història d’una dona misteriosa que no sap ni qui és ni on és. El misteri no es resol fins passats dos anys, quan la família la troba i la força a recuperar el seu lloc com a mare, esposa i filla.
Pànic a l’estil indi. Dirigida per Rahi Anil Barve i Adesh Prasad, la cinta Tumbbad és farcida de mitologia tradicional índia. El film, que va obrir la Setmana de la Crítica a Venècia, és un conte terrorífic en què la recerca d’un tresor amagat en una mansió portarà a l’horror extrem.
Samurais assassins. El director japonès Shinya Tsukamoto és un dels realitzadors habituals del festival. Després d’haver-se submergit en la II Guerra Mundial en el film anterior, ara explora el pes de la violència en l’època samurai amb Killing.
El terror fet musical. Gaspar Noé, un dels enfants terribles del gènere, presenta a Clímax un musical que també és un viatge a l’infern. Els ballarins d’una companyia de dansa acaben tancats en un local on es fa una festa que transcorre entre ballarugues i salvatjades.
‘Halloween’: la cinta que va inventar l’slasher‘. Aquest popular film de 1978 va donar origen a un subgènere conegut com a slasher, que va dominar el cinema de terror de final dels anys setanta 1970 i durant la dècada dels vuitanta. Per això, el festival ofereix una àmplia retrospectiva i un concert a càrrec de John Carpenter, l’encarregat de la seva inquietant banda sonora.
L’adaptació de ‘L’any de la plaga’. La producció catalana El año de la plaga, una adaptació de la novel·la de Marc Pastor, es presentarà a la secció oficial. Coproduïda per Televisió de Catalunya, la cinta és protagonitzada per Ivan Massagué, Ana Serradilla, Miriam Giovanelli, Silvia Abril i Juanra Bonet.
No és el festival de Sitges si no hi ha ‘zombie walk‘. Al marge del cinema, el festival de Sitges s’ha fet molt popular per la cercavila de zombies que s’hi fa cada any. Serà dissabte i centenars de persones caracteritzades com a morts vivents recorreran els carrers de la vila.