El festival Al Caliu de les Paraules s’obre al rap com a forma oral de modernitat

  • Reivindica la importància de la paraula amb concerts i rondalles a la vora del foc

VilaWeb
Redacció
31.01.2019 - 18:00
Actualització: 31.01.2019 - 18:58

El festival Al Caliu de les Paraules, que es fa aquest cap de setmana al Museu Valencià d’Etnologia, s’obre per primera vegada al rap com a forma contemporània d’oralitat. El festival va néixer ara fa dos anys per reivindicar la importància de la paraula, després d’haver detectat la necessitat de la gent de retrobar-se amb la veu en viu i en directe. Per aquest motiu, organitza una trobada al voltant del foc en el qual, tal com es feia antigament, s’expliquen històries, contes, acudits i es canten cançons.

El rap, oralitat contemporània

Després de dos anys, el festival ha considerat oportú obrir-se a noves formes contemporànies d’oralitat i per això enguany incorpora artistes de rap. Aquest estil musical va néixer a final dels anys seixanta als barris pobres de Nova York sota un clima de violència. Tal com explica el museu, en aquell context els joves només tenien la paraula, al voltant del foc encès en un barril, per a desfogar-se i gaudir de moments d’oci en comunitat. Al voltant d’aquelles fogueres urbanes va néixer una nova manera d’explicar històries, de crear consciència i de compartir veritat, un fenomen que s’ha anat repetint des de temps ancestrals en les fogueres de les comunitats rurals.

Per això el rap s’ha incorporat en el repertori del festival d’enguany sense problemes. L’organització entén que no hi ha cap separació entre la tradició i la modernitat, perquè la transmissió oral ens parla tant del passat com del present.

Contes, cançons i llegendes a la vora del foc

El festival es compon de tres actes i arrenca divendres amb contes de tot el món de la mà d’Estrella Ortiz. Dissabte a les 19.00 es farà un concert de rap a càrrec dels grups Nascuts de la Terra i Alfons el Blue i tot seguit començarà la vetllada ‘Paraules al foc. Al caliu de les paraules’. Consta d’un sopar de pa i porta, al voltant d’una de les tres fogueres que s’encendran al pati del museu, amenitzat per tres rondallaires: Blai Senabre, Amparo Rico i el Gran Jordiet. La vetllada acabarà a les 23.30 amb un ressopó de mistela i panses i la narració de contes curts de la mà de narradors professionals i del públic que hi vulgui intervenir.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor