Les Festes de l’Ós del Pirineu esdevenen Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO

  • La UNESCO avala la candidatura impulsada conjuntament pels governs d'Andorra i l'estat francès

VilaWeb

Redacció

29.11.2022 - 18:58
Actualització: 29.11.2022 - 19:16

Les Festes de l’Ós del Pirineu han obtingut el reconeixement com a Patrimoni Cultural Immaterial per la UNESCO. El Comitè Intergovernamental del Patrimoni Cultural Immaterial d’aquest organisme, que es reuneix durant aquesta setmana a Rabat (Marroc) ha avalat la candidatura promoguda pels governs d’Andorra i de l’estat francès. Segons el govern andorrà, la decisió de la UNESCO és el reconeixement internacional d’una expressió del patrimoni cultural immaterial del Pirineu i, a la vegada, requerirà aplicar mesures de salvaguarda amb el paper actiu de les institucions i, molt especialment, dels qui s’encarreguen de materialitzar, difondre i transmetre la festa a les generacions més joves.

La candidatura, segons la UNESCO, compleix els criteris de la convenció del 2003 necessaris per a ser inscrita a la llista representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, tenint en compte que les festes que en formen part tenen uns valors que promouen el diàleg entre les persones i el medi natural.

El Ministeri de Cultura d’Andorra i els comuns d’Encamp i d’Ordino, juntament amb el Ministeri de Cultura francès i l’Alt Vallespir, van treballar conjuntament durant l’any 2020 i el primer trimestre del 2021 per elaborar el dossier de candidatura per presentar-lo a la Unesco i continuar fent valer les Festes de l’Ós del Pirineu.

Els balls de l’Ós, o de l’Óssa a Andorra, es troben en alguns pobles del Pirineu i més zones de muntanya. Són representacions que es relacionen amb l’època d’hibernació d’aquest animal i amb la dimensió mitològica que encarna, símbol de la relació de la humanitat amb la natura. Cadascuna de les festes se celebra en moments i llocs especials, i transmet una visió del món arrelada en el passat, però interpretada en el present.

A Andorra, les representacions formen part del cicle festiu d’hivern: el Ball de l’Óssa és un dels actes centrals del carnaval d’Encamp, un dels més populars del país, mentre que l’Última Óssa d’Ordino se celebra a començament de desembre (enguany el dia 11).

Una persona disfressada d’óssa és el personatge central de les dues representacions andorranes, que en un to burlesc i crític cerquen la complicitat del públic assistent. Alguns trets de les festes andorranes tenen relació amb les celebracions de l’ós del Vallespir. A l’Alt Vallespir, els municipis d’Arles, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans organitzen les Festes de l’Ós d’ençà de temps immemorials. Aquestes celebracions populars també s’inclouen dins el cicle festiu carnavalesc i tenen elements comuns i singulars. L’ós mig home i mig bèstia és el personatge central de totes les representacions, tant andorranes com nord-catalanes i, sens dubte, evoca les societats rurals de muntanya.

Abans del reconeixement de la UNESCO, les Festes de l’Ós havien estat inscrites per Andorra i l’estat francès en sengles inventaris estatals del Patrimoni Immaterial.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor